6 λαμπερά σκάνδαλα για τα 6 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία
Το κερασάκι στην υπέροχη τούρτα για τα 6 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας είναι, φυσικά, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
- 7 ΙΟΥΛ 2025
Αξέχαστα. Αν μία λέξη μπορεί να χωρέσει τα 6 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, θα ήταν αυτή. Δυστυχώς, όμως, δεν θα τη χρησιμοποιήσουμε όπως θα θέλαμε μιας και αυτά συνεχίζονται και ενδέχεται να μας χαρίσουν πολλές περισσότερες συγκινήσεις. Οπότε, το μόνο που θα κάνουμε, είναι να ευχηθούμε «άντε, και στα επόμενα».
Πριν ανέβουμε στον εκσκαφέα μας όμως και κατέβουμε στον πυρήνα του κειμένου, αξίζει να κάνουμε μια μικρή αναφορά στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος. Το καλύτερο βιογραφικό της χώρας, δυστυχώς για τον ίδιο, έκανε ορθογραφικά λάθη στη λέξη «προσκυνητής» και το ρήμα «οφείλω» στο σημείωμα που άφησε στο βιβλίο των επισκεπτών.
Συμβαίνουν κι αυτά, θα μπορούσε να πει κάποιος. Και συμφωνούμε. Αυτό που θα μπορούσε να μη συμβεί, ωστόσο, είναι μια σειρά από άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα η προκλητική ορισμένες φορές αδιαφορία του ελληνικού λαού απέναντι στα σκάνδαλα που φέρουν την υπογραφή ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας. Θα σας παρουσιάσουμε τα 6 καλύτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε τα υπόλοιπα. Εδώ και ένα χρήσιμο timeline.
Ποιοι είμαστε εμείς, όμως, που θα κρίνουμε τον ελληνικό λαό για τις επιλογές του; Τίποτα. Μία ξεροψημένη πανσέτα δίπλα στο wagyu, τα αβγά όρνιθας δίπλα στα αβγά καραβίδας, το αφτί στον τοίχο απέναντι στον κοριό του τηλεφώνου. Oh wait…
Predatorgate
Πίσω στο 2019 και το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη αφορούσε στο να μεταφερθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) υπό την εποπτεία του. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε μια υπέροχη ιστορία. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες, στρατιωτικοί και δικαστικοί λειτουργοί, φλέρταραν με τον Μεγάλο Αδελφό.
Την άνοιξη του 2022 μάθαμε όλοι για τη χρήση του Predator, ένα παράνομο σύστημα παρακολούθησης, εις βάρος του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και αργότερα εις βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη. Φυσικά, δεν ήταν οι μόνοι.
Την ίδια στιγμή, αποκαλύφθηκε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθήθηκε και μέσω του συστήματος της ΕΥΠ, με αποτέλεσμα τις παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.
Fast forward: Ποινική ευθύνη καταλογίστηκε τελικά μόνο σε τέσσερις επιχειρηματίες, δύο Έλληνες και δύο αλλοδαπούς ενώ στις 30 Ιουλίου του 2024 η υπόθεση τέθηκε τελικά στο αρχείο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Και προφανώς, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε γνώριζε τίποτα.
Φραπέδες, χασάπηδες και ΟΠΕΚΕΠΕ
Τα περισσότερα δηλωμένα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα βρίσκονται με διαφορά στην Κρήτη. Άλλωστε, ό,τι δηλώσεις, ισχύει. Ή και όχι. Χιλιάδες ΑΦΜ έκαναν ψευδείς δηλώσεις για ζώα, βοσκοτόπια και καλλιέργειες μεγάλων εκτάσεων με σκοπό να λάβουν ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις. Γέμιζαν τις τσέπες τους, με λίγα λόγια.
Το σκάνδαλο ήρθε στην επιφάνεια μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις βάσεις δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ και τελικά προκάλεσε τις παραιτήσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκη Βορίδη και των υφυπουργών Εξωτερικών Τάσου Χατζηβασιλείου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστου Μπουκώρου.
Πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, είναι οι Γιώργος Ξυλούρης (Φραπές) και Ανδρέας Στρατάκης (Χασάπης). Ο πρώτος είναι διαχρονικός κομματάρχης της Νέας Δημοκρατίας στην Άνω Μεσαρά ενώ ο δεύτερος ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 2019 με τη Νέα Δημοκρατία και έγιναν κουμπάροι με τον Μάκη Βορίδη.
