
Ένα βράδυ σε ένα μπαρ ο Χρήστος Στέργιογλου άκουσε τον θρήνο της Εκάβης
- 25 ΜΑΡ 2025
Ιαχή σημαίνει η δυνατή φωνή, αλλά και η πολεμική κραυγή. Ο τίτλος της παράστασης, Ιαχές, που θα δούμε προσεχώς στο Αρχαίο Θέατρο της Μικρής Επιδαύρου είναι δυστυχώς, σήμερα, τόσο μα τόσο επίκαιρος. Παρομοίως και η θεματική της: «οι κραυγές των σκλάβων και των προσφύγων ανά τους αιώνες», όπως αναφέρει ο Χρήστος Στέργιογλου.
Η πρόβα έχει μόλις τελειώσει και πριν προλάβει να βγει από τον γεμάτο μουσική, ποίηση και αρχαίο δράμα κόσμο που έχει φτιάξει με τους συνεργάτες του, μου εξηγεί τι θα δούμε σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εγχειρήματα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.
Οι Ιαχές ήταν δική του ιδέα. «Προέκυψε τυχαία ένα βράδυ πριν από δύο χρόνια. Είχα πάει με τους Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα σε ένα μπαρ στο Παγκράτι για να ακούσουμε το Alex Drakos Quartet, το κουαρτέτο του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη. Ενώ άκουγα τις υπέροχες τζαζ συνθέσεις τους, σκέφτηκα πώς θα μπορούσε να συνδυαστεί η μουσική της τζαζ που βγήκε από τους μαύρους σκλάβους στην Αμερική με γραπτά από την αρχαία τραγωδία που μιλούσαν για τους σκλάβους και τους δούλους της αρχαιότητας.
Μοιράστηκα αυτή τη σκέψη με τον Αλέξανδρο, τον Ταξιάρχη, τον Βασίλη και τα υπόλοιπα παιδιά, τους άρεσε, αλλά ο καιρός πέρναγε χωρίς να βρίσκουμε χώρο για να υλοποιήσουμε την ιδέα. Τελικά, αποφασίσαμε να κάνουμε αίτηση στο Φεστιβάλ και να ‘μαστε λοιπόν εδώ».
To Alex Drakos Quartet: Γιώργος Γεωργιάδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Τσάκας, Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Η παράσταση που έφτιαξαν τελικά ο Ταξιάρχης Δεληγιάννης και ο Βασίλης Τσιουβάρας και την οποία σκηνοθετεί ο Χρήστος Στέργιογλου, με τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη να υπογράφει τη μουσική σύνθεση δεν έχει περιοριστεί ούτε μόνο στην τζαζ, ούτε μόνο στην αρχαία δραματουργία, αλλά ούτε στους μαύρους σκλάβους του αμερικάνικου νότου, ούτε στη δουλεία των αρχαίων χρόνων. Δεν είναι επίσης ούτε ακριβώς θέατρο, ούτε φυσικά συναυλία.
Είναι μία μουσική παράσταση ή καλύτερα, ένα ορατόριο όπου συνδιαλέγονται η ποίηση, το αρχαίο δράμα και η μουσική· όπου συνενώνονται αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες (Τρωάδες του Ευριπίδη, Ικέτιδες του Αισχύλου, κ.ά.), στίχοι από τη δημοτική και νεότερη ελληνική (Σεφέρης, Βρεττάκος, κ.ά.) και παγκόσμια ποίηση, παραδοσιακά τραγούδια και πρωτότυπα κείμενα για να μιλήσουμε -άλλοτε τραγουδώντας, άλλοτε κραυγάζοντας, άλλοτε ψιθυρίζοντας- για τους ανθρώπους που έχουν βιώσει και δυστυχώς, θα συνεχίσουν να βιώνουν τη σκλαβιά σε όλη τους τη ζωή».
