ΣΙΝΕΜΑ
SPONSORED

«Το Λίκνο της Δημοκρατίας»: ένα κινηματογραφικό ταξίδι στη γέννηση της αθηναϊκής δημοκρατίας

Η δημοκρατία – η εξουσία του δήμου – έκανε εδώ τα πρώτα της βήματα, θέτοντας τα θεμέλια για τα πολιτικά συστήματα που εξακολουθούν να διαμορφώνουν τον σύγχρονο κόσμο.

Πριν από περίπου 2.500 χρόνια, στην Αθήνα γεννήθηκε ένα πολιτικό πείραμα που έμελλε να αλλάξει την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας. Για πρώτη φορά, η εξουσία δεν βρισκόταν στα χέρια βασιλιάδων ή αριστοκρατών, αλλά των ίδιων των πολιτών. Αγρότες, τεχνίτες και απλοί άνθρωποι συμμετείχαν ενεργά στη λήψη αποφάσεων και στη διακυβέρνηση της πόλης. Η δημοκρατία – η εξουσία του δήμου – έκανε εδώ τα πρώτα της βήματα, θέτοντας τα θεμέλια για τα πολιτικά συστήματα που εξακολουθούν να διαμορφώνουν τον σύγχρονο κόσμο.

Αυτή τη συναρπαστική ιστορική διαδρομή εξερευνά το ντοκιμαντέρ «Το Λίκνο της Δημοκρατίας» της Florence Tran, το οποίο αναζητά τις απαρχές της πρώτης δημοκρατίας, τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε στην πράξη, αλλά και τους λόγους για τους οποίους εξακολουθεί να μας αφορά σήμερα.

Βασισμένη σε περισσότερα από εκατό χρόνια αρχαιολογικής έρευνας, η ταινία ακολουθεί αρχαιολόγους και ιστορικούς από τα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς έως σύγχρονες ανασκαφές, όπου εξακολουθούν να αποκαλύπτονται τα ίχνη του αθηναϊκού δημοκρατικού πειράματος. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Αγορά, το πολιτικό και κοινωνικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας, εκεί όπου χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονταν καθημερινά για να συζητήσουν, να νομοθετήσουν και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Η δημοκρατία παρουσιάζεται όχι ως μια αφηρημένη θεωρία, αλλά ως μια καθημερινή, ζωντανή πρακτική συμμετοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στην πειραματική αρχαιολογία και στην προσπάθεια ανασύνθεσης του κληρωτηρίου – της ιδιότυπης «μηχανής» που εξασφάλιζε τη δίκαιη κατανομή της εξουσίας και περιόριζε τη διαφθορά. Η αρχαιολόγος Liliane Lopez-Rabatel, σε συνεργασία με τον Έλληνα γλύπτη Παναγιώτη Ζεστανάκη, επιχειρεί να επαναφέρει στη ζωή αυτόν τον χαμένο μηχανισμό χρησιμοποιώντας αποκλειστικά αρχαίες τεχνικές. Μέσα από το πείραμα, αναδεικνύεται η ριζοσπαστική λογική ενός πολιτεύματος όπου η εξουσία δεν συγκεντρωνόταν στους λίγους, αλλά μοιραζόταν στους πολλούς.

Το ντοκιμαντέρ, ωστόσο, δεν εξιδανικεύει την αθηναϊκή δημοκρατία. Αντιθέτως, φωτίζει και τις αντιφάσεις της. Πίσω από τα ιδεώδη της ισότητας και της συμμετοχής, υπήρχε μια κοινωνία που στηριζόταν στη δουλεία, στον πόλεμο και στην οικονομική εκμετάλλευση. Από τα μεταλλεία του Λαυρίου, που χρηματοδοτούσαν την ισχύ της πόλης, έως τις μαζικές ταφές στο Φάληρο – σιωπηλές μαρτυρίες βίαιων συγκρούσεων και πρώιμων εμφύλιων εντάσεων- η αρχαιολογία αποκαλύπτει μια πολύ πιο σύνθετη πραγματικότητα.

Στην ταινία συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι, ανάμεσά τους ο John Camp, διευθυντής των ανασκαφών της Αρχαίας Αγοράς για σχεδόν τρεις δεκαετίες, ο ιστορικός Vincent Azoulay, οι αρχαιολόγοι Στέλλα Χρυσουλάκη και Δημήτρης Πλάντζος, καθώς και ο ιστορικός Paul Cartledge. Μέσα από την έρευνά τους και τα ευρήματα των ανασκαφών, η ταινία ανασυνθέτει την εύθραυστη ισορροπία που επιχείρησαν να επιτύχουν οι Αθηναίοι: ένα σύστημα που ενδυνάμωνε τους πολλούς, προστατεύοντας ταυτόχρονα την πόλη από την τυραννία και την κατάχρηση εξουσίας.

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου 2026, στις 19:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, παρουσία της σκηνοθέτιδας Florence Tran και των συντελεστών Vincent Azoulay, John Camp και Véronique Chankowski. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει κέρασμα στο μπιστρό του Ινστιτούτου.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version