2016/AP Photo/Evan Vucci
LIFE

Τα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι πιο θυμωμένος από ότι νομίζεις

Όσο κι αν πιστεύεις ότι είσαι αρκετά ψύχραιμος και συγκεντρωμένος στα πράγματα που έχουν σημασία για σένα, υπάρχει αρκετά μεγάλη περίπτωση να είσαι έντονα θυμωμένος.

Ο θυμός δεν είναι ένα ιδιαίτερα κοινωνικά αποδεκτό συναίσθημα και έτσι πολλοί είναι οι άνθρωποι γύρω μας που καταλήγουν να τον κρύβουν. Μερικές φορές μάλιστα κρύβουν το θυμό τους για τόσο μεγάλο διάστημα που δε συνειδητοποιούν καν ότι είναι θυμωμένοι πια. Γίνονται δηλαδή μέρα με τη μέρα, όλο και πιο «αναίσθητοι». Και εδώ έρχεται και το πρώτο πολύ σημαντικό πρόβλημα, γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς, ο θυμός όσο καλά και αν κρύβεται, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, στο τέλος θα εκδηλωθεί.

Στη σύγχρονη ψυχολογία, μελετώνται όλο και περισσότερα περιστατικά με ανθρώπους που ενώ επιμένουν ότι δεν είναι θυμωμένοι, εντούτοις ανακαλύπτουν ότι οι περισσότερες από τις πιο βλαβερές συνήθειές τους, προέρχονται ακριβώς από τον ανεξερεύνητο θυμό ή την έλλειψη κάποιου υγιούς ξεσπάσματος.

Προτού λοιπόν φτάσεις στο σημείο να εκδηλώσεις κάποια πραγματικά αρνητική συνήθεια για τον οργανισμό σου, πρέπει να αντιληφθείς ποια είναι τα σημάδια εκείνα που δείχνουν ότι τελικά κρύβεις αρκετό θυμό μέσα σου.

Χρόνιο άγχος


© Nik Shuliahin / Unsplash

Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν χρόνια αγχωμένοι επειδή φοβούνται τόσο πολύ τον θυμό τους που αναλαμβάνουν κάθε είδους αγχωτικές δραστηριότητες, ούτως ώστε να μη βρεθούν στα ίσια απέναντί του. Εκ πρώτης όψεως, οι άνθρωποι που έχουν χρόνιο άγχος μοιάζουν ακριβώς το αντίθετο του θυμωμένου. Αν μη τι άλλο, εμφανίζονται ως πράοι, ταπεινοί, ή ακόμα και πιεστικοί, αλλά στην πραγματικότητα το άγχος σταδιακά τους κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Αυτό το καταλαβαίνουν τόσο μέσω των εξωσωματικών συμπτωμάτων, όσο και με την πίεση που υφίστανται. Για αυτό, βλέπεις σπουδαίους αθλητές να ξεσπούν πολλές φορές τον θυμό τους κατά τη διάρκεια των αγώνων. Δεν είναι έλλειψη συγκέντρωσης, αντιθέτως είναι μια πολύ χρήσιμη οδηγία που ακολουθούν.

Σωματικά συμπτώματα

Ο θυμός δεν εκδηλώνεται μόνο συναισθηματικά, αλλά μπορεί επίσης να επιβαρύνει τη σωματική μας ευεξία. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να εξερευνούμε τα σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον καταπιεσμένο θυμό. Η κατανόηση της σύνδεσης νου και σώματος είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ολιστικής υγείας.

Δυσκολία στον ύπνο

Αν παλεύεις χρόνια με την αϋπνία, ο ανεπίλυτος και ανεξερεύνητος θυμός μπορεί να είναι ο ένοχος. Η σχέση μεταξύ θυμού και διαταραχών ύπνου είναι αρκετές φορές δαιδαλώδης και ταλαιπωρεί πολύ κόσμο που για χρόνια δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του.

Τάσεις απομόνωσης


© Fernando Cferdo Photography / Unsplash

Ο θυμός μπορεί να οδηγήσει (και) σε απομόνωση, επηρεάζοντας τόσο τις προσωπικές όσο και τις επαγγελματικές σχέσεις. H απόσυρση από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις πολύ συχνά μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενων προβλημάτων θυμού. Αν λοιπόν νιώθεις να αποσυνδέεσαι από τις παρέες σου και να περνάς μόνος σου, όλο και πιο καλά, τότε μάλλον αισθάνεσαι πολύ περισσότερο θυμό για τον κόσμο, από όσο πιστεύεις ότι έχεις.

Κλιμάκωση των αρνητικών σκέψεων

Οι επίμονες αρνητικές σκέψεις μπορεί να είναι ενδεικτικές καταπιεσμένου θυμού. Η σύνδεση μεταξύ των μοτίβων σκέψης και των μη εκφρασμένων συναισθημάτων είναι άμεση και για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τη μελετήσουμε. Απόκτησε ιδέες για την καλλιέργεια μιας θετικής νοοτροπίας και την απελευθέρωση από τον κύκλο της αρνητικότητας και αυτό ίσως σε οδηγήσει και στην αντιμετώπιση του θυμού σου.