AP Photo
BUSINESS

O Bill Gates μόλις παράτησε την Microsoft για να σε σώσει

Ο Bill Gates, ο 64χρονος συνιδρυτής της Microsoft, ήταν μέρος του προβλήματος. Πλέον, με την νέα αποκλειστική ιδιότητά του ως ο μεγαλύτερος φιλάνθρωπος όλων των εποχών, φιλοδοξεί να αποτελέσει την λύση.
Όλα ξεκίνησαν μια Παρασκευή, 29 ακριβώς χρόνια πριν, όταν, η μητέρα του Bill Gates τού έπρηξε το συκώτι να φύγει από το γραφείο (στο οποίο ήταν μόνος αφού ήταν αργία λόγω 4th of July) και να γυρίσει στο πατρικό του για να γνωρίσει και να φάει με έναν φίλο τους, τον Warren (Buffett).

Ο Gates δεν ήθελε, θεωρώντας ότι ο ταπεινός πολύ-δισεκατομμυριούχος από την Όμαχα το μόνο που κάνει είναι να αγοράζει και να πουλάει χαρτιά (σ.σ. μετοχές), χωρίς να δημιουργεί αξία. Το δείπνο κράτησε μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα. Οι δυο τους έγιναν κολλητοί (πηγαίνουν μαζί στα ΜcDonald’s ή για να ψωνίσουν στρώματα).  Και, από εκείνο το μοιραίο δείπνο, ξεκίνησαν όλα.

Συγκεκριμένα η απόφαση του Gates να παραιτηθεί από CEO της Microsoft και να ρίξει τα πρώτα 5 δις δολάρια για την δημιουργία του Bill and Melinda Gates Foundation. Ενώ τότε γεννήθηκε και η πρωτοβουλία Giving Pledge με την οποία θέλησαν να ‘ψήσουν’ άλλους δισεκατομμυριούχους να δεσμευτούν ότι θα δώσουν 50% της προσωπικής τους περιουσίας για φιλανθρωπία.

Αυτή την στιγμή, στην 20η και 10η επέτειο των δυο συγκεκριμένων γεγονότων αντίστοιχα, ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μετά τον Jeff Bezos με 100 δις δολάρια περιουσία (παρότι έχει ήδη δώσει πάνω από 34 δις στο ίδρυμά του), αποφάσισε να παραιτηθεί τόσο από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft όσο και από το αντίστοιχο της εταιρείας του Buffett προκειμένου να αφοσιωθεί εξολοκλήρου στο φιλανθρωπικό του έργο.

Συγκεκριμένα ο πάλαι ποτέ νεαρότερος δισεκατομμυριούχος στην ιστορία του πλανήτη (μόλις στα 31 του) βγήκε και δήλωσε ότι ‘Παρότι σκοπεύω να συνεχίσω να συνεισφέρω στις δυο εταιρίες για τις οποίες είμαι εξαιρετικά περήφανος, βάζω ως απόλυτη προτεραιότητά μου το να αφοσιωθώ στο να αντιμετωπίσω μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος’

Tι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι όντως πρόκειται για τέλος εποχής, όπως γράφουν όλα τα οικονομικά ΜΜΕ. Και ότι όντως ένα ‘one in a generation’ μυαλό όπως αυτό του Bill Gates είναι πάντοτε χρήσιμο. Κάτι στο οποίο θα συμφωνήσεις και εσύ, αν κάτσεις και παρακολουθήσεις το -πραγματικά εξαιρετικό- ομότιτλο (Inside Bill’s Brain) πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Netflix.

Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα μας γλιτώσει αρκετό χρόνο αυτό από το να κάτσουμε, γύρω από το τζάκι, και να πούμε για άλλη μια φορά την ιστορία του ιδιοφυούς γιου του δικηγόρου που συναντήθηκε για πρώτη φορά με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στα 12 του, οραματίστηκε ότι κάποια στιγμή θα υπάρχει ένας τέτοιος σε κάθε σπίτι και κάθε γραφείο και παράτησε το Χάρβαρντ προκειμένου να γράψει ‘προγράμματα-παράθυρα’ για αυτό.

Προφανώς το ότι ο Gates, στην πορεία της ζωής του, αποφάσισε να αλλάξει τελείως ρότα και να αφιερωθεί στην φιλανθρωπία, δεν σημαίνει ότι παραγνωρίζουμε την εποχή που τραβιόταν στα δικαστήρια λόγω των μυνήσεων περί μονοπωλιακών πρακτικών της Microsoft, τον τρόπο που αντιμετώπισε τους συνεταίρους του και τον επιπέδου Αττίλα ανταγωνιστικό του πνεύμα που τον χαρακτήριζε. Όλα δηλαδή εκείνα τα συναισθήματα του απλού κόσμου που εκφράζει η πίτα στο πρόσωπο που έφαγε από τον ακτιβιστή το 1988 στο Βέλγιο.

Από την άλλη, ακόμη και ο συγκεκριμένος ακτιβιστής, φαντάζομαι ότι πλέον θα τον καλούσε να κάτσουν να φάνε την πίτα μαζί, αφού ο Gates, μέσω του ιδρύματός του, έχει σώσει τις ζωές εκατομμύριων ανθρώπων στον Τρίτο Κόσμο καταπολεμώντας την ελονοσία, παρέχοντας εμβόλια, ενισχύοντας αξιόλογες πρωτοβουλίες (κυρίως για υγεία και εκπαίδευση) και χρηματοδώντας ένα σωρό έρευνες και πρωτοβουλίες (από αυτόνομες τουαλέτες μέχρι την επόμενη γενιά πυρηνικών αντιδραστήρων).

Ναι, το ίδρυμά του κάνει καλή δουλειά. Και δεν έχουμε δικαίωμα να κακολογίσουμε έναν άνθρωπο που επιλέγει να αφιερώνει το χρόνο του για το κοινό καλό, αντί, όπως αρκετοί από τους συναδέλφους του δισεκατομμυριούχους, να χτίζουν μουσεία και να άλλα κτίρια μόνο και μόνο για να βάλουν πάνω το όνομά τους.

Εννοείται πως παραμένουμε αρκετά υποψιασμένοι ώστε να τονίσουμε ότι το να είσαι πλέον δισεκατομυριούχος-φιλάνθρωπος δεν είναι αγγελικά πλασμένο. Ο κόσμος πλέον δεν τους γουστάρει. Και υπάρχει ένα ολόκληρο κίνημα που επιμένει ότι καλό είναι να αρχίσουν να πληρώνουν φόρους αντί να ‘δωροδοκούν’ την κοινωνία επιλέγοντας να διαθέσουν τα δισεκατομμύριά τους εκεί που εκείνοι θέλουν.

Πραγματικά, ωστόσο, πιστεύω ότι ο Bill Gates (και επισήμως ο μεγαλύτερος φιλάνθρωπος όλων των εποχών) δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Γιατί αυτό που θέλουμε από τον Bill Gates 2.0 δεν είναι τα λεφτά του, αλλά το μυαλό του. Αυτό όντως μπορεί να κάνει τη διαφορά.