UNSPLASH
ΠΙΤΣΑ

Ο άνθρωπος που έβαλε ανανά στην πίτσα, είναι Έλληνας

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Sam Panopoulos είχε μια ιδέα που άλλαξε μια για πάντα τη γαστρονομική εμπειρία. Τι έκανε; Πρόσθεσε λίγο ανανά στην πίτσα.

Έχει διχάσει τις περισσότερες παρέες, με πιστούς υποστηρικτές και φανατικούς αντιπάλους. Πλέον, περνάει και λίγο στα ψιλά, όταν βλέπεις νεοσύστατα μαγαζιά να λανσάρουν στον κατάλογο πίτσα με μουσακά, με μπριάμ, με παστίτσιο. Η πίτσα με ανανά όμως, ήταν η πρώτη γαστρονομική πρόταση.

Λίγοι όμως γνωρίζουν, ότι πίσω από αυτή την ιδέα, κρύβεται ένας συντοπίτης μας.

Οι πολυμήχανοι Έλληνες, το έκαναν πάλι. Και το όνομα αυτού, Sam Panopoulos. Με προφορά.

Ο Σωτηράκης, όπως θα τον αποκαλούσε η γιαγιά του, έφτασε στον Καναδά με πλοίο το 1954. Λίγες αποσκευές και μεγάλη αγάπη και νοσταλγία για την πατρίδα αφήνει πίσω. Στο λιμάνι δε γνωρίζουμε αν τον περίμενε κανείς. Εκείνος όμως έβλεπε ένα αόρατο πλακάτ με μεγάλες προσδοκίες. Το νέο του σπίτι, πίστευε ότι θα είναι χτισμένο πάνω σε αμέτρητες νέες ευκαιρίες για τον ίδιο.


UNSPLASH

Γεννημένος τον Αύγουστο του 1934 στα Βούρβουρα, ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, κουβαλούσε από πιτσιρικάς μαζί του τον αστερισμό του Λέοντα. He’s HIM, θα λέγαμε. Ο Πελοποννήσιος Sam, άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, μια μικρή αλυσίδα εστιατορίων στο Οντάριο.

Ξεκίνησαν με μπέργκερ και στη συνέχεια πρόσθεσαν πίτσα, η οποία ανέβαζε όλο και περισσότερο τη γαστρονομική μετοχή της. Τα μαγαζιά πήγαιναν τρένο, τα τραπέζια πολλαπλασιαζόντουσαν και τα αδέρφια έψαχναν σεμεδάκια για ντεκόρ.

Η ελληνική δημιουργία της διάσημης Hawaiian Pizza

Η χαβανέζικη πίτσα, προέκυψε τυχαία, από ένα αυθόρμητο πείραμα. Ο Sam, για δικούς του λόγους, πρόσθεσε κονσερβοποιημένο ανανά σε μια πίτσα, απλώς για να δει το αποτέλεσμα. «Απλώς τον βάλαμε πάνω, έτσι για πλάκα, για να δούμε πώς θα είναι στη γεύση», είχε πει στο BBC σε συνέντευξή του το 2017, λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

Ο ίδιος και τα αδέλφια του, έπαθαν σοκ. Το κοκτέιλ του γλυκού ανανά με την αλμυρή γεύση του ζαμπόν, τους έψησε πολύ. «Τη δοκιμάσαμε πρώτα εμείς και μετά την προσφέραμε σε κάποιους πελάτες. Και μερικούς μήνες αργότερα τρελάθηκαν μαζί της, οπότε τη βάλαμε στο μενού», θυμάται ο Πανοπούλος. Αν δεν πήγαινε καλά, θα τον γράφαμε Panopoulos, τώρα. Σωστά;

Βάφτισαν την πίτσα «Hawaiian», από τη μάρκα του κονσερβοποιημένου ανανά που χρησιμοποιούσαν. Πίσω σε εκείνες τις μέρες, οι επιλογές για toppings πίτσας περιορίζονταν συνήθως σε μανιτάρια, μπέικον και πεπερόνι, όπως είχε επίσης αναφέρει ο Sam στο BBC.

Μια μεγάλη κληρονομιά

Η αμφιλεγόμενη αυτή πρόταση πήρε τεράστια προβολή όταν τον Φεβρουάριο του 2017, ο πρόεδρος της Ισλανδίας, Guðni Jóhannesson, δήλωσε ότι ο ανανάς πρέπει να απαγορευτεί από την πίτσα. Πρέπει να είχε πολύ ελεύθερο χρόνο.

Ο Καναδός ομόλογος του, Justin Trudeau, απάντησε στο Twitter: «Έχω έναν ανανά. Έχω μια πίτσα. Και στηρίζω αυτήν τη νόστιμη δημιουργία του νοτιοδυτικού Οντάριο». Θα μπορούσε να πει απλώς, “Play it Again, Sam”, αλλά έχασε την ευκαιρία.

Ο Πανόπουλος πούλησε το εστιατόριο του, ονόματι Satellite, στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και αργότερα άνοιξε ένα άλλο, το Family Circle, στο Λονδίνο του Οντάριο. Βγήκε στη σύνταξη σε ηλικία 73 ετών, το 2007. Βασική ασχολία του, έγινε το να στηρίζει την πίτσα με ανανά στα μίντια. Στα ρεπό του, έπαιζε με τα εγγόνια του.

Δέκα χρόνια μετά, άφησε την τελευταία του πνοή, στις 8 Ιουνίου του 2017. Στα 83 χρόνια που έζησε, δεν ήθελε ποτέ να προκαλέσει, ούτε τον ενοχλούσε το hate για την επιλογή του να βάλει ανανά στην πίτσα.

Ο Sam ήθελε απλώς να σπάσει το μοτίβο των συνηθισμένων υλικών να ανοίξει νέους γαστρονομικούς δρόμους. Αν ζούσε σήμερα και περνούσε μια βόλτα από το κέντρο της Αθήνας, θα καταλάβαινε ότι τα κατάφερε.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version