ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
OPINIONS

Ειρήνη Μουρτζούκου: Μια true crime σειρά στα μέτρα των Ελλήνων

Ο θάνατος των παιδιών, η σεξουαλικότητά της και φυσικά η χρονική σύνδεση με την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, έδωσαν στον κόσμο αυτό που ήθελε.

Τι πρέπει να γνωρίζεις: Η Ειρήνη Μουρτζούκου συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας (7/7), για τις δολοφονίες των δύο παιδιών της, ενός ακόμη βρέφους, καθώς και μια απόπειρα δολοφονίας κατά πρώην συντρόφου της. Στη δικογραφία είχε συμπεριληφθεί και η περίπτωση ενός θανάτου βρέφους μιας άλλης φίλης της το 2016. Η κατηγορούμενη ήταν τότε ανήλικη και δεν της ασκήθηκε δίωξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την 1η Ιουλίου παραδόθηκε η δικογραφία στον Ανακριτή Πατρών από το Ανθρωποκτονιών, που εμπεριείχε τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου ως αίτιο για τους παραπάνω θανάτους, που τελούσαν υπό έρευνα επί σειρά μηνών, αφού εξαιρέθηκε η πιθανότητα παθολογικών αιτιών.

Το πρωί της Τρίτης (8/7), Η Ειρήνη Μουρτζούκου πέρασε από τον αρμόδιο εισαγγελέα στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων όπου εκτελέστηκε το σε βάρος της ένταλμα σύλληψης. Στη συνέχεια, αναμένεται να μεταχθεί στην Πάτρα προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή Πατρών. Κοινό σημείο όλων των καταθέσεων των μαρτύρων, που ξεπερνούν τις 80, φέρεται να είναι ότι η κατηγορούμενη ήταν μόνη της με τα βρέφη.

Ο θρίαμβος της τηλεόρασης

Από τις πρώτες, άγουρες τηλεοπτικές της εμφανίσεις τον Οκτώβριο του 2023 δίπλα σε γνωστή δημοσιογράφο/παρουσιάστρια, και ενώ η υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου βρισκόταν σε εξέλιξη, η Ειρήνη Μουρτζούκου έδειξε πως ήρθε για να μείνει τόσο στα τηλεοπτικά παράθυρα όσο και στην περιοχή αυτή του εγκεφάλου που, θέλοντας και μη, δημιουργεί σκέψεις, σενάρια και, τελικά, θεωρίες συνωμοσίας.

Το κοινό, άλλωστε, όταν παρακολουθεί από τον καναπέ του οποιοδήποτε τηλεοπτικό προϊόν, είτε ψυχαγωγικό είτε ενημερωτικό, έχει μία δουλειά: να κρίνει. Μόνο που η υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου, όπως και της Ρούλας Πισπιρίγκου, παρουσίασε εξαρχής μία ανωμαλία. Στο σώμα της ενημέρωσης, μεγάλωσε σταδιακά σαν εξόγκωμα το στοιχείο της ψυχαγωγίας. Ο θρίαμβος της τηλεόρασης.

Η ηλικία της, ο θάνατος των παιδιών, το παρουσιαστικό της, η σεξουαλικότητά της, το background και φυσικά η χρονική σύνδεση με την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, έδωσαν στον κόσμο που, μετά το μεσημεριανό του θέλει με κάποιο τρόπο να επισπεύσει τη διαδικασία της πέψης, ένα ολοκληρωμένο πακέτο. Και στην τηλεόραση μυρίζουν από χιλιόμετρα μακριά ποια ιστορία μπορεί να πουλήσει, γνωρίζουν άριστα με ποιο τρόπο θα κάνουν τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας να υποκύψει μπροστά στην υπέρμετρη ανάγκη του για απαντήσεις.

Το πιο ισχυρό όπλο των ΜΜΕ, άλλωστε, είναι η σύνθλιψη της ηθικής παριστάνοντας ότι τη διασφαλίζουν. Στο όνομα της ενημέρωσης και με ερωτήσεις που, υποτίθεται, βοηθούν στη διαλεύκανση της υπόθεσης, διώχνουν τις τύψεις από το τηλεοπτικό κοινό και αφήνουν στην παλάμη του μια ηθική πυξίδα. Η πυξίδα, προφανώς, δεν λειτουργεί και οδηγεί πάντα στο ίδιο σημείο: στην άντληση content από την τραγωδία.

Το κυκλικό, αλληλοτροφοδοτούμενο μοτίβο άρχισε να λειτουργεί απίστευτα καλά και η μηχανή παραγωγής απόψεων στα social media, σε συνδυασμό με τις εκπομπές και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, δημιούργησαν ό,τι ακριβώς δημιουργεί μια σειρά του HBO μετά το επεισόδιο που τελείωσε με cliffhanger. Συζητήσεις επί συζητήσεων, memes (ελάτε τώρα, όλοι ξέρουμε), πολλά «πάμε στοίχημα, αυτή το έκανε» και πάλι από την αρχή.

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, 25 χρονών πλέον, αν και αρχικά ζητούσε απαντήσεις για τον θάνατο των παιδιών, κατέληξε να δέχεται ερωτήσεις για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Σε εκπομπές που έμοιαζαν με τηλεοπτικές δίκες. Οι εμφανίσεις της στο γυαλί αυξήθηκαν κατά πολύ, η εκμετάλλευση έγινε πρώτιστο χαρακτηριστικό τους, τα ξεσπάσματά της έγιναν viral και η κατηγορούμενη, ενδεχομένως λόγω της εύθραυστης και αλλοπρόσαλλης ψυχολογικής της κατάστασης, έδειχνε να απολαμβάνει την προσοχή.

Και φτάσαμε στο απόγευμα της Δευτέρας και στη σύλληψη της «νέας Πισπιρίγκου», όπως πολλές φορές διαβάσαμε να τη χαρακτηρίζουν. Η Ειρήνη Μουρτζούκου δηλώνει αθώα, οι «ειδήσεις» κατακλύζουν το feed μας και η αίσθηση ότι έχουμε δει ξανά αυτή την true crime σειρά, που ήρθε στα μέτρα του ελληνικού λαού για καταναλωτικούς σκοπούς, είναι πιο έντονη από ποτέ.

Μην ξεχνάμε, όμως, ότι όλοι μας δείχνουμε και «λέμε ιστορίες για να ζήσουμε», με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος σε αυτή τη ζωή. Η διαφορά είναι ότι στην τηλεόραση κυριολεκτούν, ακόμα κι αν οι πρωταγωνιστές μιας ιστορίας είναι νεκρά παιδιά και ένας άνθρωπος που, αντί για ουσιαστική βοήθεια, του προσφέρθηκε μία καρέκλα σε πάνελ.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version