Η δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πάνω από 3.000 σελίδες και, για ακόμη μια φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε κάτι.
Το έγκλημα των Τεμπών
Το συλλογικό τραύμα, περισσότερο από δύο χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη, παραμένει ανοιχτό. Οι ευθύνες για τους 57 νεκρούς και τους 180 τραυματίες δεν έχουν αποδοθεί, και το μόνο που κάνει η κυβέρνηση, είναι μερικές προανακριτικές για το κατά πόσο ευθύνεται ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής και ο πρώην υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος για το γνωστό μπάζωμα.
Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε τα βασικά: αν είχε υλοποιηθεί η σύμβαση 717, δηλαδή της τηλεδιοίκησης, πιθανότατα θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία. Επομένως, όσοι καθυστέρησαν τη σύμβαση, έχουν κάποιο μερίδιο, σωστά;
Και περνάμε, φυσικά, στη συγκάλυψη. Αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν στο χώρο του δυστυχήματος ήταν, από μόνο του, ένα έγκλημα. Καταστράφηκαν σημαντικά για τη διερεύνηση της υπόθεσης, στοιχεία.
Λίστα Πέτσα και «φαντάσματα»
Τα ΜΜΕ που δέχθηκαν χρήματα στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον κορονοϊό, ήταν πολλά. Πολλά ήταν και τα χρήματα, αν και τα κριτήρια για το πώς εκείνα δόθηκαν είναι, στην καλύτερη, αμφισβητούμενα. Αλλά αυτό δεν θα το κρίνουμε εμείς, ειδικά από τη στιγμή που η επισκεψιμότητα και η αναγνωσιμότητα, τελικά, δεν έπαιξε τον ίδιο ρόλο για όλους.
Αυτό που κρατάμε από τη λίστα Πέτσα είναι ότι διάφορα ΜΜΕ-φαντάσματα έλαβαν χρήματα. Όταν λέμε «φαντάσματα εννοούμε ότι δεν υπάρχουν ή ότι έχουν περάσει εδώ και καιρό στη μαύρη τρύπα του παρελθόντος. Μάλιστα, πολλά από τα σάιτ που έλαβαν κρατική ενίσχυση, δεν περιλαμβάνονται καν στο Μητρώο Online ΜΜΕ.
Τα στοιχεία σας, παρακαλώ
Άνοιξη του 2023, λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Οι Έλληνες του εξωτερικού, από όλο τον κόσμο, κατήγγειλαν τη διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων. Πώς το κατάλαβαν αυτό; Λάμβαναν διαφημιστικά email από την ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ-Ασημακοπούλου. Στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας, φυσικά.
Μόλις έγινε γνωστό, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου δήλωσε ότι δέχεται επίθεση, με την Αρχή Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα, ωστόσο, να ξεκινάει έρευνα. Το αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί πρόστιμο 40.000 ευρώ.
Αν και η Νέα Δημοκρατία προσέφυγε στο ΣΤΕ το οποίο ακύρωσε το πρόστιμο, έγιναν δεκτά τα πρόστιμα ύψους 40.000 ευρώ σε βάρος της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου και 10.000 ευρώ σε βάρος δύο στελεχών (Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Νίκος Θεοδωρόπουλος) του κόμματος. Για τη διαρροή των emails χιλιάδων αποδήμων, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τα ευρωψηφοδέλτια.
Κόκκινα δάνεια σε τιμή ευκαιρίας
Το 2022, έγινε γνωστό ότι ο τότε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Πάτσης, αγόρασε κόκκινα δάνεια 63 εκατομμυρίων ευρώ στην τιμή των 4,3 εκατομμυρίων. Η κίνηση αυτή είχε ως σκοπό να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς και έτσι να κερδοσκοπήσει. Μην ξεχάσουμε και τη σύναψη απευθείας αναθέσεων με τα ΕΛΤΑ.
Ο βουλευτής Γρεβενών κλήθηκε από τον Γιάννη Μπούγα για εξηγήσεις, μιας και δεν γνώριζαν (ξανά) τίποτα για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ο εξηγήσεις του κρίθηκαν ανεπαρκείς κι έτσι διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και ο διευθύνοντας Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος παραιτήθηκε.
Για να γίνει ακόμα καλύτερο, στα πόθεν έσχες του, ο Ανδρέας Πάτσης «ξεχνούσε» να δηλώσει τις εταιρείες του. Σε όλους μας έχει συμβεί.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.