© Δήμος Αθηναίων
EVENTS

This is Athens City Festival: Όσα δεν πρέπει να χάσεις στο νέο ανοιξιάτικο φεστιβάλ της πόλης

Πάνω από 100 δράσεις σε 30 ημέρες: απρόσμενα τουρ, pop up εργαστήρια, βραδιές γαστρονομίας, συναυλίες, προβολές ταινιών και κρυμμένα dance πάρτι. Ένα μεγάλο, ακομπλεξάριστο φεστιβάλ γεννιέται τον Μάιο υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο που είχε από καιρό στα σκαριά ο Δήμος Αθηναίων, αλλά λόγω Covid έμενε στο συρτάρι, ξεγλιστρά τώρα από τις χαραμάδες για να δει το φως του ήλιου: πρόκειται για το This is Athens City Festival, ένα μεγάλο και πολύ διευρυμένο φεστιβάλ που απλώνεται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους για όλο τον μήνα Μάιο και αφιερώνεται στην άνοιξη.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όποια μέρα μέσα στο μήνα έχετε όρεξη για βόλτα, ανοίγετε το microsite του φεστιβάλ και διαλέγετε: πάνω από 100 δράσεις από το πεδίο του πολιτισμού, της διασκέδασης, των μουσείων, της γαστρονομίας και του αθλητισμού, με ελεύθερη είσοδο ή χαμηλό αντίτιμο, στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε όλες τις γειτονιές της, ξεπετάγονται ταυτόχρονα – απρόσμενα τουρ με τα πόδια ή τα ποδήλατα, εκθέσεις, μικρά pop up εργαστήρια, πικ-νικ και βραδιές γαστρονομίας, συναυλίες, προβολές ταινιών και dance πάρτι.

Είναι μια απόπειρα πρωτοφανούς κλίμακας από πλευράς του Δήμου Αθηναίων, ένα φεστιβάλ με μόνο συνδετικό κρίκο την Αθήνα και την επιθυμία να ξεμουδιάσουμε –πολίτες και επιχειρήσεις– μετά τα δύο χρόνια εγκλεισμού. Το πρόγραμμα ανέλαβε η Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, έκανε κάλεσμα σε κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο (γι΄αυτό και πολλά φεστιβάλ που προϋπήρχαν, όπως το Athens Technopolis Jazz Festival, τέθηκαν υπό την αιγίδα του νέου φεστιβάλ-ομπρέλα) και τελικά προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα στο κοινό.

Το πρόγραμμα είναι πολύχρωμο, συμπεριληπτικό και ακομπλεξάριστο – ποιος θα περίμενε ξενάγηση στο 1ο Νεκροταφείο, ηλεκτρονική μουσική στη Βαρβάκειο και προγράμματα ελαιοκομίας για παιδιά, πλάι σε κλασικά ραντεβού υψηλών αξιώσεων, όπως το δείπνο με τζαζ στο Μουσείο Ακρόπολης. Συγκεντρώσαμε όσα δεν πρέπει να χάσεις.

Πικ-νικ στην απέραντη Ακαδημία Πλάτωνος

Παρότι φέρει στο όνομά της τον μεγάλο αρχαίο φιλόσοφο και την ιστορία του Γυμνασίου που είχε ιδρύσει στην Αθήνα, αγορεύοντας τις ιδέες του στους πολίτες, η έκταση Ακαδημία Πλάτωνος παραμένει με πείσμα κάτω απ’ το ραντάρ των Αθηναίων. Λίγοι είναι που επισκέπτονται συστηματικά το πάρκο των 150 στρεμμάτων πίσω από τον Κηφισό, απολαμβάνοντας στα γρασίδια του την απόλυτη ησυχία.

Ψηλά δέντρα, παχιές σκιές, αυτοφυής βλάστηση και ανοίγματα που μοιάζουν με λιβάδια. Τι πιο ιδανικό για να κυνηγήσεις τον Μάη; Ένα ανοιχτό ολοήμερο πάρτι με ζωντανή μουσική, εκπαιδευτικά εργαστήρια σχετικά με την ιστορία της περιοχής (τύπου αρχαιολογικές ανασκαφές για μικρά παιδιά), μια παιδική παράσταση και η ταινία The Bucket List σε βραδινή outdoor προβολή, είναι το κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων για να υποδεχτούμε την Άνοιξη, την 1η Μαΐου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Έξω από το πάρκο θα βρεις καφέ και περίπτερα για ανεφοδιασμό.

