Χριστίνα Αβδίκου
ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Στο Κουκάκι με τον μάγειρα Βαγγέλη Στέρπα

Ένας μάγειρας κάνει πέντε στάσεις για φαγητό και ποτό στο Κουκάκι, στην περιοχή του, εκεί που συχνάζει και ξέρει πού θα φάει τι.

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΒΔΙΚΟΥ

Νέος σε ηλικία μάγειρας αλλά με ώριμη σκέψη και αντιμετώπιση τόσο απέναντι στο επάγγελμά του όσο και την κοινωνία, ο Βαγγέλης Στέρπας μαγειρεύει νόστιμα και απλά. Πέρυσι έκανε την πρώτη του σεζόν στην Τήνο, αναλαμβάνοντας την κουζίνα της Σβούρας στο χωριό Κώμη και μέσα στους λίγους καλοκαιρινούς μήνες, κέρδισε όλους όσοι δοκιμάσαν την ανεπιτήδευτη κουζίνα. Ψάχνεται, ταξιδεύει στο εξωτερικό, διαβάζει πολύ και προσπαθεί να τρώει έξω όσο πιο συχνά γίνεται. Είναι, όπως λέει, αυτό που εξελίσσει έναν μάγειρα στη δουλειά του. Μένει στον Βύρωνα, παίζει μπιλιάρδο στην πλατεία Αμερικής και στον ελεύθερο χρόνο του κάνει βόλτες στην πόλη.

Η σχέση του Βαγγέλη Στέρπα με το Κουκάκι αναπτύχθηκε κυρίως λόγω της συνεργασίας του με την αθηναϊκή Σβούρα, που βρίσκεται στην περιοχή. Κάπως έτσι, κινείται στις γειτονιές του με το μηχανάκι ή περπατώντας, έχοντας συχνά για παρέα τη σκυλίτσα του.

«Στο Κουκάκι κάνουμε συναντήσεις επί συναντήσεων όταν στήνουμε το μαγαζί στην Τήνο, κι έτσι βγαίνουμε βόλτες με τον Σπύρο, τον έναν ιδιοκτήτη. Καθόμαστε με τις ώρες σε καφενεία και ταβέρνες να συζητάμε τι μας αρέσει και τι όχι και να παίρνουμε ιδέες. Πάντα κάτι παίρνεις, ακόμα κι όταν περπατάς στον δρόμο». Κάπως έτσι, πριν φύγει για τη δεύτερη καλοκαιρινή σεζόν του στην Τήνο, τον συναντήσαμε στο Κουκάκι και κάναμε μαζί την αγαπημένη του διαδρομή.

«Προτιμώ να τρώω σε καφενεία, δεν με ενδιαφέρει καθόλου πώς θα μυρίζουν τα ρούχα μου μετά, δεν περιμένω να μου γεμίσουν το ποτήρι μου με το νερό. Θέλω πιο χαλαρά πράγματα. Σέβομαι πολύ τα μαγαζιά που υπάρχει δημιουργία, αγάπη και όρεξη στο φαγητό, να το κάνει κάποιος γιατί του αρέσει και πραγματικά να νιώθει σαν να ανοίγει το σπίτι του. Είναι πολύ δύσκολο το ξέρω, ούτε όλες οι ώρες είναι ίδιες αλλά αυτό θα έπρεπε να κάνουμε. Στην Τήνο, που είναι σύντομος κι έντονος ο καιρός της δουλειάς, έχεις ένα μεγάλο κομμάτι της σεζόν, όπου μπορείς πράγματι να καλωσορίζεις τον κόσμο».

Στη δική του καθημερινότητα, οι προτιμήσεις του στο φαγητό αλλάζουν κι αυτές βάσει εποχής. Αγαπημένο πιάτο τα μακαρόνια με κιμά, αν και αγαπάει γενικά τα ζυμαρικά, και το ρύζι σε διάφορες εκδοχές. «Τον χειμώνα μου αρέσει να τρώω ρίζες, το καλοκαίρι καρπούζι με ντομάτα και φέτα».

Στην τηνιακή Σβούρα το μενού χωρίζεται σε θεματικές ανάλογα με τους μήνες, ακολουθώντας έτσι την εποχικότητα και την εντοπιότητα. Ο Βαγγέλης προμηθεύεται τις περισσότερες πρώτες ύλες από το νησί, ακόμα και από μποστάνια γιαγιάδων. «Η εποχικότητα είναι κάτι που πρέπει να το κάνουν όλοι. Ακόμα και με χρήματα αν μιλήσεις, η ντομάτα δεν έχει ίδια τιμή ούτε ίδια απόδοση τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Τα υλικά θα σου δείξουν τον δρόμο για να μαγειρέψεις.

Σκέφτομαι για παράδειγμα ότι φεύγει κάποιος από την Κολυμπήθρα (σ.σ. παραλία στην Τήνο). Δεν θέλει να φάει κινόα. Θέλει να πιει ούζο και να φάει έναν τσίρο μαρινάτο. Μου φαίνεται υπερβολή να προσπαθώ να φάω αβοκάντο κάτω από έναν πλάτανο». Στο Κουκάκι πάλι, το αβοκάντο επιτρέπεται αν βρίσκεσαι σε ένα από τα φημισμένα σαντουιτσάδικα της περιοχής αλλά και της Αθήνας γενικότερα.

Σάντουιτς στο Guarantee

Ο Βαγγέλης πιστεύει ότι ένας μάγειρας πρέπει να τρώει έξω όσο πιο συχνά μπορεί, γιατί έτσι εξελίσσεται.

