Φωτογραφίες: ©Kefalonia Winemakers by Adriana Karadinou
ΦΑΓΗΤΟ

Τα γαστρονομικά μυστικά της Κεφαλονιάς

Μια απολαυστική διαδρομή στις γεύσεις, τα αρώματα και τη φιλοξενία του νησιού.

Ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα μάς περίμενε στο σπίτι της οικογένειας Ζησιμάτου στα Κοντογουράτα Θηνειάς. Ο ήλιος χαμήλωνε αργά πάνω από τον κόλπο του Αργοστολίου, απλώνοντας τις τελευταίες ζεστές αποχρώσεις του γύρω μας, καθώς τα αμπέλια πλημμύριζαν από χρυσαφένιο φως λίγο πριν παραδοθούν στο σούρουπο.

Μέσα στην κουζίνα, ο σεφ Γιώργος Αντωνέλλος – Κεφαλονίτης κατά το ήμισυ – πρόσθετε τις τελευταίες πινελιές στα πιάτα που είχε επιμεληθεί για τους καλεσμένους του 4ου Kefalonia Wine Hub, μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς, σε συνεργασία με την Άνθεια Κώτση.

Το μενού, βαθιά ριζωμένο στην τοπική γαστρονομία αλλά φιλτραρισμένο μέσα από το προσωπικό του βλέμμα, τιμούσε τα προϊόντα του νησιού: τα βερίκοκα, φρεσκοκομμένα από τα δέντρα του κήπου, έγιναν μέρος μιας σαλάτας με μαριναρισμένα κολοκυθάκια και πρέντζα Κεφαλονιάς, γεμάτης φρεσκάδα και καλοκαιρινή ζωντάνια.

Τα muffins μπομπότας με κεφαλονίτικη φέτα και βούσκα – εκείνα τα πρώιμα σύκα του Ιουνίου – το λαγωτό κουνέλι με χοντρό μακαρόνι και το τηγανητό κολοκύθι σε όλο του το μεγαλείο, με τον ανθό, ήταν πιάτα που ξεχείλιζαν από νοστιμιά και φροντίδα. Και όταν ήρθε το παγωτό με μάντολες, σταφίδες και το γλυκό κρασί «Ηδύς του Ηλίου» από το οινοποιείο Σκλάβου, νιώσαμε πως όλη η Κεφαλονιά είχε χωρέσει σε μια κουταλιά.


Όπως συμβαίνει σε πολλούς τόπους με έντονη τουριστική παρουσία, η αυθεντική γεύση της περιοχής συχνά θυσιάζεται στον βωμό της μαζικής επισκεψιμότητας. Η Κεφαλονιά όμως φυλάει καλά τα γαστρονομικά της μυστικά· είναι αυτά που αποτελούν την ψυχή της, τον αυθεντικό της χαρακτήρα. Ένα νησί που δεν ξεχωρίζει μόνο για τις παραδεισένιες αμμουδιές και τα διάφανα νερά, τον Αίνο με το ελατόδασος ή τα γραφικά του χωριά, αλλά και για τον αμπελώνα του, τις γεύσεις του, τους ανθρώπους του.

Το 4ο Kefalonia Wine Hub γεννήθηκε με σκοπό να ενισχύσει τη θέση της Κεφαλονιάς ως σημείο αναφοράς στον πανελλήνιο διάλογο για το κρασί και την αμπελουργία. Μέσα από αυτήν τη γιορτή, αναδείχθηκε το οινικό της απόθεμα, η τοπική κουζίνα και, πάνω απ’ όλα, η φιλοξενία των ανθρώπων της.

Το κρασί στο επίκεντρο

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς περιλαμβάνει έξι οινοποιεία – Σκλάβος, Σαρρής, Gentilini, Χαριτάτος, Πετρακόπουλος και τον Συνεταιρισμό Ρομπόλας – Ορεάλιος Γη – που συνυπάρχουν ως ένα μωσαϊκό διαφορετικών φιλοσοφιών πάνω στο ίδιο terroir. Όλα είναι επισκέψιμα και προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες, βαθιά ριζωμένες στον τόπο.

