Καθημερινή λιτότητα και αισθητική συνέπεια σε ένα καφέ στο Παγκράτι
Ένας χώρος όπου η αρχιτεκτονική εμπνέεται από τη ζαχαροπλαστική, μετατρέποντας τη λιτότητα σε καθημερινή αισθητική εμπειρία.
- 29 ΙΟΥΝ 2025
Βρίσκεται στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας του ’70 στο Παγκράτι, αλλά το Moden δύσκολα περνά απαρατήρητο. Πρόκειται για ένα καφέ που αποτελεί επέκταση του εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής της ίδιας ομάδας, λίγα μέτρα πιο κάτω στον ίδιο δρόμο.
Εδώ όμως, το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνο στο τι προσφέρει στον κατάλογο, αλλά κυρίως στο πώς ο χώρος μεταφράζει την τέχνη της ζαχαροπλαστικής σε αρχιτεκτονική και αισθητική εμπειρία.
Η αρχιτεκτονική προσέγγιση στο Moden βασίζεται στην ιδέα της «σιωπηλής πολυπλοκότητας». Οι σχεδιαστικές επιλογές που έκανε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Αποστολόπουλου, δεν επιδιώκουν εντυπωσιασμό, αλλά δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα ηρεμίας.
Ο στόχος είναι η ομαλή μετάβαση από τον παραγωγικό χώρο του εργαστηρίου στον χώρο φιλοξενίας, μέσω ενός σχεδιασμού που σέβεται τον αστικό χαρακτήρα της περιοχής και παράλληλα ενσωματώνει στοιχεία ζεστασιάς, λειτουργικότητας και λιτής κομψότητας.
Ο εσωτερικός χώρος χαρακτηρίζεται από μονοχρωμία και καθαρές γραμμές. Οι επιφάνειες έχουν επενδυθεί με τσιμεντοκονία, υλικό που παραπέμπει στην αδρή υφή της ζύμης -μια σκόπιμη αναφορά στη βασική πρώτη ύλη της ζαχαροπλαστικής.
Η επιλογή αυτή προσδίδει υλικότητα και αμεσότητα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον γήινο και καθαρό, που αφήνει τα προϊόντα να αναδειχθούν χωρίς να ανταγωνίζονται το design.
Οι ειδικές κατασκευές από ανοξείδωτο χάλυβα και ξύλο δρυός λειτουργούν σαν διακριτικοί πρωταγωνιστές μέσα στον χώρο. Τα υλικά αυτά, ανθεκτικά και διαχρονικά, χρησιμοποιούνται τόσο για τους πάγκους όσο και για τις επιφάνειες προβολής των γλυκών. Έτσι, το ίδιο το design γίνεται σκηνή για την παρουσίαση των προϊόντων, χωρίς να κυριαρχεί αλλά και χωρίς να εξαφανίζεται στο φόντο.
Ο χώρος είναι ανοιχτός και διάφανος. Η κουζίνα και το μπαρ βρίσκονται στο κέντρο της σύνθεσης, χωρίς εμπόδια ή διαχωριστικά. Οι επισκέπτες βλέπουν τους baristas να κινούνται, να προετοιμάζουν, να σερβίρουν. Τα καθίσματα έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά, δημιουργώντας μια κυκλική ροή και ενισχύοντας την αίσθηση αλληλεπίδρασης.
Η είσοδος και τα μεγάλα ανοίγματα της παλιάς κατασκευής διατηρήθηκαν και ανασχεδιάστηκαν με νέες μεταλλικές κατασκευές, ενισχύοντας τη σύνδεση με τον δρόμο και φέρνοντας άπλετο φυσικό φως στο εσωτερικό. Το φως αναδεικνύει τις υφές, μαλακώνει τις επιφάνειες και τονίζει τις λεπτομέρειες.
Στο Moden το αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Αποστολόπουλου έκανε πάνω απ’ όλα μια μελέτη στην ισορροπία: ανάμεσα στο αστικό και το οικείο, στο πρακτικό και το εκφραστικό, στο ελάχιστο και το ουσιαστικό. Ένας χώρος όπου το design δε φωνάζει, αλλά μιλά με σαφήνεια -και πάντα με μέτρο.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.