©Rahi Rezvani
LIVE

Η μουσική που παίζει ο Joep Beving στο πιάνο είναι ηρεμία στ’ αυτιά σου

Ο Ολλανδός μουσικοσυνθέτης έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Έβαλα να τον ακούσω, με άγγιξε πολύ η μουσική του, ο τρόπος του, οι ήχοι του. Και τον έψαξα λίγο παραπάνω. Θα σας γλυκάνει την καρδιά να τον ακούσετε.

Γράφει στο biο του στο Spotify: «Γεια σας, είμαι ο Joep. Η γιαγιά μου μου έδωσε το πιάνο της λίγο πριν φύγει από τη ζωή. Το 2014, πέρασα ατελείωτες νύχτες παίζοντας σε αυτό. Ήταν χάρη στον ήχο του πιάνου της και το γεγονός ότι έπρεπε να το παίξω πολύ ήσυχα, που δημιουργήθηκε η μουσική που ακούτε εδώ. Με γοητεύει η σχέση μας με την πραγματικότητα και αυτό το χρησιμοποιώ ως έμπνευση για τη μουσική μου. Η ελπίδα μου είναι να βρει απήχηση σε εσάς. Θα ήθελα πολύ να το ακούσω αν σας συμβεί. Ευχαριστώ που με ακολουθήσατε. Χαιρετισμούς, Joep».

«Τι ωραίος άνθρωπος», σκέφτηκα όταν το διάβασα και γι’ αυτό, θα τον τιμήσω στην πρώτη του εμφάνιση στην χώρα μας, την Πέμπτη 23 Απριλίου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.


Ο Ολλανδός συνθέτης και πιανίστας Joep Beving, από τις πιο ξεχωριστές παρουσίες της σύγχρονης μινιμαλιστικής μουσικής, θα εμφανιστεί στην Αθήνα στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας LIMINAL. Το πρόγραμμα της συναυλίας αντλεί από το νέο του άλμπουμ -του οποίου η κυκλοφορία θα προηγηθεί της περιοδείας- καθώς και από επιλεγμένες στιγμές της μέχρι σήμερα δημιουργικής του πορείας. Με εκατοντάδες εκατομμύρια streams στις ψηφιακές πλατφόρμες και έναν συνολικό κατάλογο που, σύμφωνα με τη Deutsche Grammophon, έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο αναπαραγωγές, ο Beving έχει συνδεθεί βαθιά με ένα διεθνές κοινό που βρίσκει στη μουσική του έναν χώρο ηρεμίας, συγκέντρωσης και στοχαστικής διάθεσης.

Η μουσική του Beving δεν είναι απλώς μια συναισθηματική έκφραση, αλλά ένα ταξίδι στην αναζήτηση της αλήθειας και της απόλυτης ομορφιάς. Σε συνέντευξή του στο ολλανδικό Glamcult που διάβασα, εξηγεί πως η μουσική του συχνά περιγράφεται ως «μετακλασική» ή «μετα-κλασική», παρόλο που παραδέχεται ότι αυτή η περιγραφή είναι κάπως παραπλανητική, καθώς, όπως λέει, η έννοια της «κλασικής» τέχνης έχει ήδη αποδοθεί πριν από εκατοντάδες χρόνια. Αντ’ αυτού, η μουσική του αντλεί έμπνευση από την ελληνική τέχνη και τη φιλοσοφία του Πλάτωνα, αναζητώντας την ομορφιά μέσα από την απλότητα και την ευαισθησία.

Όταν τον ακούς, καταλαβαίνεις ότι βοηθά όσους αναζητούν να επανασυνδεθούν με τον εαυτό τους και με τον κόσμο γύρω τους. Η δική του πορεία ξεκίνησε με την ενασχόλησή του με το πιάνο και τον αυτοσχεδιασμό, αρχικά με στόχο να γίνει τζαζ πιανίστας. Ωστόσο, οι σπουδές του στην Πολιτική και Δημόσια Διοίκηση και η απόφαση να ακολουθήσει έναν πιο «συμβατικό» επαγγελματικό δρόμο τον απομάκρυναν από τη μουσική. Όμως, η ανάγκη του να δημιουργήσει και να βρει την πραγματική του ταυτότητα τον έφερε πάλι κοντά στο πιάνο που κληρονόμησε από τη γιαγιά του, και έτσι ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι μετακομίζοντας ταυτόχρονα στο Άμστερνταμ.

