©2021, Oded Bality/Associated Press
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τα πρώτα ενθαρρυντικά σημεία από τον εμβολιασμό στο Ισραήλ

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα που έχει προχωρήσει ταχύτερα από κάθε άλλη στον εμβολιασμό; Η μαγεία αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της.
Προχωρώντας στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Κατά καιρούς έχουμε δει και έχουμε αναφέρει διάφορες χώρες που λειτούργησαν ως πρότυπα στην αντιμετώπιση ή και στην πρόληψη όσον αφορά την πανδημία της COVID-19. Η Νέα Ζηλανδία ή η Νότιος Κορέα (με τα διάφορα προβλήματα βέβαια) ή ακόμα και η Αυστραλία. Τώρα είναι η σειρά του Ισραήλ που είναι από αυτές που χτυπήθηκαν περισσότερο αλλά πλέον είναι και η χώρα που τρέχει ταχύτερα από κάθε άλλη τη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού της.  

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του mRNA εμβολίου της BioNTech-Pfizer, από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα. Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσοστό γύρω στο 40% του παρόντος πληθυσμού της χώρας. Μάλιστα, το 28% έχει ήδη λάβει και τη δεύτερη δόση. Τα πράγματα πάνε ακόμα καλύτερα για όσους είναι άνω των 60, με ένα εντυπωσιακό 80% να έχει ήδη εμβολιαστεί. Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα εμβολίων που θα συνεχίσουν την πορεία του εμβολιασμού, τουλάχιστον μέχρι η ανοσία να φτάσει στο 95%.

Πώς είναι δυνατόν ένα κράτος 9 εκατομμυρίων ανθρώπων να έχει εξασφαλίσει τόσο μεγάλες ποσότητες εμβολίων; Έχει μάλλον να κάνει με τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε με τους προμηθευτές του. Σύμφωνα με τη συμφωνία, που είναι και αναρτημένη στο Internet, βλέπουμε πως το Ισραήλ πληρώνει πολύ περισσότερα χρήματα για κάθε δόση σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που η Ευρώπη δίνει στην Pfizer 12 ευρώ ανά δόση, στο Ισραήλ η τιμή εκτοξεύεται στα 23 ευρώ. Προφανώς, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία προτίμηση της παραγωγού εταιρείας ως προς τη διάθεση των αποθεμάτων της.

Τι μας δείχνει για το μέλλον μας;

Είναι ακόμα νωρίς. Η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού του Ισραήλ βρίσκεται ακόμα στη μέση. Πολύ λογικά όμως ο υπόλοιπος πλανήτης κοιτάζει προς τα εκεί με μία ανυπομονησία για το δικό του μέλλον. Τα ερωτήματα πολλά: αν ο εμβολιασμός τελικά πράγματι λειτουργεί, κατά πόσο τα κρούσματα πέφτουν και αν η χώρα έχει μπει σε μια σχετική κανονικότητα. Οι απαντήσεις σε αυτά δίνουν ευτυχώς ένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Από τους 523.000 ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί, μόλις 544 κόλλησαν COVID-19 μετά τη δεύτερη δόση. Μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξης του 0,1%. Ακόμα όμως και από τους ελάχιστους που κόλλησαν, οι 15 χρειάστηκε να μπουν νοσοκομείο (οι περισσότεροι με ελαφριά συμπτώματα), ενώ κανείς δεν πέθανε από τον COVID-19. Τα δεδομένα αυτά συγκρίνονται με τα δεδομένα 628.000 ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Από αυτούς, οι 18.425 κόλλησαν την ίδια περίοδο. Ο συνυπολογισμός των δύο μας δείχνει ένα εμβόλιο που είναι κατά 93% αποτελεσματικό. Περίπου όσο υπολογιζόταν από την αρχή.

Από την άλλη, τα κρούσματα παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, παρότι εμφανίζουν μια πτωτική πορεία. Στις 19 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 2519 κρούσματα σε αντίθεση με τα 8811 στην αρχή του μήνα. Ακόμα πιο εμφανής είναι η πτώση των ημερησίων θανάτων (27 στις 19 Φεβρουαρίου). Τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι αναμένεται πάντως να πέσουν ακόμα περισσότερο με δεδομένο ότι θεωρείται πως οι εμβολιασμένοι εκτός από το ότι προστατεύονται, καθίστανται και λιγότερο μεταδοτικοί.

Αυτά τα στοιχεία κάνουν την κυβέρνηση να αρχίζει ένα σταδιακό άνοιγμα. Οι Ισραηλινοί πολίτες είναι πλέον ελεύθεροι να κινηθούν μέσα στη χώρα. Τα σχολεία, μαγαζιά και μερικές επιχειρήσεις επίσης ανοίγουν με περιορισμούς βέβαια ως προς τον αριθμό των πελατών. Αυτό γίνεται παρά τα υψηλά κρούσματα που ακόμα υπάρχουν μεταξύ άλλων και επειδή παρουσιάζεται μια εντυπωσιακή πτώση στους πολίτες άνω των 60: -35% στα κρούσματα, -30% στις εισαγωγές στο νοσοκομεία και -20% σε αυτούς που φτάνουν σε κρίσιμη κατάσταση. Ίσως σε αυτή τη μεταβατική κατάσταση ο αριθμός των κρουσμάτων από μόνος του δεν λέει τίποτα για την επιδημιολογική κατάσταση.

Τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, ακόμα και ώρα με την ώρα. Προς το παρόν όμως, για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουαρίου μπορούμε να ρίχνουμε κλεφτές ματιές στην άκρη του τούνελ. Το Ισραήλ μας δείχνει τον δρόμο για τη νέα κανονικότητα.