Tortuga
ΦΑΓΗΤΟ

Tα καλύτερα burgers που θα φας στις Κυκλάδες

Αυτά τα burgers αξίζουν την παράκαμψη από την παραλία.
Μπορεί οι Κυκλάδες να έχουν χτίσει τη φήμη τους πάνω σε λαδερές κατσαρόλες και φρέσκα θαλασσινά δίπλα στο κύμα. Οι παραδοσιακές ταβέρνες έχουν τη δική τους μοναδικότητα στα ελληνικά νησιά, ειδικά όταν συνοδεύονται από τη μοναδική θέα. Όμως κάπου ανάμεσα στο μπάνιο και το βραδινό ποτό, όταν η μέρα έχει αλάτι, ένα ελαφρύ κάψιμο και μια μικρή πείνα, αυτό που πραγματικά θες είναι ένα καλό burger. Σωστό ψωμί, ζουμερό μπιφτέκι, λιωμένο τυρί. Γυρίσαμε, δοκιμάσαμε, φάγαμε και διαλέξαμε. Αυτά είναι τα 6 burgers που μας έκαναν να προδώσουμε έστω και για λίγο τις αγαπημένες μας ταβέρνες στις Κυκλάδες.

3 stripes – Αντίπαρος

Το Three Stripes στην Αντίπαρο είναι το είδος του burger joint που καταλαβαίνεις πως έχει στηθεί με μεράκι, όχι απλώς για να «γεμίσει» το street food κενό στο νησί. Με συνιδιοκτήτες τον ηθοποιό Σταύρο Σβήγκο, τον μισελενάτο σεφ Θάνο Φέσκο και τον οδοντίατρο Παύλο Χρυσαφίδη, το project προσφέρει υπέροχα burgers στην καρδιά της Αντιπάρου.

Το smashed cheeseburger του ζουμερό, απλό, τίμιο, με ψωμάκι που δεν διαλύεται και τυρί που δεν σε πνίγει. Το Filthy Striped, με καπνιστή μαγιονέζα, προσφέρει κάτι διαφορετικό, ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι vegetarian εκδοχές.

Σάιντακ – Τήνος

Το Σάιντακ στην Τήνο άνοιξε πριν δύο καλοκαίρια και, από τότε, έχει αποκτήσει φανατικούς. Όχι μόνο στο νησί, αλλά και ανάμεσα σε όσους γυρνούν τις Κυκλάδες με γνώμονα το καλό φαγητό κάθε είδους. Το όνομά του ακούγεται συχνά ως το «καλύτερο burger της Τήνου», ενώ υπάρχουν αυτοί που λένε πως είναι το καλύτερο burger γενικώς.

Πίσω από το Σάιντακ βρίσκονται δύο παιδικοί φίλοι που μοιράστηκαν την ίδια αγάπη για τη street κουλτούρα, την αδρεναλίνη και τις σοβαρές μπουκιές. Και το απέδειξαν φέρνοντας ένα burgerάδικο που δεν προσποιείται το απλό αλλά είναι απλά καλό.

Τα buns φτιάχνονται φρέσκα κάθε μέρα σε περιορισμένες ποσότητες, και τα πιάτα από το Brisket bun μέχρι το Fish bun με chickpeas purée και pickled fennel ξεπερνούν τα όρια του street food. Ανοιχτό από τις 8 το απόγευμα μέχρι τις 4 τα ξημερώματα.

Greasy Spoon – Πάρος

Στην καρδιά της Νάουσας, στην Πάρο, το Greasy Spoon του Παναγιώτη Κουτσουμπή έχει καταφέρει να φτιάχνει smash burgers που συζητιούνται. Με ένα μίνιμαλ μενού και καλή πρώτη ύλη -100% black angus, χειροποίητο bun, σωστό ψήσιμο- προσφέρει το είδος του burger που θες να φας και να ξαναφάς.

