Γιατί ο Χάρης Δούκας προειδοποιεί για μπλακ άουτ στην Αθήνα
- 2 ΜΑΙ 2025
Ναι μεν έχει επιστρέψει η ηλεκτροδότηση στην Ιβηρική Χερσόνησο, αλλά τα ερωτήματα για το μεγαλύτερο μπλακ άουτ της τελευταίας εικοσαετίας στην Ευρώπη που ακινητοποίησε τρένα, αεροπλάνα και περίπου 60 εκατομμύρια πολίτες, παραμένουν αναπάντητα. Όσο συνεχίζονται οι έρευνες για το αν πράγματι ευθυνόταν η ηλιακή ενέργεια, όπως λέει η επικρατέστερη θεωρία, σε όλη την ήπειρο πλανάται μία γενικότερη και κατά τα φαινόμενα εύλογη απορία: πόσο πιθανό είναι να συμβεί και σε άλλη χώρα μια αιφνίδια διακοπή πολλών ωρών;
Οι ειδικοί δεν αποκλείουν αυτό το σενάριο, σε μια εποχή αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων.
«Παρά τα σημερινά υψηλά πρότυπα αξιοπιστίας, διακοπές ρεύματος με υψηλό αντίκτυπο μπορούν όντως να συμβούν», δήλωσε επί του θέματος στην Guardian ο καθηγητής Jianzhong Wu, επικεφαλής της σχολής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. «Αυτά τα δίκτυα δεν έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν ότι θα λειτουργούν πάντοτε χωρίς μπλακ άουτ – ένα τέτοιο επίπεδο αξιοπιστίας θα απαιτούσε επενδύσεις πολύ πέρα από τις οικονομικά περιθώρια».
Στον απόηχο του ξαφνικού shut down και της γενικότερης ανησυχίας που έχει προκληθεί (ειδικά στην ενεργειακά ευάλωτη ζώνη του ευρωπαϊκού Νότου), ο Δήμαρχος Αθηναίων απευθύνθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και στους αρμόδιους για τη μεταφορά και τη διαχείριση της ενέργειας φορείς (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΑΕΥ), ζητώντας να υπάρξει η κατάλληλη πρόβλεψη ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν. Όπως επεσήμανε στην επιστολή του ο Χάρης Δούκας, την περίοδο αυτή οι ενεργειακές ανάγκες της πόλης είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με το σενάριο ενός πολύωρου μπλακ άουτ να καθίσταται περισσότερο πιθανό.
Ποιος είναι ο βασικός παράγοντας ο οποίος αλλάζει τα δεδομένα, σε συνάρτηση με την αφόρητη ζέστη; Η εκτίναξη της συνολικής κατανάλωσης εξαιτίας της τουριστικής κίνησης.
Τριπλάσια κατανάλωση ενέργειες το καλοκαίρι
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δήμαρχος στη σχετική επιστολή, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, «η κατανάλωση ενέργειας στην Αθήνα τριπλασιάζεται λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης». Στο ίδιο πλαίσιο, υπενθυμίζει, παράλληλα, την καλπάζουσα αύξηση της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα, που προβλέπεται να πιάσει πρωτοφανή νούμερα για ακόμη μια χρονιά: οι προβλέψεις αγγίζουν μέχρι και τα 10 εκατ. επισκέπτες μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς (μέγεθος που επικαλέστηκε και ο δήμαρχος), ενώ οι αφίξεις πέρσι είχαν ανέλθει σε 7,9 εκατ. (+ 11-12% από 2023).
Με αυτό το δεδομένο, «είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων και η απρόσκοπτη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της πόλης», τόνιζε ο Χ. Δούκας.
Έχει αποδειχθεί με στοιχεία η διαφορά που αναφέρει ο δήμαρχος στο επίμαχο κείμενο.
Στο πλαίσιο της Μελέτης Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας της Αθήνας, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η κατανάλωση ενέργειας αποτελούσε έναν από τους τρεις δείκτες βιωσιμότητας που εξετάστηκαν, δείχνοντας το αποτύπωμα της διαρκώς αυξανόμενης τουριστικής κίνησης (και) στα δίκτυα ενέργειας. Συγκεκριμένα, το σχετικό γράφημα (βλ. παραπάνω) αποτύπωνε μια αργή, αλλά σταδιακή αύξηση στα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας, για την οποία ένα εύλογο ποσοστό αποδιδόταν στην κατανάλωση των τουριστών και των υποδομών που τους φιλοξενούν.
Η γενικότερη διαπίστωση στην οποία είχε καταλήξει η μελέτη αυτή ήταν ότι τη μεγαλύτερη πίεση από τον τουρισμό υφίστανται η 1η, 2η και 3η δημοτική κοινότητα, ενώ στην 1η δημοτική κοινότητα περισσότερο από το 50% της συνολικής παραγωγής απορριμμάτων, κατανάλωσης ενέργειας και νερού προέρχεται διαχρονικά από τους επισκέπτες.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.