Eurovision
OPINIONS

Πώς φτάσαμε από την Eurovision σε έναν πόλεμο συντηρητικών-προοδευτικών;

Τα συγχαρητήρια προς την Klavdia κρύβουν και μία ανακούφιση της νίκης του συντηρητισμού απέναντι στην woke και «ενοχλητική» Μαρίνα Σάττι.

Για αρχή, ένα απαραίτητο disclaimer. Η ίδια η Klavdia, δεν ευθύνεται για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν επικοινωνιακά την επιτυχία της. Έγραψε το τραγούδι της (είτε άρεσε, είτε δεν άρεσε), έκανε τη δουλειά της με τρομερό επαγγελματισμό, υπήρξε προσγειωμένη και συμπαθέστατη στις δηλώσεις της και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, κατακτώντας την 6η θέση στον διαγωνισμό.

Επειδή όμως στην Ελλάδα όλα πρέπει να καταλήγουν σε συγκρίσεις, δίπολα και διαφωνίες, η νεαρή τραγουδίστρια βρέθηκε ξαφνικά να γίνεται (άθελά της) σημαία του συντηρητισμού, της παράδοσης και της εθνικής μνήμης, ως απάντηση στην «αριστερή» και “woke” Μαρίνα Σάττι, η οποία πέρσι πρότεινε κάτι εντελώς διαφορετικό μουσικά, ενώ σχολιάστηκε και για τη γενικότερη στάση της απέναντι στην τραγουδίστρια του Ισραήλ, η οποία ενόχλησε πολλούς και μέσα στη χώρα μας.

Κάπως έτσι, το πρωί της Κυριακής είδαμε αποθεωτικά σχόλια για την Klavdia από τον ίδιο τον πρωθυπουργό(!) στο κυριακάτικο μήνυμά του στο Facebook, από τον Άκη Σκέρτσο που έκανε λόγο για έναν θρίαμβο «κόντρα στο ρεύμα» καθώς και από τα ελληνικά media που δεν έκρυβαν τη συγκίνησή τους για το περιεχόμενο των στίχων του κομματιού και το γεγονός πως αυτοί ήταν στα ελληνικά.

Κάποιοι το φωτογράφιζαν, άλλοι το έγραψαν ευθέως: Αυτή την εκπροσώπηση της Ελλάδας θέλουμε, που τραγουδάει στη γλώσσα της, τιμάει τις χαμένες πατρίδες, δεν προκαλεί, συμπεριφέρεται με βάση την ηλικία της(!) και συγκινεί. Η καλή Klavdia που βγήκε 6η, απέναντι στην κακή Σάττι που τιμωρήθηκε για την αλαζονεία της και τερμάτισε 11η. Η δεξιά, συντηρητική Ελλάδα απέναντι στην αριστερή, προκλητική woke Ελλάδα.

Προφανώς, όλο αυτό το πάρτι στήθηκε χωρίς να ρωτήσει κανείς τις δύο τραγουδίστριες, οι οποίες όχι μόνο δεν συμμετείχαν σε αυτή την κόντρα, αντίθετα δεν σταματούσαν να ανταλλάζουν φιλοφρονήσεις, με την Σάττι να σπεύδει να συγχαρεί την Klavdia για την επιτυχία της.

Φυσικά, το να γεννάει η Eurovision πολιτικό περιεχόμενο και κόντρες, δεν είναι κάτι καινούριο. Καλό θα ήταν όμως, αυτός ο πολιτικός σχολιασμός να αφορά λίγο πιο ουσιώδη πράγματα, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή του Ισραήλ στη διοργάνωση. Η ισπανική τηλεόραση έσπευσε με μήνυμα να καταδικάσει τη γενοκτονία στη Γάζα πριν δούμε την εμφάνιση του Ισραήλ.

Στην Ελλάδα την ίδια στιγμή, όχι μόνο δεν υπήρξε το παραμικρό σχόλιο, αλλά είδαμε μέχρι και αποθεωτικό tweet του Άδωνι Γεωργιάδη που συνεχάρη όσους στήριξαν το Ισραήλ κόντρα στην προπαγάνδα της Αριστεράς, καταδικάζοντας τις αριστερόστροφες(!) επιτροπές που δεν ψήφισαν το τραγούδι όσο έπρεπε.

Ένας αχταρμάς και μια ξεκάθαρη ατζέντα: Στήριξη στο Ισραήλ (κάνοντας προφανές το πόσο ενόχλησε πέρσι η Σάττι με τη στάση της) και εθνική υπερηφάνεια για τη φετινή συμμετοχή, η οποία τίμησε την ελληνική παράδοση με μοιρολόι και Καρυάτιδες, σβήνοντας την περσινή σατιρική εικόνα που τρόλαρε τη σημερινή Ελλάδα.

Και κάπως έτσι, η φετινή Eurovision έγινε ακόμη μία αφορμή για τσακωμούς αριστεράς-δεξιάς, woke και συντηρητικών, βάζοντας στη μέση δύο καλλιτέχνιδες που μπορεί να εκφράζουν διαφορετικά μουσικά ρεύματα και λογικές, όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τα poster girls αυτών των δύο κόσμων.

Ποιος ξέρει, ίσως του χρόνου οι υπεύθυνοι προσπαθήσουν να συνδυάσουν αυτά τα δύο ρεύματα, στέλνοντας μια συμμετοχή που περιλαμβάνει και Καρυάτιδες και ελαφριά ειρωνεία, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Αρκεί κανείς να μην πειράξει το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version