Το Cheese Smash και το Greasy Burger έχουν ήδη γίνει hits, ενώ το Golden Chick με τραγανό κοτόπουλο, παρμεζάνα, πίκλες και truffle mayo σε κερδίζει από την πρώτη μπουκιά. Οι crinkle fries και το βιολογικό fried chicken ανεβάζουν επίπεδο ώστε να θες να τα δοκιμάσεις όλα. Η αισθητική με τα κόκκινα τραπεζάκια στα σοκάκια, το ευγενικό σέρβις και η καθαρή, αμερικανικού τύπου street ενέργεια το κάνουν must stop για κάθε burger lover στο νησί.

Manito – Κουφονήσια

Στα Κουφονήσια, όταν ο ήλιος αρχίζει να πέφτει και έχεις επιστρέψει με το καραβάκι από την παραλία, το Manito του Σήφη Μανουσέλη είναι το μέρος που πρέπει να κατευθυνθείς. Από τις 18:00 «μέχρι αργά», το burger spot αυτό προσφέρει την πιο καλοκαιρινή εκδοχή του comfort food απλά, σωστά, προσεγμένα.

Το Cheeseburger μπορεί να γίνει double ή triple, ενώ το Man Burger είναι μια πιο πλήρης εμπειρία για τους πεινασμένους. Το Bacon Mushroom είναι τίμια κλασική αξία, ενώ το Spicy Chicken Burger δίνει την καυτερή του πινελιά. Οι πατάτες είναι crispy και μπορείς να τις ενισχύσεις με cheddar, αυγό ή bacon, ενώ από sauces ξεχωρίζουν το Manito sauce, η sriracha και η truffle mayo.

Στην μπάρα σε περιμένουν cocktails όπως Paloma, Mojito και Passion Caramel, ενώ για κλείσιμο υπάρχουν waffles με toppings που δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.

Epos Burgers – Αντίπαρος

Επιστρέφουμε στην Αντίπαρο. Το Epos Burgers άνοιξε πρώτη φορά πέρσι και λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 4:30 το πρωί, ικανοποιώντας τους ξενύχτηδες του νησιού με αυθεντικά smash burgers που έχουν σωστό πάχος, τραγανή κρούστα και καθαρή γεύση. Πίσω από το project βρίσκονται τέσσερις άνθρωποι με εμπειρία: οι Θανάσης Πανουργιάς και Λέων Οικονομίδης από το Bardot, και οι Γιάννης Σαπουντζής και Φιλιώ Μπουρνά από το Sapou, με επιρροές από burger spots του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Παρισιού.

Το μενού είναι μικρό αλλά έχει ό,τι ακριβώς θες από ένα τέτοιο μαγαζί: κλασικό double smash, ένα House Special με μυστική σως, και πατάτες τηγανητές. Τίποτα παραπάνω, τίποτα περιττό. Και κάπως έτσι, το Epos μπήκε ήδη στον χάρτη των πιο αξιόλογων late-night bites των Κυκλάδων.

Tortuga – Τήνος

Το Tortuga Tinos άνοιξε πέρσι το καλοκαίρι, και φέτος για δεύτερο χρόνο σερβίρει εκτός από πρωινά και υπέροχα smash burgers. Από το απλό αλλά σωστά δομημένο Cheeseburger μέχρι το πληθωρικό Amsterdam’s Illusion με τυρί, μανιτάρια και truffle aioli. Το John Mollard’s “Gold” και το Cheese Me Up & Take My Heart φέρνουν την gourmet διάσταση σε ένα κατά τα άλλα old-school menu, ενώ το Τσικεν-Λίτσα με coleslaw και miso-peanut sauce είναι το πιο fun πιάτο του μενού.

Τα τραπεζάκια απλώνονται στο πλακόστρωτο, η ατμόσφαιρα είναι φιλική, και το vibe είναι αυτό που θες σε ένα νησιώτικο καλοκαιρινό burger joint.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version