LIVE

Τα Ημισκούμπρια ήταν πάντα 30 χρονιά μπροστά από την εποχή τους

Όταν ονομάζεις τον πρώτο σου δίσκο 30 Χρόνια Επιτυχίες και μετά από 30 χρόνια κάνεις sold out live, κάτι έχεις κάνει πολύ σωστά.

Βρισκόμαστε στο 1996, η ελληνική χιπ χοπ σκηνή έχει μπει δυνατά στη ζωή μας, με συγκροτήματα όπως οι Active Member, οι Terror X Crew, οι Goin’ Through και οι Razastarr μεταξύ άλλων, να χτίζουν το δικό τους κοινό, μέσα από στίχους που περιλαμβάνουν κυρίως κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο.

Και ξαφνικά, το 1996, 3 τύποι με τα παράξενα παρατσούκλια «Πρύτανης», «Μεντζέλος» και «Μυθριδάτης» κυκλοφορούν το άλμπουμ 30 Χρόνια Επιτυχίες και οι σατιρικοί, χιουμοριστικοί τους στίχοι γίνονται αμέσως εθιστικοί. Το όνομά τους, Ημισκούμπρια και ο τίτλος του παρθενικού τους δίσκου, τουλάχιστον προφητικός, αφού πράγματι, 30 χρόνια μετά κι ενώ είχαν σταματήσει την κοινή τους πορεία εδώ και αρκετά χρόνια, το επετειακό τους live στο πλαίσιο του Release Athens 2026 στην Πλατεία Νερού έγινε αμέσως sold out, δείχνοντας πως η αγάπη του κοινού τους άντεξε στον χρόνο και το 30 χρόνια επιτυχίες ήταν κάτι παραπάνω από πιασάρικος τίτλος για να μας συστηθούν.

Άλλα έτσι πάντα αυτή η τριάδα, μπροστά από την εποχή της. Από τις κασέτες του «Βρωμύλου», μέχρι το όνομά τους (όρος παρεΐστικος που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που μπορεί και ελίσσεται στις δύσκολες ώρες, σαν το «σκουμπρί», όπως εξήγησαν οι ίδιοι) και τη φωτογραφία που κοσμούσε το άλμπουμ, τα Ημίζ έφεραν μια τρομερή φρεσκάδα στον χώρο και απέκτησαν κοινό που αγόραζε τους δίσκους τους, μάθαινε απ’ έξω τους στίχους και γέμιζε τις συναυλίες τους.

Κάθε χρόνο κι ένας νέος δίσκος, συμμετοχή σε ενημερωτικά CD-ROM για προστασία από σεισμούς (!) και το τσιγάρο, σκετσάκια, διαφημίσεις, συνεργασίες-έκπληξη, που αποδείκνυαν πως είχαν πάντα τον τρόπο να μένουν φρέσκοι.

Μα κυρίως, οι πανέξυπνοι και κολλητικοί τους στίχοι. Στίχοι που σε έκαναν να γελάς, να τους τραγουδάς με τους φίλους σου και τόσα χρόνια μετά, να τους θυμάσαι ακόμη απ’ έξω. Τι κι αν τα Ημισκούμπρια σταμάτησαν την κοινή τους πορεία, πέρα από μερικά επετειακά τραγούδια και εμφανίσεις, το κοινό τους παρέμεινε πιστό και αυτοί οι στίχοι παρέμειναν στον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου τους.

Όλο και σε κάποια μάζωξη με φίλους, κάποιος θα έριχνε μία από τις διαχρονικές τους ρίμες και ένας θα βρισκόταν να τη συνεχίσει, ακόμη κι αν είχε να ακούσει το τραγούδι χρόνια ολόκληρα. Και αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Ιουνίου και στις 3 Ιουλίου στην Πλατεία Νερού και το Release Athens 2026, όλοι αυτοί θα βρίσκονται από κάτω και θα τραγουδάνε απ’ έξω τους στίχους με τους οποίους μεγάλωσαν.

Όλα αυτά δείχνουν ότι τα Ημισκούμπρια, με όλο τους το κόνσεπτ, ήταν μπροστά από την εποχή τους, Μια εποχή γιγάντωσης του χιπ χοπ, με συγκροτήματα, συνεργασίες, κόντρες και 3 τύπους να το κάνουν αλλιώς, πιο ανάλαφρα, χωρίς να παίρνουν πολύ σοβαρά τους εαυτούς τους.

Γι’ αυτό αν φέτος κυκλοφορούσαν έναν δίσκο με το όνομα 50 χρόνια επιτυχίες, θα περιμέναμε ήδη τις μεγάλες τους συναυλίες το 2046.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version