Aris Oikonomou / SOOC
ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

Προσβάσιμη σε όλους η Ακρόπολη με τον ανελκυστήρα. Εκτός αν φυσάει

Όλα τέλεια με τον διεθνών προδιαγραφών νέο ανελκυστήρα, αρκεί να μη βρέχει καταρρακτωδώς, να μην έχει καύσωνα και να μη φυσάει. Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε την ανάγκη για προσβασιμότητα στον Ιερό Βράχο, μήπως αυτή η λύση δεν ήταν τελικά τόσο κατάλληλη;

Τον Δεκέμβριο του 2020, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, εγκαινιάζεται, παρουσία του πρωθυπουργού, ο νέος ανελκυστήρας πλαγιάς στον Ιερό Λόφο της Ακρόπολης, συνοδεία πανηγυρικών δηλώσεων για την καθολική προσβασιμότητα που αποκτά το κορυφαίο σύμβολο της χώρας και όλου του Δυτικού Πολιτισμού.

Fast forward στο σήμερα: το υπουργείο διευκρινίζει ότι η λειτουργία του ίδιου ανελκυστήρα διακόπτεται, για λόγους ασφαλείας, όποτε φυσάει πάνω από περίπου πέντε μποφόρ.

Πόσο συχνά γίνεται αυτό σε ένα τόσο εκτεθειμένο σημείο; Περίπου όσο συχνά κουνιούνται τα φύλλα στα δέντρα.

«Χωρίς ασανσέρ πέντε από τις επτά μέρες», κατήγγειλαν ξεναγοί, μαζί με άλλα προβλήματα για τη λειτουργία του μνημείου, στην εφημερίδα Το Βήμα στις αρχές της καλοκαιρινής σεζόν. Ενώ φτάνουμε στα τέλη του Αυγούστου και έχουμε φροντίσει να «εξοπλίσουμε» την Ακρόπολη με exclusive εμπειρίες για τους premium τουρίστες που είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη (με το Acropolis Experience), το πρόβλημα με τη συχνότητα λειτουργίας του περίφημου ανελκυστήρα παραμένει: σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφ.Συν., σε διάστημα είκοσι ημερών, στο peak αυτής της καλοκαιρινής σεζόν, σημειώθηκε μερική ή πλήρης διακοπή του ανελκυστήρα τις δώδεκα.

Μεταξύ άλλων, τουρίστρια σε αναπηρικό αμαξίδιο είχε χρειαστεί τη συνδρομή της Πυροσβεστικής για να κατέβει. Δεν το λες και επιτυχία.


Tatiana Bolari / EUROKINISSI / SOOC

Όχι ότι φταίει γι’ αυτό αναγκαστικά κάποιο σφάλμα στον ανελκυστήρα: ο νέος ανελκυστήρας, όπως θυμόμαστε από τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που είχε πυροδοτήσει (μαζί με το «τσιμέντωμα»), αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κατασκευαστικά έργο. Με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, σχεδιάστηκε εξαρχής ως ειδική κατασκευή για το ιδιαίτερα δύσκολο ανάγλυφο της Ακρόπολης, το οποίο χαρακτηρίζεται από ακραίες μεταβολές κλίσης, μέχρι τις 78°. Πρόκειται για μια εξειδικευμένη ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση, η οποία κινείται σε διαδρομή με έντονο και μεταβαλλόμενο ανάγλυφο, σε σημεία όπου η κλίση προσεγγίζει την κατακόρυφο.

Δεν αρνούμαστε ότι αποτελεί έργο διεθνών προδιαγραφών.

Για να είναι ασφαλής ένας τόσο κεκλιμένος ανελκυστήρας (και να λάβει τη σχετική πιστοποίηση ασφαλείας TÜV, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 81-22), έχει εξοπλιστεί με ειδικές μεταλλικές υποστηρίξεις και ανοξείδωτα σημεία αγκύρωσης, αλλά και μια σειρά από ειδικούς αισθητήρες που αναγνωρίζουν «οποιαδήποτε βλάβη ή πρόβλημα» και ενεργοποιούν αυτόματα διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.

Στα προβλήματα συμπεριλαμβάνονται, προφανώς, και τα καιρικά/φυσικά φαινόμενα: σεισμοί, ισχυροί άνεμοι, πάγος, έντονες βροχοπτώσεις.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός Λίνα Μενδώνη, στην προσπάθειά της να απαντήσει στα ρεπορτάζ και να αναχαιτίσει το κύμα δυσαρέσκειας, «η λειτουργία του ανελκυστήρα διακόπτεται όταν: η ένταση του ανέμου υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια ασφαλείας που καθορίζονται στα 5 μποφόρ, όταν παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έντονες βροχοπτώσεις, όταν οι συνθήκες ενδέχεται να επηρεάσουν την ασφαλή λειτουργία του συστήματος, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες για συνεχές χρονικό διάστημα».

Και στον καύσωνα διακόπτεται για λόγους ασφαλείας η λειτουργία του ανελκυστήρα, λοιπόν. Τόσο καλά.

Άρα, ανακεφαλαιώνουμε: όλα τέλεια, αρκεί να μη βρέχει πολύ, να μην έχει πολύ ζέστη και να μη φυσάει. Χωρίς να θέλουμε λοιπόν να μειώσουμε την ανάγκη για προσβασιμότητα στον Ιερό Βράχο, αλλά μήπως ο ανελκυστήρας δεν ήταν η σωστή λύση για το σημείο όταν τις μισές και πλέον μέρες δεν επιτρέπεται η λειτουργία του από τις προδιαγραφές ασφαλείας;

Μήπως; Λέμε τώρα.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version