Αυτό το ταξίδι τον οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου του άλμπουμ, Solipsism, το οποίο ήταν αρχικά μια προσωπική και θεραπευτική διαδικασία. Όπως ο ίδιος αναφέρει, «αναρωτιόμουν αν υπήρχε μια πανανθρώπινη αλήθεια ή η απόλυτη ομορφιά και αν η μουσική θα μπορούσε να βοηθήσει να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Έγραψα τα πρώτα κομμάτια για μένα, για τους φίλους και την οικογένειά μου». Ωστόσο, μετά την ενθάρρυνση του φίλου του Rahi Rezvani, αποφάσισε να το κυκλοφορήσει μόνος του, αφού οι εταιρείες στις οποίες είχε απευθυνθεί δεν έμοιαζε να ενδιαφέρονται. Η ανταπόκριση του κοινού, στην πρώτη του συναυλία που ξεκίνησε σε ένα μικρό κοινό 100 φίλων, εξελίχθηκε σε παγκόσμια αναγνώριση.

Ο Beving δεν φοβάται την εξερεύνηση και την αλλαγή. Τελικά ενσωμάτωσε ηλεκτρονικά στοιχεία στη μουσική του στο τρίτο του άλμπουμ που λεγόταν Henosis (Ένωσις) καθώς η μουσική του επιδιώκει να είναι κάτι περισσότερο από το αποτέλεσμα μιας συνειδητής δημιουργίας – είναι μία οργανική διαδικασία που προέρχεται από το υποσυνείδητο. Άλλωστε, όπως ισχυρίζεται «συχνά νιώθω πως η μουσική που γράφω υπάρχει ήδη, απλώς καλλιεργώ τις συνθήκες για να εκδηλωθεί».

Η έννοια της «οντότητας» και της αναζήτησης της αλήθειας είναι θεμελιώδης στην τέχνη του Beving. Κάθε άλμπουμ της τριλογίας του (Solipsism, Prehension, και Henosis) αποτελεί ένα βήμα σε αυτή την πνευματική εξερεύνηση, από το ατομικό στο συλλογικό και τελικά προς την αναζήτηση της απόλυτης πραγματικότητας που δεν θεωρεί δεδομένη αλλά απόρροια των ονείρων του καθενός.

Η μουσική του δεν απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό -οι άνθρωποι που θα δεις στις συναυλίες του έχουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα και είναι διαφορετικών ηλικιών- κάτι που αναδεικνύει την καθολικότητα του μηνύματός του. Η μουσική του γίνεται ένα εργαλείο ενότητας και αυτογνωσίας, που υπερβαίνει τις κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές.

Ο Beving μας καλεί τον κόσμο να ψάξουμε την αλήθεια μέσω της αγάπης: «Βοηθάει να αγαπήσεις πρώτα τον εαυτό σου. Άκου εκείνη τη φωνή μέσα σου· είναι το ταλέντο σου που μιλάει. Θα σου δώσει έναν σκοπό. Κάτι που τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν. Βρες τον εαυτό σου στον άλλον. Μην κρίνεις και μην νιώθεις ότι κρίνεσαι από τις απόψεις των άλλων. Βρες χαρά σε μικρές πράξεις καλοσύνης. Χαμογέλασε σε ξένους. Μην παίρνεις τον εαυτό σου πολύ σοβαρά. Διάβασε, άκου, κράτα ανοιχτό το μυαλό σου. Μείωσε την κατανάλωση κρέατος. Καθάρισε την ακαταστασία σου. Ψήφισε με βάση τη λογική και με ενσυναίσθηση. Συνειδητοποίησε το εγώ σου και τελικά, φρόντισε να ενεργείς πάντα σε αρμονία με την αλήθεια».

***

Info: Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 στις 21:00
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Προπώληση εδώ.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version