
Αυτό το ΣΚ έχει μαύρη κωμωδία και David Bowie, 10 χρονιά μετά
- 16 ΙΑΝ 2026
Το διαδίκτυο αποφάσισε ότι το 2026 επιστρέφουμε στο 2016. Οι αναζητήσεις στο TikTok για το 2016 έχουν ξεπεράσει τα 55 εκατομμύρια βίντεο, θυμόμαστε ξανά το dog filter του Snapchat και τόσο οι δημιουργοί περιεχομένου όσο και οι απλοί χρήστες στο Instagram, μοιράζονται φωτογραφίες δέκα χρόνια πριν, με υψηλή αντίθεση.
Το κύμα νοσταλγίας μας κάνει να θυμόμαστε τις αγαπημένες μας τάσεις, τραγούδια και εμφανίσεις. Αναμφισβήτητα, το να κοιτάζουμε πίσω στο 2016 μέσα από ένα κυριολεκτικά ροζ φίλτρο είναι πηγή παρηγοριάς για πολλούς από εμάς, αλλά μήπως παραμορφώνει τη μνήμη μας;
Ήταν μια ιδιαίτερα θλιβερή χρονιά για τους θανάτους διασημοτήτων, με θρύλους όπως ο David Bowie, ο Prince, ο George Michael και ο Alan Rickman να μας αφήνουν για πάντα, τουλάχιστον από αυτόν τον γνώριμο κόσμο.
Αντί να πέσουμε όμως σε κατάθλιψη, ας την ξορκίσουμε τιμώντας όσα αγαπήσαμε, αρχής γενομένης από σήμερα και για όλο το Σαββατοκύριακο που έρχεται.
David Lynch Anniversary
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του στις 16 Ιανουαρίου 2025, το Cinobo Πατησίων παρουσιάζει ένα πρόγραμμα προβολών που δεν επιχειρεί μια απλή αναδρομή, αλλά μια εκ νέου βύθιση σε έναν κόσμο όπου η εικόνα, ο ήχος και το όνειρο λειτουργούν ως ενιαία εμπειρία.
Ο Lynch δεν υπήρξε απλώς σκηνοθέτης αλλά οραματιστής, εξορκίζοντας το ασυνείδητο και το παράλογο μέσα από μια μοναδική αισθητική που αναμειγνύει το καθημερινό με το σουρεαλιστικό.
Το πρόγραμμα του αφιερώματος συγκεντρώνει ταινίες που αποτυπώνουν τις πολλαπλές όψεις της δημιουργικής ταυτότητας του Lynch: από τα πειραματικά του ξεκινήματα έως τις πιο ώριμες και εμβληματικές στιγμές της φιλμογραφίας του, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο ο κινηματογραφικός του κόσμος διαρκώς διαστρεβλώνει και μετατοπίζει την έννοια της πραγματικότητας.
Από 16/1. Πρόγραμμα προβολών και εισιτήρια εδώ.
Ένα live που δεν μοιάζει με κανένα άλλο
Οι Στόμα είναι ένα σχήμα το οποίο δεν υπακούει στους κανόνες της εποχής και το επόμενο live τους με τίτλο A Lie Down Concert είναι η καλύτερη ευκαιρία να βυθιστείς ολοκληρωτικά στον κόσμο τους: με σβηστά φώτα, ξαπλωμένος στο πάτωμα ή καθισμένος ανάμεσά τους, σε μια συνθήκη που κοινό και μουσικοί γίνονται ένα, αφήνοντας όλοι τον εαυτό τους στην εμπειρία της βαθιάς ακρόασης, που καταλύει την έννοια του χώρου και του χρόνου.
Το Σάββατο 17/1 στο Revma. Πληροφορίες εδώ.
David Bowie δέκα χρόνια μετά
Δέκα χρόνια και λίγες ημέρες αφότου ο David Bowie άφησε τη Γη για τον Άρη, συναντιόμαστε στο Black Temple για μια βραδιά αφιερωμένη στο αστείρευτο φως του. Ένα immersive party με DJ set από τον Δημήτρη Παπασπυρόπουλο, ζωντανές διασκευές από τους Sugar For The Pill, Agi Taralas Mary Sunshine, YEAH!, Gadless, One of Vas, και απρόβλεπτα happenings, όπου η μουσική, η εικόνα, η ενέργεια του Bowie ζωντανεύουν ξανά μέσα από ήχους, μορφές και ετερόκλητες ταυτότητες.