Οι Ταξιάρχης Δεληγιάννης και Βασίλης Τσιουβάρας που έχουν κάνει τη δραματουργική επεξεργασία της παράστασης
Ηθοποιός, τραγουδιστής, δάσκαλος, με σπουδές στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, συνεργασίες με τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου -Θόδωρος Τερζόπουλος, Γιάννης Χουβαρδάς, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Νίκος Μαστοράκης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, μεταξύ πολλών ακόμα- στις μεγαλύτερες σκηνές και θέατρα της χώρας -από το Αμόρε, μέχρι το Τέχνης και την Επίδαυρο- και με ένα πέρασμα από το Actors Studio της Νέας Υόρκης, ο Χρήστος Στέργιογλου έχει διανύσει μία μακρά θεατρική πορεία. Έγινε γνωστός όμως στο ευρύ κοινό μέσα από τον κινηματογράφο. Ήταν ο πάτερ φαμίλιας στον Κυνόδοντα (2010) του Γιώργου Λάνθιμου.
Μέσα στους επόμενους μήνες, θα τον δούμε και πάλι στη μεγάλη οθόνη, στο The Birthday Party του Miguel Ángel Jiménez, μία συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας, Ισπανίας, Ολλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου. «Θα κάνει πρεμιέρα τον Αύγουστο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Θα με δείτε στον ρόλο του προσωπικού γιατρού και καλού φίλου ενός πολύ πλούσιου άντρα, τον οποίο παίζει ο Willem Dafoe. Το να έχω σκηνές με αυτό τον σπουδαίο ηθοποιό ήταν μοναδική εμπειρία. Προέχει ωστόσο αυτή τη στιγμή η λαχτάρα της Μικρή Επιδαύρου».
Κι ενώ στο Αρχαίο Θέατρο έχει παίξει αρκετές φορές, στη Μικρή Επίδαυρο θα είναι φέτος η παρθενική του πρώτη εμφάνιση.
Οι Ιαχές θα ακουστούν στο φυσικό περιβάλλον της Μικρής Επιδαύρου, χωρίς σκηνικά. «Στη σκηνή θα είμαστε οι δύο ερμηνευτές, εγώ και ο βαρύτονος Γιώργος Ιατρού και το Alex Drakos Quartet, που θα παίζει ζωντανά τη μουσική». Αν έπρεπε να διαλέξει μία από τις κραυγές, ποια θα ήταν αυτή; «Εκείνη που τα ξεκίνησε όλα εκείνο το βράδυ στο Παγκράτι. Ο θρήνος της Εκάβης όταν πηγαίνει να γίνει σκλάβα μετά την άλωση της Τροίας στις Τρωάδες είναι η πιο ισχυρή κραυγή. Στην παράστασή μας συνδυάζεται με ένα πάρα πολύ γνωστό αμερικάνικο τραγούδι, αλλά ας μην κάνω spoiler».
Δεν πιστεύει ότι το θέατρο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, έναν κόσμο που καταρρέει. «Δεν μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή στην πολιτική και στους πολιτικούς. Δεν μπορούμε να φέρουμε την ειρήνη. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τη συνείδηση των ανθρώπων κι αυτό είναι ελπίδα».
***
Ιαχές
Σκηνοθεσία: Χρήστος Στέργιογλου
Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Δραματουργική επεξεργασία: Ταξιάρχης Δεληγιάννης, Βασίλης Τσιουβάρας
Ερμηνευτές: Χρήστος Στέργιογλου ερμηνεία-τραγούδι, Γιώργος Ιατρού τραγούδι
Ζωντανή ερμηνεία της μουσικής: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης κρουστά, electronics, keyboards, Γιάννης Παπαδόπουλος πιάνο, Γιώργος Γεωργιάδης μπάσο, Δημήτρης Τσάκας σαξόφωνο
Σύμβουλος δραματουργίας: Ελένη Σπετσιώτη
Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Ηχοληψία: Νίκος Κόλλιας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ταξιάρχης Δεληγιάννης, Βασίλης Τσιουβάρας
Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Παπαδάκη
Εκτέλεση παραγωγής: Apparat Athen / Νικόλας Χανακούλας
Info: 11-12/07 στις 21.30 στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Προπώληση εδώ.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.