© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΠΟΛΗ

Πόσο έχει μεγαλώσει η τουριστική σεζόν στην Αττική

Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη εφαρμόζει μέτρα για τη διαχείριση του υπερτουρισμού, τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα και του ΙΝΣΕΤΕ δείχνουν ότι δεν θα αργήσει και η σειρά μας.

Δεν είναι λίγες οι χώρες και οι πόλεις στην Ευρώπη που έχουν κηρύξει ανοιχτό πόλεμο στον υπερτουρισμό: Το Άμστερνταμ έχει προβεί από πέρυσι σε γενναία αύξηση των τουριστικών φόρων (12,5% επί της καθαρής τιμής διανυκτέρευσης), η Ισπανία εξετάζει τουριστικό πλαφόν στις Κανάριες Νήσους έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατοίκων, ενώ οι τοπικές αρχές στις Βαλεαρίδες Νήσους τάχθηκαν πρόσφατα εναντίον του «τουρισμού με selfie» θέλοντας να βάλουν φρένο στην προώθηση των influencers.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα που δείχνουν ότι το «εύκολο» χρήμα του τουρισμού δεν είναι πάντα ωφέλιμο για τη συνολική οικονομία του κράτους, όπως κάποτε θεωρούσαμε.

Όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, μάλιστα, υπάρχουν αναλύσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: σύμφωνα με τον δείκτη υπερτουρισμού που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την εταιρεία διαχείρισης Roland Berger, έχοντας εξετάσει περί τους 70 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, η χώρα μας και συγκεκριμένα η Μύκονος και η Σαντορίνη περιλαμβάνονται στους πιο πιεσμένους όλου του κόσμου, με έντονο τον κίνδυνο αλλοίωσης, υπερφόρτωσης των υποδομών και γενικότερης απορρύθμισης.

Το ελληνικό κράτος έχει απαντήσει μεν με κάποια οικονομικά μέτρα (π.χ. εισήχθη τέλος κρουαζιέρας κατά αναλογίες με την τουριστική πίεση), όμως ο γενικότερος στόχος παραμένει ίδιος και αναλλοίωτος: η επέκταση της τουριστικής σεζόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υποτίθεται με βιώσιμα και ίσα κριτήρια, αν και διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό.

Τα νούμερα, πάντως, δείχνουν ότι ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται – νέα στοιχεία τα οποία ήρθαν στο φως από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) αποτυπώνουν τη σταδιακή επέκταση της σεζόν σε μήνες που παλιότερα ήταν άτονοι.

Πόσο έχουν αυξηθεί οι αφίξεις εκτός τουριστικής σεζόν


© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Για να αποτυπώσουμε την επέκταση της τουριστικής σεζόν στη χώρα, πρέπει να εξετάσουμε τους αριθμούς των αφίξεων τους μήνες πριν τον Μάιο και μετά τον Σεπτέμβριο – μήνες οι οποίοι κάποτε κατέγραφαν ασήμαντα ποσοστά τουριστικών ροών. Το μερίδιο αυτών των μηνών από την ετήσια τουριστική πίτα, λοιπόν, το 2019 αντιστοιχούσε στο 23,33% ενώ το 2024 αυξήθηκε στο 26,32% (μεταβολή +2,99%).

Παράλληλα, αξίζει να παρατηρήσουμε ότι μεγαλύτερη μεταβολή όσον αφορά το σύνολο των αερολιμένων παρουσιάζουν οι τρεις τελευταίοι μήνες του έτους, σε σχέση με τους πρώτους.

Έτσι, καταλαβαίνουμε ότι παράλληλα με τα απόλυτα νούμερα των επισκεπτών το διάστημα 2019-2024 (από 24 εκατ. στους 29,3 εκατ. επιβάτες), αυξάνεται και ο επιμερισμός τους ανά μήνα μέσα στο έτος, κάτι στο οποίο σίγουρα έχει συμβάλει η υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού στη Μεσόγειο ελέω κλιματικής αλλαγής, αλλά και η γενικότερη ταξιδιωτική επιθυμία που αναδύεται διεθνώς για διακοπές εκτός τουριστικής «φούσκας», όσο το δυνατόν πιο αυθεντικά και κοντά στις αληθινές συνθήκες διαβίωσης ενός τόπου.

Μία δεύτερη, ακόμη πιο εστιασμένη ματιά σε σχέση με τον τουρισμό της πρωτεύουσας διαθέτουμε από τις πύλες του Διεθνούς Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου (που βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες), τη μεγαλύτερη μεταβολή στα απόλυτα νούμερα των αφίξεων μεταξύ 2019 και 2024 παρουσιάζουν οι μήνες Φεβρουάριος (+29%), Μάρτιος (+33,0%) και Απρίλιος (+16,28%) και όχι τόσο οι μήνες μετά τον Σεπτέμβριο. Κατά συνέπεια, η επέκταση της σεζόν συγκεκριμένα για την Αττική γίνεται πιο έντονα την άνοιξη, παρά το φθινόπωρο.

Τουλάχιστον προς το παρόν.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version