iStock
ΥΓΕΙΑ

Τελικά, να κάνεις ή να μην κάνεις κρακ στις αρθρώσεις σου;

Μία κίνηση που σχεδόν όλοι κάνουμε, ορισμένοι ακόμα και καθημερινά και ασυναίσθητα, κυρίως στα δάχτυλα των χεριών. 
Για να ανακουφιστείς από την ένταση, το στρες ή το πιάσιμο από τη γυμναστική. Ίσως, ακόμα και επειδή σου έχει γίνει αντανακλαστική κίνηση, μία μηχανική κίνηση που συνηθίζεις να την κάνεις ασυναίσθητα σε στιγμές που μπορεί να αισθάνεσαι πίεση ή αμηχανία. 

Αναφερόμαστε στο κρακ στις αρθρώσεις, με πιο σύνηθες το κρακ στα δάχτυλα των χεριών και αμέσως επόμενο, εκείνο σε αυχένα και κεφάλι. 

Ωστόσο, κάθε φορά που κάνεις αυτό το κρακ πιθανότατα να σκέφτεσαι ότι δεν θα έπρεπε να το είχες κάνει, γιατί θα βλάψεις τις αρθρώσεις σου ή θα πάθεις αρθρίτιδα.

Τελικά, τι ισχύει; Κάνει καλό να κάνουμε κρακ ή επιβαρύνουμε τις αρθρώσεις χωρίς λόγο;

Τι συμβαίνει με το κρακ 

Όταν «σπάμε» τις αρθρώσεις, φυσικά και δεν ραγίζουμε κανένα κόκκαλο. Ο θόρυβος που ακούγεται σαν σπάσιμο προκαλείται λόγω της απελευθέρωσης φυσαλίδων αερίου στο αρθρικό υγρό του σώματος, το υγρό που διατηρεί τις αρθρώσεις ενυδατωμένες. 

Οι φυσαλίδες που συσσωρεύονται είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό που συμβαίνει στις αρθρώσεις και η απελευθέρωσή τους επιτρέπει το να συσσωρευτούν ακόμα περισσότερες με την πάροδο του χρόνου. Έτσι εξηγείται γιατί συνήθως δεν μπορείς να κάνεις δεύτερο κρακ, μετά το πρώτο. 

Μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα;

Τα καλά νέα είναι πως όχι. Το κρακ στις αρθρώσεις δεν προκαλεί αρθρίτιδα, ούτε αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μετά από κάποια ηλικία. 

Ωστόσο, αν πάσχεις όντως από αρθρίτιδα ή από λοιπά μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα και παθήσεις, η συγκεκριμένη συνήθεια δεν είναι απολύτως ασφαλής. Μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες τραυματισμού ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να κάνει πιο έντονο τον πόνο.

Τι δεν πρέπει να κάνεις όταν «σπας» τις αρθρώσεις 

Πρώτον, να βάζεις υπερβολική δύναμη και να ασκείς έντονη πίεση, που αυξάνει τον κίνδυνο εξάρθρωσης ή ακόμα και θραύσης του δακτύλου, δεύτερον, να στρίβεις, να κάνεις twist στα δάχτυλα και τρίτον, να εκβιάζεις το κρακ, να πιέζεις να συμβαίνει, ενώ δεν γίνεται.  

Σε κάθε περίπτωση, οφείλεις να μάθεις να ακούς το σώμα σου. Το κρακ είναι απαγορευτικό όταν προκαλεί πόνο (που ορισμένες φορές δεν μπορείς να τον ξεχωρίσεις εύκολα από εκείνον που συνδέεται με την ανακούφιση), πρήξιμο ή μεγέθυνση των αρθρώσεων. Πίσω από αυτά τα τρία συμπτώματα ενδέχεται να κρύβεται κάποια υποκείμενη πάθηση όπως η αρθρίτιδα ή η ουρική αρθρίτιδα και θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν γιατρό.