Μετά τον πρώτο καφέ, ο Βαγγέλης θα καταλήξει συνήθως στο Guarantee. «Μετράει πολλά χρόνια εδώ κι έχει πάρα πολλές επιλογές. Όπως επίσης και καλά υλικά. Βλέπεις ότι είναι μερακλήδες. Δεν βάζουν απλώς τα υλικά σε μια τοστιέρα. Χρησιμοποιούν την πλάκα, ψήνουν καλά τα λαχανικά τους, τηγανίζουν αυγά. Έχει μια γοητεία να το βλέπεις αυτό σαν πελάτης. Τώρα, έφαγα ένα σάντουιτς με ρόκα, προσούτο και αβοκάντο. Στο Κουκάκι αυτό επιτρέπεται».

Μεζεδάκια στη Σβούρα

Αφορμή για συνάντηση είναι συνήθως η Σβούρα, αφού εκεί γίνονται συναντήσεις και προετοιμασίες. «Υπάρχει μεράκι και καλή δουλειά στο μαγαζί. Θα βάλεις φαγητό στο τραπέζι που είναι value for money και τίμιο. Μικρό μαγαζί αλλά αποδίδει στο μέγιστο».

Κάνουμε ένα διάλειμμα για να μιλήσουμε για τα μαγαζιά που ανοίγουν. Ο Βαγγέλης δεν είναι επικριτικός, ίσα ίσα κρατάει χαμηλό προφίλ και κοιτάζει τη δουλειά του. Πιστεύει όμως πώς τα χρήματα δεν αποτελούν από μόνα τους λόγω για να ανοίξει κάποιος μια επιχείρηση εστίασης. «Αν παρατηρήσεις, τα μαγαζιά που τα τρέχουν μάγειρες είναι κι αυτά που μένουν. Ξέρουν τον κόπο και τη δουλειά. Τα εστιατόρια θα έπρεπε να ανήκουν στους μάγειρες, σε αυτούς που τα έχουν ζήσει και τα έχουν πονέσει».

Ψωμί στον Τάκη

 

All around βόλτα στο Κουκάκι, μία από τις περιοχές που συχνάζει ο μάγειρας.

Κάπως έτσι φτάνουμε στον φούρνο του Τάκη. Ο Βαγγέλης ζυμώνει ψωμί αλλά όταν βρίσκεται στο Κουκάκι θα κάνει μια στάση στον θρυλικό φούρνο. «Νόστιμα ψωμιά και φυσικές ωριμάνσεις. Όχι τόσο ινσταγκραμικά αλλά σίγουρα νόστιμα» (σ.σ. γέλια).

ΤΑΚΗΣ
  • Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι
  • 2109230052

Σουβλάκι στις «Γυναίκες»

Δε χρειάζεται επωνυμία για να αναγνωρίσεις το σουβλατζίδικο στη Δράκου.

Για κάποιους «Γυναίκες» για άλλους κορίτσια. Τα θρυλικά σουβλάκια στη Δράκου που έχουν ταΐσει κόσμο και κοσμάκη μπαίνουν (και) στη λίστα του Βαγγέλη.

«Ένα βράδυ τελειώσαμε αργά από αργά και λέμε τι δεν κάναμε; Το παθαίνουν όλοι οι μάγειρες. Δεν είχαμε φάει. Και κάπως έτσι βρεθήκαμε εδώ. Συγκινητικά σουβλάκια. Μπαίνεις μέσα 10 λεπτά και όταν φύγεις είναι λες κι έχεις βγάλει βάρδια στο μαγαζί. Ντομάτα, γιαούρτι, κρεμμύδι, καυτερό πιπέρι. Πεντανόστιμο».

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Μοντέρνο comfort στο parkbench


«Τρομερή πλατεία όταν ανοίγει ο καιρός, είμαστε και χρόνια φίλοι με τον Δημήτρη. Γνωριστήκαμε στην κουζίνα, ήταν από τους ανθρώπους που με έμαθε να δουλεύω με οργάνωση. Είναι ένα μαγαζί που πραγματικά μπορεί να τους χωρέσει όλους. Το φαντάζομαι και για ραντεβού με σύντροφο και για δουλειά».

Η ανοιχτή κουζίνα του parkbench βρίθει δημιουργικότητας. Όλα φτιάχνονται εδώ, από τα ψωμιά του κουβέρ μέχρι αυτά των burger και τα bao. «Το χαρουπόψωμο με γαρίδα και ταραμά ήταν το πρώτο πιάτο που είχα δοκιμάσει και είχα ενθουσιαστεί. Υπάρχουν καλές βάσεις εδώ. Τα πράγματα ξεκινούν από αυτούς και τελειώνουν σε αυτούς. Νόστιμο, μοντέρνο comfort φαγητό.

Επίσης, είναι pet friendly που είναι πολύ σημαντικό. Βλέπε τον Μπάμπη τη μασκότ. Έχω καθίσει δίπλα – δίπλα με τον γάτο. Έχω κι εγώ σκύλο και θέλω να τον παίρνω μαζί μου σε ένα χαλαρό φαγητό».

Μπύρες για το σπίτι

Ο Βαγγέλης ολοκληρώνει τη βόλτα με μία παράκαμψη για μπύρες.

«Δεν είναι συνήθως αυτός ο κύκλος που κάνω αλλά καταλήγει στη Noctua. Παίρνεις ένα καφάσι μπύρες κι επιστρέφεις σπίτι. Αξίζει αυτή η μικρή παράκαμψη αφού είναι δίπλα στο Κουκάκι».

«Η ιστορία της ζυθοποιίας είναι λίγο πολύ γνωστή. Τέσσερις φίλοι ξεκίνησαν να κάνουν τη δική τους μπύρα, εκπαιδεύτηκαν, καταρτίστηκαν και πλέον έχουμε μια πολύ καλή αθηναϊκή μπύρα. Και είναι και φίλοι μου».

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!