Alexandros Michailidis / SOOC
ΕΝΟΙΚΙΟ

Ποια μέτρα σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση των μαύρων ενοικίων

Φορολογικά μπόνους, υποχρεωτική εξόφληση μέσω τραπεζικής κατάθεσης και συστηματικούς ελέγχους εξετάζει η κυβέρνηση, με στόχο την πάταξη των αδήλωτων ενοικίων.

Ποια είναι η «μεγάλη εικόνα» που αποτυπώθηκε από τις φορολογικές δηλώσεις των (περίπου 6,7 εκατ.) Ελλήνων για το περασμένο έτος;

Ότι οι πιο πολλοί (6 στους 10) διαθέτουν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο, ότι πάνω από 18.300 σπίτια διαθέτουν πισίνα και ότι η στεγαστική κρίση αποτελεί ένα μάλλον αποκύημα της φαντασίας μας, όταν η μέση μηνιαία δαπάνη που δηλώθηκε για ενοίκιο πρώτης κατοικίας έφτασε μόλις τα 250 ευρώ, ενώ για τα φοιτητικά σπίτια το μέσο ενοίκιο ήταν στα 225 ευρώ – όχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος αλλά για τη γνωστή παθογένεια που ονομάζεται φοροδιαφυγή.

Υπάρχει ακόμη μία αντίφαση στα δεδομένα της κτηματαγοράς που δείχνει μαύρο χρήμα: ενώ συνολικά το 2024 καταγράφηκαν αγοραπωλησίες ύψους 23 δισ. ευρώ (νούμερο μέσα στο οποίο υπολογίζεται ότι κρύβονται 30% αυξήσεις στις αξίες), μόλις τα 1,5 δισ. προέρχονται από στεγαστικά δάνεια, ενώ για όλα τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν καταθέσεις ή μετρητά. Αυτό σημαίνει ότι η κτηματαγορά κινείται με βάση τη ρευστότητα και από αγοραστές οι οποίοι ανήκουν πιθανότατα στην κατηγορία των επενδυτών, όχι των νοικοκυριών που π.χ. εκπληρώνουν το όνειρο για την απόκτηση ενός σπιτιού.

Τους τελευταίους μήνες, είναι γνωστό ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει βάλει στο στόχαστρο τη φοροδιαφυγή – απόδειξη και το γεγονός ότι με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του προηγούμενου έτους που αναφέραμε, δηλώθηκαν επιπλέον 14,4 δισ ευρώ, ποσό το οποίο δεν προέκυψε από το πουθενά βεβαίως, αλλά ανήκε στη σφαίρα του μαύρου χρήματος.

Να σημειώσουμε ότι από το παραπάνω επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα του 2024, τα κρατικά ταμεία αποκόμισαν μέσω φόρων επιπλέον 7,1 δις έσοδα, με στόχο από πλευράς της κυβέρνησης να αυξηθούν μελλοντικά αυτά τα έσοδα.

Πώς θα γίνει αυτό πράξη;

Συνεχίζοντας και οργανώνοντας το κυνήγι πάταξης της φοροδιαφυγής από την ΑΑΔΕ μέσω διάφορων ψηφιακών εργαλείων, συστηματικών ελέγχων και συγκεκριμένων κινήτρων που βρίσκονται στο τραπέζι, ειδικά για την περίπτωση των ενοικίων που αποτελούν μια απ’ τις πιο μεγάλες «τρύπες» για τα τεκμαρτά εισοδήματα. Ήδη, το μέτρο για την επιστροφή του 1/12 του ετήσιου ενοικίου με τη μορφή επιδότησης (ένα μέτρο το οποίο ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ για τη στεγαστική κρίση), ωθεί την αγορά –με βάση το καλό σενάριο– στη φορολογική συμμόρφωση.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από κυβερνητικές πηγές, εξετάζονται τα εξής:

  • Φορολογικό μπόνους για ενοικιαστές που δηλώνουν το ενοίκιο με αποδείξεις πληρωμής: εξετάζεται όσοι προσκομίζουν ηλεκτρονικά τα αποδεικτικά τραπεζικών καταβολών να μπορούν να λάβουν έκπτωση φόρου (π.χ. 10% επί του ετήσιου συνολικού ποσού των ενοικίων)
  • Σχεδιάζονται εντατικοί έλεγχοι σε περιοχές όπου παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των πραγματικών τιμών της αγοράς και των ποσών που δηλώνονται στην εφορία.
  • Εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική η εξόφληση των ενοικίων κάθε μισθώματος μέσω τραπεζικής κατάθεσης, με στόχο την πλήρη καταγραφή των συναλλαγών.
  • Σε ζώνες υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής, εξετάζεται η χρήση ψηφιακών εργαλείων προκειμένου να διασταυρώνονται οι τιμές σε σχέση με εκείνες στις πλατφόρμες αγγελιών κ.ά. ώστε να εντοπίζονται αδήλωτα εισοδήματα.
  • Νέα φορολογική κλίμακα: Με κατεύθυνση την πάταξη της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αλλαγές στη φορολογική κλίμακα που εφαρμόζεται στα έσοδα από ενοίκια, προς ένα πιο δίκαιο και λελογισμένο μοντέλο που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει στο τέλος τα κρατικά ταμεία.

Την ίδια στιγμή, η φορολογία των ακινήτων (που φαίνεται να επανασχεδιάζει τώρα η κυβέρνηση) αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους όλης της στεγαστικής κρίσης, σύμφωνα με όσα πιστεύουν οι ιδιοκτήτες, δηλαδή μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, πρόσφατη δημοσκόπηση της ΠΟΜΙΔΑ έδειξε ότι το 82% αναγνωρίζει τον ΕΝΦΙΑ ως έναν «άδικο φόροι», με το 71% να ζητά την κατάργησή του, και τον περισσότερο κόσμο να αποδίδει τελικά τα αβάσταχτα ενοίκια στη φορολογική πολιτική του κράτους, που καρπώνεται έμμεσα τις καλπάζουσες αυξήσεις της αγοράς.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version