Ηλεκτρονική μουσική στη Βαρβάκειο

Από τις στεντόρειες φωνές που διαλαλούν την πραμάτεια τους πρωί-πρωί, τους μπαλτάδες και τα κρέατα ανάποδα στα τσιγκέλια, το σκηνικό στη Βαρβάκειο Αγορά θα κάνει στροφή 180 μοιρών στις 8 Μαΐου, αποπνέοντας αέρα Βερολίνου: μόλις πέσει ο ήλιος και τα μαγαζιά κατεβάσουν ρολά, στήνεται ένα πάρτι με ηλεκτρονική μουσική.

Προτζέκτορες, φώτα και δύο ονόματα από το εξωτερικό θα είναι οι πρωταγωνιστές για μερικές ώρες.

Από τη μία είναι η ταλαντούχα DJ από το Βερολίνο Paramida, επιλεγμένη από προγράμματα residency του εξωτερικού (όπως για παράδειγμα από το ινστιτούτο Panorama Bar) και ένα από τα φρέσκα ονόματα-εγγύηση εάν θες να χορέψεις. Από την άλλη, στα decks θα είναι ο Ouissam από το Βιετνάμ, ένας Γάλλος DJ που τα τελευταία χρόνια κατοικεί στην Ασία και έχει διοργανώσει ηλεκτρονικά φεστιβάλ εκεί (και όχι μόνο).

Περπατώντας 100 χρόνια ιστορίας


Evan Wise/UNSPLASH/2018

«Επιστροφή στη νέα Αθήνα» είναι ο τίτλος του βιβλίου που κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες, στα τέλη του 2021, η Νάντια Γεωργακοπούλου: ένα πόνημα που ιχνηλατεί τα πρώτα 100 χρόνια της Αθήνας ως πρωτεύουσας, ένα διάστημα δύσκολο, απαιτητικό και καταρχήν καθοριστικό για το σήμερα και την εποχή μας.

Πρόκειται για ένα «ιστορικό και βιωματικό ταξίδι στην εν πολλοίς λησμονημένη και συχνά υποτιμημένη ιστορία της πόλης», όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο. Στα βήματα του βιβλίου και γενικότερα της έρευνας που εκπόνησε η συγγραφέας, θα βαδίσουν όσοι παρευρεθούν στον περίπατο που οργανώνει η συγγραφέας στο πλαίσιο του This is Athens City Festival: από την Πύλη του Αδριανού έως το Σύνταγμα και την Αθηναϊκή Τριλογία, η διαδρομή θα αναφερθεί σε κτίρια, χώρους που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην ιστορία, όπως και τους μεγάλους πρωταγωνιστές πίσω από τα γεγονότα.

Η διαδρομή θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου – στα Ελληνικά στις 11 π.μ. και στα Αγγλικά στις 1.30 μ.μ. Σημείο έναρξης: Πύλη Αδριανού.

Ένα μεγάλο σαξόφωνο στην Αθήνα

Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι το φεστιβάλ διαπνέεται γενικά από μία πρόθεση διάχυσης της τζαζ μουσικής: μια προσπάθεια να γίνει ευρύτερα αντιληπτό ότι τα σαξόφωνα και οι μαύρες μελωδίες δεν ταιριάζουν μόνο σε απαιτητικά αυτιά, αλλά είναι μουσική για όλους, ελεύθερη και απελευθερωμένη. Για του λόγου το αληθές, αρκούν μερικές ώρες απέναντι στο σαξοφωνίστα Craig Bailey.

Ο Αμερικανός τζαζίστας είναι γνωστός για το ζεστό, χαλαρό κλίμα που καλλιεργεί στις εμφανίσεις του. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη διεύθυνση του Brooklyn Big Band μαζί με τον Tim Armacost, έχει περάσει πολλά χρόνια ως ενορχηστρωτής του Ray Charles και στις 17 Μαΐου συμπράττει με την Athens Big Band και τον κορυφαίο ερμηνευτή Peter Salchev, για μια συναυλία στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Είναι το highlight του φεστιβάλ, από άποψη ονομάτων.

