ASSOCIATED PRESS
ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Το πρόβλημα των αστρονόμων με τους δορυφόρους του Elon Musk

Οι δορυφόροι της SpaceX, που στοχεύουν στην παροχή ίντερνετ για όλο τον κόσμο προκαλούν προβλήματα στους επιστήμονες που προσπαθούν να εξερευνήσουν τα μυστικά του διαστήματος.
Είτε πρόκειται για τον Elon Musk που σκοπεύει να αποικίσει τον Άρη με τη SpaceX είτε για το Blue Origin του Jeff Bezos που θα στείλει την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στο φεγγάρι, οι δισεκατομμυριούχοι αγαπούν την εξερεύνηση του διαστήματος. Οι δύο εταιρείες δημιουργούν δορυφορικούς αστερισμούς στο διάστημα, για να παρέχουν Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο. Οι τακτικές τους όμως παρεμποδίζουν την ουσιαστική επιστήμη της εξερεύνησης του διαστήματος.

Συνδυαστικά με πληροφορίες του Dazed και του Wired, oι δορυφορικοί αστερισμοί αποτελούνται από πολλούς δορυφόρους, που λειτουργούν συγκεντρωτικά για την παροχή υπηρεσιών, όπως το παγκόσμιο διαδίκτυο. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η SpaceX του Musk εργάζεται πάνω στη δημιουργία ενός τεράστιου αστερισμού που θα διαθέτει 12.000 δορυφόρους. Τον Νοέμβριο του 2019, ξεκίνησε την εκτόξευση των δορυφόρων Starlink σε παρτίδες των 60, με σκοπό την παροχή μιας παγκόσμιας ευρυζωνικής υπηρεσίας.

Αυτή η εξέλιξη έχει όφελος για τα 2,5 δισεκατομμύρια άτομα του πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μέχρι στιγμής, έχουν εκτοξευτεί 800 δορυφόροι. Για το 2021, η SpaceX στοχεύει να έχει αρκετούς δορυφόρους για να παρέχει σχεδόν παγκόσμια κάλυψη. Ωστόσο, οι ηλιακοί συλλέκτες των δορυφόρων αντανακλούν το φως του ήλιου, το οποίο δημιουργεί μεγάλα προβλήματα για τα επίγεια αστρονομικά διαστημικά παρατηρητήρια.

«Οι ηλιακοί συλλέκτες των δορυφόρων αντανακλούν το φως του ήλιου, τα οποία εμφανίζονται πια με τη μορφή γρήγορων κινούμενων σημείων φωτός στον ουρανό», ανέφερε η Lucie Green, καθηγήτρια φυσικής και ερευνητική υπότροφος του πανεπιστημίου στο εργαστήριο διαστημικής επιστήμης Mullard, στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. «Πολλοί από εμάς έχουμε ήδη δει τους δορυφόρους Starlink στο διάστημα λίγο μετά την εκτόξευσή τους, διασχίζοντας τον ουρανό σαν “τρένα”. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για τους αστρονόμους, οι οποίοι βλέπουν ήδη τις φωτογραφίες τους να εμποδίζονται από δορυφόρους, κάνοντας πιο δύσκολη την ανάλυσή τους», πρόσθεσε.

«Βλέπουμε τις απαρχές μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης στο διάστημα» δήλωσε ο Jonathan McDowell, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής του Harvard – Smithsonian, ο οποίος δημοσίευσε μια από τις πρώτες μελέτες για τον αντίκτυπο αυτών των δορυφόρων. «Αυτή είναι μια αλλαγή φάσης. Πηγαίνουμε από εκατοντάδες δορυφόρους χαμηλής περίγειας τροχιάς σε δυνητικά δεκάδες χιλιάδες».

Τον Αύγουστο, εκατοντάδες αστρονόμοι υπέβαλαν μια έκθεση στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών που περιγράφει τις ανησυχίες της κοινότητας. Ανάμεσα στους κλάδους της αστρονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο είναι εκείνες οι ομάδες που ανιχνεύουν αστεροειδείς κοντά στη Γη, οι οποίοι είναι ορατοί στο λυκόφως προς την κατεύθυνση του ήλιου.

«Αυτή η έκθεση δείχνει ότι (σ.σ. η ύπαρξη των δορυφόρων) είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την αστρονομία και μοιραίο για πολλές επιμέρους επιστημών», δήλωσε ο McDowell.

Ως απάντηση των παραπάνω, η SpaceX έχει λάβει μέτρα για να μειώσει την ορατή επίδραση των δορυφόρων της, προσθέτοντας σκιάστρες και αλλάζοντας τη θέση τους έτσι ώστε να είναι πολύ πιο δύσκολο να τις αντιληφθεί με γυμνό μάτι. Η Blue Origin δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.