© Alexandros Michailidis / SOOC
ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Πότε υπάρχει αυθαίρετη κατάληψη στις παραλίες βάσει νόμου

Βροχή πέφτουν και φέτος οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες στους αιγιαλούς. Πρώτη στη λίστα των παραβάσεων, η Ανατολική Αττική.

Δεν γνωρίζουμε (ούτε κατά προσέγγιση) πόσες χιλιάδες είναι οι οργανωμένες παραλίες ανά τη χώρα, γνωρίζουμε όμως πόσες είναι οι καταγγελίες οι οποίες έχουν υποβληθεί για περιπτώσεις επιχειρήσεων που καταχρώνται τον αιγιαλό, απλώνοντας ξαπλώστρες μέχρι και στα πιο απίθανα μέρη (ποιος μπορεί να ξεχάσει την εικόνα εργαζομένου να σερβίρει μέσα στη θάλασσα στη Ρόδο;): πέρσι υποβλήθηκαν συνολικά 6.000 καταγγελίες, ενώ αυτή τη σεζόν έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 3.000 και έπεται συνέχεια.

Βασικό εργαλείο αυτού του κύματος καταγγελιών αποτελεί η εφαρμογή MyCoast την οποία έχει ενεργοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες και παροτρύνοντας τους πολίτες να συνδράμουν στην επιτήρηση της νομιμότητας στις ακτές της χώρας. Το επόμενο βήμα ελέγχου για παραβάσεις αιγιαλών, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο, είναι η χρήση drones για εναέριες «περιπολίες» στις παραλίες, παράλληλα με τα κλιμάκια και τους επιτόπιους ελέγχους με τον παραδοσιακό τρόπο.

«Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, που παρέχει η νέα τεχνολογία και τον ελεγκτικό μηχανισμό του Δημοσίου, προκειμένου η νομιμότητα να γίνεται σεβαστή», είχε δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στο λανσάρισμα του MyCoast, προειδοποιώντας για αυστηρούς ελέγχους και επιβολή τσουχτερών κυρώσεων, από 1.000 έως και 60.000 ευρώ(!).

Αυτή τη στιγμή, το κυβερνητικό σχέδιο για τους αιγιαλούς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα στοιχεία να δείχνουν τη γενική –απογοητευτική– εικόνα, με την Ανατολική Αττική να σημειώνει αρνητική πρωτιά στο σύστημα των καταγγελιών.

Τι απαγορεύεται βάσει νόμου

Οι ισχύοντες κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες θεσπίστηκαν με τον νόμο 5092 του 2024 («Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές»), παράλληλα με τον οποίον ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή MyCoast από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στην πλατφόρμα, οι πολίτες δύνανται να προβούν σε καταγγελία (ανώνυμα ή επώνυμα), υποβάλλοντας τη σχετική περιγραφή για την παραλία όπου έχουν διαπιστώσει παράβαση. Απαραίτητη προϋπόθεση: η ενεργοποίηση του GPS, ώστε να διαπιστώσει το σύστημα ότι ο πολίτης βρίσκεται πράγματι στο σημείο της παραχώρησης που αφορά η καταγγελία.

Κατά τα άλλα, οι βασικοί τύποι παραβάσεων (από τις οποίες καλείται να επιλέξει ο πολίτης κατά την καταγγελία) είναι οι εξής:

  • Κατάληψη χωρίς άδεια: Τοποθέτηση εγκαταστάσεων ή εξοπλισμού χωρίς τη σχετική παραχώρηση από το Δημόσιο (στο MyCoast αναφέρονται οι ενεργές παραχωρήσεις).
  • Υπέρβαση παραχωρημένου χώρου: Χρήση μεγαλύτερης έκτασης από εκείνη της σύμβασης (ανώτερο όριο το 50% της παραλίας).
  • Κατασκευή μη εγκεκριμένων εγκαταστάσεων (ξύλινα δάπεδα, περίφραξη, μπαρ, εξέδρες, ντουζιέρες, αποδυτήρια).
  • Παρεμπόδιση ελεύθερης πρόσβασης.
  • Χρήση του αιγιαλού εκτός της εγκεκριμένης περιόδου.
  • Χρήση του αιγιαλού για μη εγκεκριμένο σκοπό.
  • Παράνομη απόρριψη απορριμμάτων ή άλλων αποβλήτων στον αιγιαλό ή τη θάλασσα.

Το νόημα είναι να αντιληφθούμε ότι (όπως όλο το φυσικό περιβάλλον) οι αιγιαλοί, οι παραλίες, οι όχθες κι οι θάλασσες είναι αγαθά κοινής ωφελείας – ανήκουν σε όλους τους πολίτες και δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει το κοινό από το να έχει πρόσβαση σε αυτά και να τα απολαύσει. Τώρα, πόση απόλαυση μπορούμε να πετύχουμε με ένα ιπτάμενο drone πάνω από το κεφάλι μας, είναι ένα άλλο θέμα.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version