Στο Μουσείο Ακρόπολης, από τα έγκατα έως την κορυφή


© Μουσείο Ακρόπολης

Πολλές είναι οι δράσεις που μας οδηγούν στο μουσείο των μουσείων απέναντι από τον Ιερό Λόφο, στο πλαίσιο του νεότευκτου φεστιβάλ. Ανάμεσα σε αυτές και οι δημοφιλείς ξεναγήσεις στο όροφο -1 του Μουσείου Ακρόπολης (μια εμπειρία-βουτιά στην αρχαία γειτονιά 4.000 τ.μ. που κρύβεται στα έγκατα του μουσείου, στη νότια δηλαδή πλαγιά του βράχου της Ακρόπολης), αλλά αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανυπομονησία είναι η ζωντανή εμφάνιση των GoGo Penguin.

Πρόκειται «για τρεις νέους που γράφουν μουσική με τζαζ όργανα, rock δυναμικές και χρησιμοποιούν περιορισμένες στρατηγικές της dance μουσικής», όπως έγραψαν χαρακτηριστικά στους New York Times. Έχουν κερδίσει παλαιότερα το Mercury Prize. Στις 16 Μαΐου θα εμφανιστούν στη βεράντα του Μουσείου Ακρόπολης για μια ατμοσφαιρική συναυλία (γενική είσοδος: 20 €).

Πώς ζούσε την καθημερινότητά του ένας επαναστάτης


© Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Είναι κρίμα όταν εκθέσεις έρχονται και παρέρχονται, κόσμος τις επισκέπτεται αλλά τελικά συμβαίνει να κρατάει ελάχιστα στη μνήμη του. Για να το θέσω αλλιώς: τι είναι αυτό που θυμάστε από την περσινή έξαρση με το 1821; Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο βρέθηκε, προφανώς, μεταξύ των πρωταγωνιστών του 2021: υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί το πρώτο μουσείο που ιδρύθηκε στο ελληνικό κράτος μετά τον επαναστατικό αγώνα και στελέχωσε τη συλλογή του αρχικά με δωρεές από τις οικογένειες των επαναστατών.

Ξέρετε γιατί όλα αυτά χάθηκαν μέσα στο νέφος της αδιαφορίας; Διότι έλειπε η αφήγηση. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έλκεται από τις ιστορίες, όχι από ξεκομμένα έργα και αντικείμενα που εκτίθενται, όσο σημαντικά κι αν είναι αυτά. Αυτή την αφηγηματική πλαισίωση προσφέρει το μουσείο πίσω από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στη Σταδίου: Πώς ζούσε ένας στρατιώτης της ελληνικής Επανάστασης.

Στοιχεία από τα μέρη που έμεναν, τις διατροφικές τους συνήθειες, τα πράγματα με τα οποία διασκέδαζαν στον ελεύθερο χρόνο τους κ.α. ζωντανεύουν κάθε Κυριακή του Μαΐου.

Ο Νέγρος του Μοριά στην Κυψέλη

Χρόνια κάτοικος Κυψέλης από τη μία, με καταγωγή από την Γκάνα από την άλλη. Ο Νέγρος του Μοριά και οι δύο πατρίδες που ενώνονται στην ταυτότητα όσο και τη μουσική του, συμμετέχουν περήφανα στο This is Athens City Festival: το Σάββατο 28 Μαΐου, μέσα στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, οι επισκέπτες θα γεμίσουν την ψυχή τους με το fusion πάντρεμα των δύο αυτών χωρών – ελληνικοί χοροί πλάι σε γκανέζικες χορογραφίες, πολύχρωμα υφάσματα και ξύλινα αντικείμενα από Κυψελιώτες με αφρικανική καταγωγή, γέλια και ρυθμός, όλα σε ένα.

Βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Kofi Ansong ή αλλιώς Kevin (Νέγρος του Μοριά), ο οποίος πιάνει το μικρόφωνο και αναζητά τις καταβολές του, μαζί με άλλες δυνατές μορφές του εγχώριου χιπ χοπ ήχου, όπως Moose, Kareem Kalokoh, Ofili (Antetokounmpo) κ.ά.

Από τις 2 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα, η μουσική θα είναι στο on.