Tracy A. Woodward/Getty Images/Ideal Image
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Οι άνθρωποι που ταΐζουν την Αθήνα κατεβαίνουν στα νησιά

Τα ψωμιά του Betty’s Bakery, τα ωμά του Στέφανου Μιχάλη και τα μαγειρευτά του Θοδωρή Κασσαβέτη θα τα βρούμε και στα νησιά.

Έχουμε φάει από τα χέρια τους μερικά από τα αγαπημένα μας πιάτα. Τα μαγαζιά τους στην Αθήνα έχουν ταυτιστεί με το νόστιμο φαγητό, την εποχική κουζίνα και την ποιοτική πρώτη ύλη. Κάνουν τη δουλειά τους με αγάπη και ήθος. Και φέτος αποφάσισαν να κάνουν μία νέα αρχή σε νησιά με τα οποία τρόπο τινά συνδέονται.

Στον Φάρο της Σίφνου άνοιξε το Betty’s Bakery, όπου φουρνίζονται καθημερινά προζυμένια ψωμιά. Η Ελισάβετ Κουλούρη ήταν η πρώτη φουρνάρισσα νέας γενιάς που αποφάσισε να σηκώσει μανίκια και να αρχίσει το ζύμωμα, ανοίγοντας το αρτοποιείο της στον Βοτανικό. Στο νησί, το αληθινό ψωμί της γίνεται η ιδανική βάση για σάντουιτς και βρίσκει τη θέση του σε μερικά από τα καλύτερα spots, όπως το εστιατόριο Cantina και το wine bar Loggia.

Και στη Σίφνο, το Betty’s Bakery λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, με μια χαρούμενη ομάδα και μια φιλοσοφία που υπηρετεί την υγιεινή διατροφή, το μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα και την προσφορά στην κοινωνία. Το αλεύρι παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο και είναι σημαντικό να προέρχεται από πετρόμυλο, καθώς διατηρούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά και δεν καίγεται, όπως συμβαίνει και με το μεγαλύτερο ποσοστό των αλεύρων που χρησιμοποιούνται στο αρτοποιείο. Με αυτή τη μέθοδο, έχεις άρωμα και γεύση – δύο βασικά χαρακτηριστικά του νόστιμου ψωμιού.


Και στη Σίφνο, το Betty’s Bakery λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, με μια χαρούμενη ομάδα και μια φιλοσοφία που υπηρετεί την υγιεινή διατροφή, το μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα και την προσφορά στην κοινωνία. / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Ο φούρνος στη Σίφνο ανοίγει από νωρίς το πρωί για καφέ, matcha latte, kombucha και χυμούς για να τα συνδυάσεις με vegan carrot cake, μπισκότα με μανούρα, μηλόπιτα με butterscotch, κέικ λεμονιού και κερκυραϊκή φογάτσα. Προμηθεύσου τα απαραίτητα και συνέχισε για την εξόρμησή σου στην παραλία.

Ακριβώς δίπλα, ο Pelicanos, αποτελεί μια all day πρόταση με καφέ, φαγητό, κρασί και cocktails, για όποιον θέλει να περάσει όλη την ημέρα στην παραλία. Ο σεφ Γιώργος Σαμοΐλης (Cantina) ηγείται της κουζίνας και κινείται εποχικά, με προτάσεις τόσο comfort όσο και πιο ευφάνταστες, όπως μία μεσογειακή εκδοχή του sushi.


Από το Annie Fine Cooking στο Bandieroli της Ανάφης, ο Στέφανος Μιχάλης επιθυμεί να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα / News24/7.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Στην Ανάφη, η Ιόλη Χαϊδοπούλου-Βρυχέα και ο Πάνος Στογιάννης, το δίδυμο του Annie Fine Cooking, συμπράττουν με τον μάγειρα Στέφανο Μιχάλη σε ένα μέρος που ο ίδιος θεωρεί σπίτι του. Το Bandieroli συνοψίζει την αγάπη τους για την απλότητα, την πρώτη ύλη, τη μίνιμουμ παρέμβαση στην τροφή και το κρασί και τη φιλοσοφία της ζωής στο νησί. Το μενού θα διαμορφώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Θα υπάρχουν σίγουρα πιάτα με ωμά ψάρια, σαλάτες με ζαρζαβατικά από το χωράφι και όσπρια από Σίφνο, Σαντορίνη και Λήμνο. Σιγά – σιγά ο σεφ ευελπιστεί να αναδείξει τα αναφιώτικα προϊόντα – από τα κατσίκια και τα ψάρια μέχρι τα τυριά, το μέλι και τις πράσινες μελιτζάνες μέχρι βότανα (θυμάρι, θρούμπι, ρίγανη και ζαφορά) και άγρια χόρτα (κάπαρη, κρίταμο).

Γαϊδουριά, Ασύρτικο, Αϊδάνι, Στριφιλιάτικο και Κοκκινογαϊδουριά, ποικιλίες αναφιώτικες, θα έχουν την τιμητική τους. Κρασιά πειραματικά, από πιθάρια, μικρής παραγωγής από άλλα νησιά, από αυτά που δεν μπορείς να βρεις στην Αθήνα, συγκεντρώνονται σε μία λίστα που περιλαμβάνει λευκά, ροζέ, orange, κόκκινα, όλα ήπιας παρέμβασης, ακόμα και φυσαλίδες.

Στη Σύρο, ο Θοδωρής Κασσαβέτης (από το εστιατόριο ΦΙΤΑ) και ο Στέλιος Θεοδωράκης επέλεξαν το ανεξερεύνητο βόρειο τμήμα του νησιού για να ανοίξουν το μαγαζί τους. Στον Λυγερό, οι δυο τους επιδίδονται σε δημιουργικές μαγειρικές περιπέτειες, φτιάχνοντας το νόστιμο φαγητό που αναζητάμε όχι μόνο στις διακοπές αλλά και στην καθημερινότητά μας. Εξαιρετική πρώτη ύλη σε κρέατα και λαχανικά και ο συνδυασμός ξυλόφουρνος – ψησταριά είναι τα συστατικά της επιτυχίας. Κρέατα ψητά, όσπρια και λαδερά, πίτες με το μαέστρικο φύλλο του Θοδωρή Κασσαβέτη, και μαγειρευτά – λουκούμι είναι όσα βρίσκεις στην ταβέρνα.