EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΟΛΗ

Τι είναι το μοντέλο all inclusive που αλλάζει τα δεδομένα στις φοιτητικές κατοικίες

Αν είσαι επενδυτής, υπάρχει τρόπος να κερδίζεις 40% υψηλότερο μίσθωμα για 30% μικρότερη επιφάνεια. Αν είσαι φοιτητής, καλή τύχη.

Δύο φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους γεγονότα: Στη ΔΕΘ πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης κυβερνητικής τετραετίας, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση για ανέγερση φοιτητικών εστιών που ακούμε από το 2022, και πάλι αόριστα, χωρίς χρονοδιάγραμμα («έχουν αρχίσει ήδη να χτίζονται»). Την ίδια στιγμή, νέα μελέτη για τη στεγαστική αγορά από real estate εταιρεία περιγράφει ότι «τη γρήγορα αναπτυσσόμενη ζήτηση [για φοιτητικές κατοικίες] έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολλές ιδιωτικές εταιρίες από όλο το φάσμα της αγοράς real estate».

Τι πιο σύνηθες, θα αναρωτηθεί όποιος παρατηρεί την εξέλιξη της κρατικής χρηματοδότησης στη χώρα.

Αλλά να μείνουμε στο στεγαστικό και συγκεκριμένα τις φοιτητικές κατοικίες που αυτές τις μέρες ψάχνουν εναγωνίως γονείς και νέοι εισακτέοι, έχοντας συνειδητοποιήσει από πρώτο χέρι το υπέρογκο κόστος στέγασης το οποίο αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία.


Με βάση τη μελέτη της αγοράς φοιτητικών κατοικιών για το 2026 από την εταιρεία Geoaxis, τα ζητούμενα ενοίκια φοιτητικών κατοικιών έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά +128% μέσα σε μία δεκαετία, με πρώτη στις ανατιμήσεις την Αθήνα (+164%) – με άλλα λόγια, ένα τυπικό φοιτητικό διαμέρισμα 34 τ.μ. στου Ζωγράφου κόστιζε περίπου 170 € το 2017, ενώ σήμερα το ίδιο διαμέρισμα (χωρίς να έχει ανακαινιστεί) κοστίζει περίπου 430 €. Εν τω μεταξύ, τα φοιτητικά επιδόματα αυξάνονται, αλλά η κάλυψη των εστιών αρκεί για ένα ολόκληρο 4,6% από το σύνολο των φοιτητών.

Τόσο καλά.

Και συνεχίζει το ίδιο report, προφανώς απευθυνόμενο κυρίως σε επενδυτές και επενδυτικούς φορείς: «Εξακολουθεί να καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων», ενώ «οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και η διάθεση για συγκατοίκηση αποτελούν τις νέες ανερχόμενες τάσεις». Τι σημαίνει «ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και διάθεση για συγκατοίκηση»; Το μοντέλο του “all inclusive” που ακμάζει στον καιρό της στεγαστικής κρίσης και της ανεπάρκειας της κρατικής μέριμνας για προσιτή κατοικία.

Ενδεικτικά, πάνω από 700 εκατ. ευρώ είχαν επενδυθεί μέχρι πέρσι σε ιδιωτικά συγκροτήματα φοιτητικών κατοικιών (εκτίμηση της Savills Hellas).

Τι είναι το μοντέλο του «all inclusive» στις φοιτητικές κατοικίες


Alexandros Michailidis / SOOC

Το μοντέλο είναι πανομοιότυπο με εκείνο που εφαρμόζεται στον ξενοδοχειακό κλάδο, από όπου προέρχεται άλλωστε ο όρος “all inclusive”: ο μισθωτής, αντί να πληρώνει απλώς για έναν χώρο κατοικίας (διαμέρισμα ή δωμάτιο), καταβάλλει το ενιαίο αντίτιμο για ένα ολοκληρωμένο πακέτο στέγασης και υπηρεσιών, όπως καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων, φύλαξη, ρεύμα, νερό, θέρμανση και ίντερνετ.

Όπως περιγράφεται στη μελέτη της Geoaxis, τα φοιτητικά διαμερίσματα που προσφέρονται με το μοντέλο “all inclusive” είναι πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα, βρίσκονται πλησίον των σχολών ή πολύ κοντά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και δυνατότητα ευέλικτης μίσθωσης ανάλογα με την περίοδο φοίτησης.


Και το σημαντικότερο όλων;

Προσφέρει ποσοστό έως και διπλάσιου ενοικίου σε σχέση με τα τυπικά φοιτητικά διαμερίσματα. Μάλιστα, εντός της έρευνας αντιπαραβάλλονται ενδεικτικά ζητούμενα μισθώματα από τυπικές φοιτητικές κατοικίες σε σύγκριση με εκείνα από ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, με ένα παράδειγμα κατοικίας στου Ζωγράφου να δείχνει απόδοση 590 €/μήνα, συμπεριλαμβανομένων όλων των λογαριασμών και λοιπών παροχών. Κάπως έτσι, ο επενδυτής κερδίζει περίπου 40% υψηλότερο μίσθωμα με 30% μικρότερη επιφάνεια, ενώ ξαφνικά τα 430 € για γκαρσονιέρα στου Ζωγράφου με παλιά κουφώματα και υγρασία φαίνονται σαν ευκαιρία.

Και ο φοιτητής; Τι κερδίζει ο φοιτητής; Ε, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version