unsplash+
ΦΑΓΗΤΟ

Η κουζίνα σου μπορεί να είναι πιο βρώμικη κι από το καπάκι της λεκάνης

Ένας μικροβιολόγος εντοπίζει τα πέντε πιο βρώμικα σημεία στην κουζίνα και δίνει συμβουλές για το πώς να εξοντώσεις τα δυσάρεστα μικρόβια.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ασφαλέστερο να φτιάξετε μια σαλάτα σε ένα καπάκι τουαλέτας παρά σε μια σανίδα κοπής», λέει στο Food & Wine ο Δρ. Charles Gerba (γνωστός και ως Dr. Germ), μικροβιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Τουσόν. «Οι άνθρωποι απολυμαίνουν τα καπάκια της τουαλέτας τους συνεχώς, αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι πρέπει να δίνουν προσοχή και στην κουζίνα».

Από το 1973, μελετά τα κρυμμένα βακτήρια που κρύβονται στα αμερικανικά σπίτια και τα ευρήματά του θα πρέπει να επηρεάσουν τη συμπεριφορά σας όσον αφορά την αποθήκευση μιας οδοντόβουρτσας (στο ντουλάπι των φαρμάκων) και τον τρόπο που τραβάς το καζανάκι στην τουαλέτα (με το καπάκι κατεβασμένο). Τώρα, ο Δρ. Germ εντοπίζει τα πέντε πιο βρώμικα σημεία στην κουζίνα και δίνει συμβουλές για το πώς να εξοντώσεις τα δυσάρεστα μικρόβια.

Σφουγγάρια και πανάκια

«Κάναμε μια έρευνα συλλέγοντας 1.000 σφουγγάρια και πανιά κουζίνας και περίπου το 10% είχε σαλμονέλα. Βρέχονται και παραμένουν υγρά, έτσι τα βακτήρια αναπτύσσονται τρελά. Τα περισσότερα E. coli και άλλα βακτήρια βρίσκονται σε ένα σφουγγάρι ή πανί καθαρισμού».

Η συμβουλή: «Αντικατέστησε τα πανιά κουζίνας κάθε εβδομάδα και βάλε το σφουγγάρι στο πλυντήριο πιάτων ή στον φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή ισχύ για 30 δευτερόλεπτα».


Νεροχύτης κουζίνας

«Υπάρχει περισσότερο E. coli σε έναν νεροχύτη κουζίνας παρά σε μια τουαλέτα αφού τραβήξεις καζανάκι. Ο νεροχύτης είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ζήσει και να αναπτυχθεί το E. coli, καθώς είναι υγρός. Τα βακτήρια τρέφονται με την τροφή που οι άνθρωποι πετούν στην αποχέτευση και με ό,τι έχει απομείνει στα πιάτα στον νεροχύτη», λέει ο ειδικός

Η συμβουλή: «Καθαρίστε τον νιπτήρα με ένα απολυμαντικό προϊόν φτιαγμένο για την κουζίνα. Το ξίδι και ο χυμός λεμονιού μπορούν να καθαρίσουν ορισμένα βακτήρια, αλλά δεν μπορούν να καθαρίσουν πραγματικά κακά παθογόνα».


unsplash

Πώς να καθαρίσεις μια σανίδα κοπής

«Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς ξεπλένουν τη σανίδα κοπής τους, αλλά τα πουλερικά και το ωμό κρέας μπορούν να αφήσουν πίσω τους σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο». Τα τελευταία βακτήρια, τα οποία μπορούν να προέλθουν από την κατανάλωση ωμού κρέατος, είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες διατροφικών ασθενειών, σύμφωνα με τον FDA.

Η συμβουλή: «Χρησιμοποίησε διαφορετική σανίδα κοπής για κρέατα και για λαχανικά, ώστε να μην προκύψει επιμόλυνση. Οι σανίδες μπορούν να καθαριστούν με ένα απολυμαντικό κουζίνας ή να μπουν στο πλυντήριο πιάτων». Όσον αφορά το αν πρέπει να αγοράσεις μια ξύλινη ή πλαστική σανίδα κοπής: «Συνηθίζαμε πάντα να συνιστούμε τη χρήση πλαστικών σανίδων κοπής, αλλά το ξύλο φαίνεται να έχει αντιμικροβιακές ρητίνες, οπότε υπάρχει μια αμφιβολία».

Καθαρισμός ψυγείου

«Όταν εξετάσαμε τα ψυγεία, το κάτω ράφι τείνει να έχει τα περισσότερα βακτήρια επειδή η υγρασία και η συμπύκνωση στάζουν από τα πάνω ράφια. Οι άνθρωποι συχνά βάζουν τα προϊόντα σε ένα κάτω ράφι και αποψύχουν ένα προϊόν κρέατος από πάνω»


Η συμβουλή: «Σκούπισε το κάτω ράφι κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες με ένα απολυμαντικό καθαριστικό που είναι κατασκευασμένο για την κουζίνα. Για να αποφύγεις οποιαδήποτε μόλυνση, βάλε το ωμό κρέας στο κάτω ράφι και τα ωμά προϊόντα σε ένα συρτάρι μακριά από όλα τα άλλα»


unsplash

Καθαρισμός πάγκων κουζίνας

«Οι πάγκοι της κουζίνας τείνουν να είναι οι πιο βρώμικοι κοντά στην περιοχή του νεροχύτη, επειδή οι άνθρωποι τους σκουπίζουν με σφουγγάρια και πανιά καθαρισμού που περιέχουν E. coli και άλλα βακτήρια. Τα σφουγγάρια και τα πανιά απλώς διαδίδουν τα μικρόβια σε όλους τους πάγκους»

Η συμβουλή: «Χρησιμοποίησε ένα απολυμαντικό καθαριστικό κουζίνας και ολοκλήρωσε στεγνώνοντας τον πάγκο με χαρτί μιας χρήσης. Το χαρτί κουζίνας είναι μια καλή επιλογή επειδή απορροφά πολλή υγρασία και βακτήρια και μπορείς απλώς να το πετάξεις».

Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις

Exit mobile version