Unsplash
ΤΑΞΙΔΙ

Το νησί που μοιράζεται ανάμεσα σε δύο χώρες κάθε 6 μήνες

Μια παράξενη συνθήκη του 17ου αιώνα καθιστά το νησί Φασιανός (Pheasant) το πιο ήσυχο γεωπολιτικό πείραμα της Ευρώπης.

Ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία, στον ποταμό Μπιντασόα που χαράζει τα σύνορα των δύο χωρών, υπάρχει ένα μικρό ακατοίκητο νησί με μια εντελώς ασυνήθιστη ιδιότητα: το νησί Φασιανός (Pheasant) είναι το μικρότερο παράδειγμα «συγκυριαρχίας» στον κόσμο.

Έχει έκταση μόλις 1,69 στρέμματα, δεν κατοικείται, ούτε διαθέτει κάποια σταθερή εγκατάσταση, όμως βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο μιας μοναδικής εδαφικής συμφωνίας: κάθε έξι μήνες αλλάζει «χέρια». Από τη 1η Φεβρουαρίου έως τις 31 Ιουλίου ανήκει στην Ισπανία, και από τη 1η Αυγούστου έως τις 31 Ιανουαρίου περνάει στον έλεγχο της Γαλλίας.

Ουσιαστικά, δε μοιράζεται ταυτόχρονα, αλλά «δανείζεται» κυριολεκτικά από τη μία χώρα στην άλλη.

Η συμφωνία αυτή μπορεί να φαίνεται περίεργη σήμερα, όμως έχει βαθιές ιστορικές ρίζες. Το 1648, στο τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου, το νησί χρησιμοποιήθηκε ως ουδέτερο έδαφος όπου συναντήθηκαν οι διπλωμάτες των δύο χωρών για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ειρήνης.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1660, εδώ υπογράφηκε η ιστορική Συνθήκη των Πυρηναίων, η οποία έθεσε τέλος στον μακροχρόνιο πόλεμο μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας. Μάλιστα, το ίδιο έτος, το νησί φιλοξένησε και μία από τις πιο θεατρικές στιγμές της ευρωπαϊκής διπλωματίας: η Μαρία Θηρεσία, κόρη του Φίλιππου Δ΄ της Ισπανίας, διέσχισε το νησί για να παραδοθεί στη γαλλική αντιπροσωπεία πριν παντρευτεί τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ -μια συμβολική πράξη που σφράγισε την ειρηνική ένωση των δύο μοναρχιών.

Αυτή η μακρόχρονη παράδοση οδήγησε, το 1856, στην επίσημη συγκυριαρχία μέσω της Συνθήκης της Μπαγιόν. Έκτοτε, η Ισπανία και η Γαλλία τηρούν πιστά τη συμφωνία, παραδίδοντας τυπικά τον έλεγχο κάθε έξι μήνες. Αν και η πρόσβαση στο νησί παραμένει περιορισμένη για το κοινό, κάθε δύο χρόνια πραγματοποιούνται τελετές παράδοσης, με διπλωμάτες και τοπικούς αξιωματούχους να συμμετέχουν σε αυτή τη σιωπηλή υπενθύμιση μιας διαφορετικής, ειρηνικής διαχείρισης της ιστορίας και των συνόρων.

Μέχρι σήμερα, το νησί Φασιανός έχει αλλάξει «κυριαρχία» πάνω από 700 φορές -και εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα διπλωματικά παραδείγματα στον κόσμο.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version