Victor Freitas/Unsplash
FITNESS

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μύθος για το πώς χτίζονται οι μύες

Για τους δικούς μας λόγους ο καθένας, θέλουμε να κάνουμε αύξηση μυικού όγκου και ως εκ τούτου, αυξάνουμε κιλά στις προπονήσεις. Ας δούμε, έναν πολύ πιο απλό και αποτελεσματικό τρόπο.

Οι μύες μας επιτελούν κάποιο έργο. Δηλαδή, υπάρχουν για να εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Για να είναι αποτελεσματικοί και δη όσο περνούν τα χρόνια, χρειάζονται τη βοήθεια μας. Διαφορετικά, γίνονται όλα δύσκολα. Από το να περπατάμε, να καθόμαστε, να σηκωνόμαστε, να στεκόμαστε όρθιοι, να έχουμε ισορροπία, αλλά και να κινείται η τροφή στο έντερο, να ρέει το αίμα μέσω των αγγείων, να λειτουργεί η ουροδόχος κύστη και φυσικά, να ανταποκρινόμαστε στις καιρικές συνθήκες, ώστε να επιβιώνουμε.

Ναι, συμμετέχουν και στη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος μας. Επιπροσθέτως, οι μύες είναι και οι αποθήκες βασικών θρεπτικών ουσιών, που χρησιμοποιούνται σε περιόδους ανάγκης.

Ο τρόπος που έχουμε για να συντηρούμε τους μυς είναι η ενδυνάμωση.

Δηλαδή, όταν κάνουμε προπονήσεις με αντιστάσεις και βάρη δεν εξυπηρετούμε κάποιο απώτερο στόχο μελλοντικού εξώφυλλου σε περιοδικό, αλλά τη λειτουργία των μυών σε υγιή επίπεδα, ώστε να μεγαλώνουμε υγιώς.

Υπάρχει ωστόσο, μια παρανόηση ως προς το τι μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ή και να χτίσουμε μύες.

Δεν χρειάζονται πολλά κιλά. Αυτό που χρειάζεται, βάσει ερευνών είναι να πιέζουμε έως την αποτυχία. Δηλαδή, παίρνουμε λίγα κιλά και κάνουμε επαναλήψεις έως ότου η μυική ομάδα που δουλεύουμε δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο.

Ο Brad J Schoenfeld, καθηγητής στο Lehnam College, με ειδίκευση εφαρμοσμένες στρατηγικές για τη σύνθεση του σώματος (υπερτροφία μυών και απώλεια λίπους) και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι η άρση βαρών μέχρι δυο επαναλήψεις πριν την αποτυχία, είναι η νικηφόρα φόρμουλα για την ανάπτυξη μυϊκής αντοχής και δύναμης.

Εν τω μεταξύ, αρκούν μόνο δύο προπονήσεις με αντιστάσεις, διάρκειας 30 λεπτών συνολικά την εβδομάδα, για να χτίσουμε μυς και ως εκ τούτου δύναμη.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην αρχή της προοδευτικής υπερφόρτωσης, στην οποία προκαλούμε συνεχώς τον εαυτό μας να συνεχίσει έως τα όρια του.

Η επανάληψη αυτής της διαδικασίας, εβδομάδα με την εβδομάδα, αναγκάζει τους μυς να προσαρμοστούν και να γίνουν πιο δυνατοί. Αναπτύσσονται οι μυϊκές ίνες, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες γίνονται πιο ανθεκτικοί και η δύναμη αυξάνεται.

Πώς θα καταλάβετε αν πλησιάζετε στην αποτυχία;

Θα αρχίσει να επιβραδύνεται ο ρυθμός με τον οποίον σηκώνετε το βάρος. Δεν θα είναι δηλαδή, όσο άνετο είναι στην αρχή και να νιώσετε σαν να καίγονται οι μύες σας. Αυτό σημαίνει ότι η μυική ομάδα που δουλεύετε έχει εξασφαλίσει αρκετό φορτίο, για την ανάπτυξη των μυών. Δεν παίζει ρόλο ο αριθμός των επαναλήψεων. Συνεχίζετε έως ότου φτάσετε στα όρια σας – χωρίς να τα υπερβείτε.

Ένα άλλο θετικό είναι πως μπορείτε να κάνετε τις προπονήσεις στο σπίτι σας, εφόσον εξασφαλίσετε τον εξοπλισμό που δεν χρειάζεται να είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Όταν διαπιστώνετε πως οι επαναλήψεις αυξάνονται και δεν νιώθετε, καλό είναι να αυξήσετε κιλά. Ή κρατήστε τα ίδια και προσθέστε σετ.

Η δουλειά θα γίνει, είτε έτσι, είτε αλλιώς.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version