Ο Σκλάβος, με ιστορία που ξεκινά από το 1919 στην Παλική, εφαρμόζει βιοδυναμικές και φυσικές μεθόδους, δουλεύοντας σε παλαιά αμπέλια και δίνοντας κρασιά γεμάτα ένταση και χαρακτήρα. Το Gentilini, από το 1984, αναδεικνύει την τοπική ποικιλία Ρομπόλα με λεπτοδουλεμένα κρασιά, πλούσια και κομψά.


Ο Σαρρής έχει εξωστρεφή χαρακτήρα. Το Κτήμα Χαριτάτου, στην περιοχή του Ληξουρίου, προσφέρει κρασιά που αποτυπώνουν το μικροκλίμα της περιοχής. Ο Συνεταιρισμός Ρομπόλας – Ορεάλιος Γη, είναι αφιερωμένος στη Ρομπόλα, τιμώντας τη συνεργατικότητα και την τοπική ταυτότητα.

«Η Κεφαλονιά είναι το νησί όπου η κορυφή του Αίνου – στα 1650 μέτρα – απέχει μόλις 3,6 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τη θάλασσα. Αυτή η εγγύτητα μεταξύ βουνού και θαλάσσιου στοιχείου δημιουργεί ένα μοναδικό μικρόκλιμα. Από τα πετρώδη, φτωχά ασβεστολιθικά εδάφη πηγάζει η μεταλλικότητα και η τραγανή οξύτητα, ενώ η θαλάσσια αύρα προσφέρει φινέτσα και φρουτώδη ισορροπία στα κρασιά», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη ο Κώστας Μπαζίγος, διευθυντής του Ορεάλιος Γη.


Στον Θηράμονα, ένα ήσυχο χωριό της νότιας Κεφαλονιάς, ο Νίκος Πετρακόπουλος, απόγονος των Μελισσηνών και των Σολομών, δίνει το δικό του στίγμα στην πολιτιστική ανάδειξη του νησιού μέσω του κρασιού. Το σπίτι, άλλοτε αγροτική κατοικία, φιλοξενεί σήμερα το μικρό του οινοποιείο. Χτισμένο εκ νέου το 1955 μετά τους σεισμούς, με πέτρα και αρχιτεκτονική λιτή και αρχοντική, κρατά τη μνήμη ζωντανή. Εκεί μπορεί κανείς να κλείσει μια ιδιωτική γευσιγνωσία και να έρθει σε επαφή με τις σπάνιες ποικιλίες της Κεφαλονιάς.

Οι διευθύνσεις εκτός οδηγών
Πάνω στην παραλία της Αγίας Ιερουσαλήμ, η Ταβέρνα Οδυσσέας της οικογένειας Χαλικιά προσφέρει πιάτα της καρδιάς: αγκινάρες γεμιστές με κουκιά, κοτόπουλο λαγώτο, μπακαλιάρο πλακί – όλα σερβιρισμένα με μεράκι και την ειλικρίνεια της σπιτικής κουζίνας.

Στο Αργοστόλι, το μαγειρείο Παλιά Πλάκα του Διονύση Γαλιατσάτου κρατά ζωντανή την καθημερινή γαστρονομία του νησιού. Οι μυρωδιές από πίτες, χόρτα, πατσά και λαγώτο διαχέονται στους δρόμους, θυμίζοντας κουζίνες παλιότερων εποχών, γεμάτες αγάπη.


Στα Κηπούρια της Παλικής, το μπαλκόνι της ταβέρνας Ο Στάθης αγναντεύει το Ιόνιο και προσφέρει γαστρονομικές εμπειρίες, καθώς ο ήλιος βουτά στη θάλασσα. Μην παραλείψεις την μπακαλιαρόπιτα.

Στην παραλία Άβυθος, το Avithos Preview Taverna είναι το δημιούργημα του Πάνου Σαρρή, σομελιέ και ιδιοκτήτη του ομώνυμου οινοποιείου. Ο χώρος παντρεύει την κομψότητα με την απλότητα και προτείνει ένα μενού βασισμένο σε εποχικά και τοπικά προϊόντα, που τιμούν την ταυτότητα της Κεφαλονιάς.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version