Μια νύχτα αφιερωμένη στον άνθρωπο που μας δίδαξε πως μπορούμε να είμαστε οτιδήποτε θέλουμε — και να λάμπουμε χωρίς να απολογούμαστε.
17/1, Προπώληση: more.com – 12€, Ταμείο 14€
1ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ελληνικού Κινηματογράφου
Το Cinekinima διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ελληνικού Κινηματογράφου και προσκαλεί το κοινό σε μια γιορτή δημιουργικότητας, ελευθερίας έκφρασης και κινηματογραφικής αναζήτησης στον ιστορικό κινηματογράφο της Αθήνας Studio New Star Art Cinema.
Παρουσιάζονται τόσο σύγχρονες ανεξάρτητες παραγωγές όσο και παλαιότερες, εμβληματικές ανεξάρτητες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, οι οποίες έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της κινηματογραφικής ταυτότητας της χώρας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη ζωντανή συμμετοχή των δημιουργών, καθώς μετά τις προβολές θα πραγματοποιούνται ανοιχτές συζητήσεις και συνεδρίες ερωτήσεων απαντήσεων με το κοινό, ενισχύοντας τον διάλογο, την κινηματογραφική παιδεία και τη σύνδεση της πολιτιστικής παραγωγής με την κοινωνία.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και πειραματικά έργα, ενώ παράλληλα θα διοργανωθούν θεματικές συζητήσεις και ειδικές εκδηλώσεις, με στόχο τη δικτύωση δημιουργών, φορέων και κοινού.
Έως 21/1. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ εδώ.
Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της
Η εμβληματική μαύρη κωμωδία της Debbie Isitt, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, έρχεται στην Αθήνα, στο Θέατρο Βεάκη, με πρωταγωνιστές τους Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Λαέρτη Μαλκότση και Έλενα Χαραλαμπούδη. Ένα ερωτικό τρίγωνο εκρήγνυται μέσα από ένα δείπνο με απρόβλεπτο μενού.
Ένας άντρας αφήνει τη σύζυγό του για μια νεότερη γυναίκα. Όταν όμως διαπιστώνει ότι η μαγειρική της δεν ικανοποιεί ούτε το στομάχι ούτε την ψυχή του, επιστρέφει στην πρώην – και εκείνη του προτείνει ένα τελευταίο δείπνο. Τι σερβίρει όμως μια απατημένη γυναίκα σε έναν άπιστο σύζυγο;
Από 16/1. Εισιτήρια εδώ.
Nobody eats (until everybody is seated)
Αυτή την Κυριακή, οι πόρτες του BIOS ανοίγουν για ένα event που ανατρέπει τις παραδοσιακές φόρμες της φιλοξενίας. Στο Nobody eats (until everybody is seated), η μαγειρική συνδυάζεται με το παιχνίδι, τα εργαστήρια θεάτρου και ζωγραφικής και δημιουργείται ένα ασφαλές, πολυγλωσσικό πλαίσιο για άτομα με διαφορετικό μεταναστευτικό υπόβαθρο και ποικίλες κουλτούρες φαγητού.
Όποιος παρευρεθεί στο Bios, θα έχει την ευκαιρία να μαγειρέψει συνταγές από το Μεξικό και την Αιθιοπία μέχρι τη Γεωργία (σ.σ. έχοντας τα υλικά και τον εξοπλισμό) σε ένα κλίμα αλληλοβοήθειας και συνεργατικότητας, με στόχο να σπάσουν τα στενά όρια του ποιος μαγειρεύει και ποιος τρώει ένα συγκεκριμένο φαγητό.
Παράλληλα, θα υπάρχουν εργαστήρια θεάτρου και ζωγραφικής στα οποία θα μπορεί να συμμετέχει όποιος το επιθυμεί. Στο τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι θα καθίσουν σε ένα μεγάλο τραπέζι για να απολαύσουν το φαγητό τους.
18/1, Ελεύθερη είσοδος, απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.