Timothé Durand/Unsplash
ΠΟΤΟ

Bar crawling στο Παρίσι: 5 μπαρ που αποδεικνύουν ότι η Πόλη του Φωτός είναι ξανά hot

Βρέθηκα στο Παρίσι με αφορμή ένα ελληνικό guest shift και διαπίστωσα από πρώτο χέρι ότι η γαλλική πρωτεύουσα είναι πιο μεθυστική και ενδιαφέρουσα από ποτέ.

Είχα να πάω στο Παρίσι τρία χρόνια. Και αν θες την αλήθεια, η τελευταία φορά μού είχε αφήσει μια γλυκόπικρη γεύση. Η σκηνή έμοιαζε να έχει κάνει μια μεγάλη «κοιλιά», να επαναπαύεται στις δάφνες του παρελθόντος χωρίς φαντασία.

Όλα αυτά όμως διαγράφηκαν πριν από μερικούς μήνες. Αφορμή για το ταξίδι στάθηκε το guest shift του «δικού μας» The Bar in front of the bar, με τον Κωνσταντίνο Θεοδωρακόπουλο να αναλαμβάνει την μπάρα του εμβληματικού Danico. Και κάπου εκεί, ανάμεσα στα σέικερ και τις γαλλικές συνομιλίες, κατάλαβα ότι κάτι έχει αλλάξει ριζικά.

Το Παρίσι επέστρεψε και αυτή τη φορά δεν αστειεύεται. Η διαφορά με αυτό που είχα δει πριν τρία χρόνια είναι χαοτική. Νέα concepts, τρομερή ενέργεια, bartenders που ψάχνονται και μαγαζιά που αξίζει να επισκεφτείς. Αν ετοιμάζεις βαλίτσες για τη γαλλική πρωτεύουσα, μην αρκεστείς στα κλασικά μπαρ.

Η πόλη βράζει ξανά και εμείς ξεχωρίσαμε τα 5 μπαρ που επιβάλλεται να επισκεφτείς για να πιεις σωστά, και να βιώσεις μια μοναδική εμπειρία.

Η αρχή δεν θα μπορούσε να γίνει από αλλού, παρά από το μέρος που αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το ταξίδι. Μιλάω φυσικά για το Danico, το οποίο κρύβεται επιμελώς πίσω από την πιτσαρία Daroco στην εμβληματική Galerie Vivienne, στον χώρο που κάποτε στέγαζε το flagship store του Jean-Paul Gaultier.

Αν ψάχνεις την επιτομή του “date bar”, μόλις τη βρήκες. Ψηλοτάβανο, με chevron μάρμαρο στην μπάρα και βελούδινες λεπτομέρειες, είναι ένα μπαρ που φωνάζει Lower East Side της Νέας Υόρκης αλλά μυρίζει Παρίσι.

Ο Nico de Soto (που ίσως ξέρεις από το Mace στη Νέα Υόρκη) έχει στήσει εδώ έναν ναό του mixology. Μέχρι πρότινος, το concept ήταν το Xplorer, όπου κάθε κατάλογος ήταν και ένα ταξίδι σε μια άλλη χώρα (από την Ινδία μέχρι το Περού).

Αυτό το mega project όμως ολοκληρώθηκε και η ομάδα του Danico επέστρεψε στη βάση της με ένα “special edition” μενού, αντλώντας έμπνευση αποκλειστικά από τη Γαλλία και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πρώτοι αυτόν τον ολοκαίνουργιο κατάλογο.

Δεν μιλάμε απλά για «γαλλικά ποτά». Μιλάμε για μια βαθιά, ενδοσκοπική ματιά στην κουλτούρα και τις παραδόσεις της χώρας τους. Αντί να ψάχνουν το επόμενο εξωτικό υλικό στην άλλη άκρη της γης, πειραματίζονται με την τοπική πρώτη ύλη και αναδομούν κλασικές γαλλικές γεύσεις με την avant-garde τεχνική που χαρακτηρίζει το Danico.

Είναι μια προσπάθεια να δώσουν στο διεθνές κοινό μια σύγχρονη εκδοχή της γαλλικής γαστρονομίας μέσα από το σέικερ. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το “Ratatouille”, μια γαστρονομική εμπειρία με Hendrick’s Gin, κίτρινη πιπεριά, ντομάτα, κολοκύθι, μελιτζάνα και Herbes de Provence, που φέρνει όλο το μποστάνι της Προβηγκίας στον ουρανίσκο σου.

Αν είσαι φαν του παριζιάνικου πρωινού, το “Café de Flore” θα σε μαγέψει: Vodka, cold brew από κιχώριο (chicory), γεύση από φρυγανισμένο ψωμί και πραγματικό κρουασάν δίπλα στο σερβίρισμα.

Και για τους γλυκατζήδες, το “Paris-Brest” μεταμορφώνει το διάσημο γλυκό σε cocktail με ρούμι Bacardi Ocho, απόσταγμα καβουρδισμένου φουντουκιού, πραλίνα και γάλα. Είναι σοφιστικέ, είναι technical και αποδεικνύει ότι η γαλλική παράδοση, αν την πειράξεις σωστά, γίνεται το πιο modern drinking trend.


Φεύγοντας από εκεί, πάμε για Marais. Στο The Cambridge Public House θα νιώσεις ότι τηλεμεταφέρθηκες Λονδίνο, αλλά με παριζιάνικη φινέτσα. Μιλάμε για μια αυθεντική pub με δερμάτινους Chesterfield καναπέδες, workman ποδιές στο προσωπικό και βρετανική μουσική να παίζει δυνατά στα ηχεία.

Εδώ θα βρεις τον δικό μας Tom Lopez (τον ξέρεις από το Meerkat) να σερβίρει world-class cocktails. Το μαγαζί είναι «ζωντανό», φασαριόζικο και ανοιχτό για όλους. Μην μείνεις μόνο στις μπύρες, αν και έχει φοβερές. Δοκίμασε τα “Tiny Bevs”, μικρά cocktails για να κάνεις tasting χωρίς να «γίνεις χάλια», ή το signature Cigarette After Sex.

Και επειδή pub χωρίς φαγητό δεν γίνεται, επιβάλλεται να συνοδεύσεις το ποτό σου με αυθεντικά sausage rolls και meat pies με τυρί Comté.

Το πιο σημαντικό; Είναι το πρώτο μπαρ διεθνώς που πήρε B Corp Certification. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πίνεις σε ένα από τα πιο βιώσιμα και ηθικά μπαρ του πλανήτη (σταθερά στα 50 Best Bars όπου κατέκτησε και το βραβείο most sustainable bar), στηρίζοντας μια ομάδα που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο όσο και την απόλαυσή σου.

Μένουμε Marais και ο επόμενος σταθμός είναι κάτι μοναδικό: Bar Nouveau. Εδώ ο industry legend Remy Savage (Icon Award 2021) ένωσε τις δυνάμεις του με τους Sara και Hadrien Moudoulaud και τον Marc Puzzuoli, φτιάχνοντας ίσως το πιο όμορφο μικρό μπαρ στο Παρίσι.

Το μαγαζί είναι μια ζωντανή ωδή στην Art Nouveau, αλλά με ένα φοβερό twist: χωρίζεται σε δύο κόσμους. Στο φωτεινό ισόγειο νιώθεις ότι τηλεμεταφέρθηκες 130 χρόνια πίσω, χαζεύοντας τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή από αντικέ ποτήρια Bimini στον κόσμο και πίνοντας cocktails φτιαγμένα με pre-industrial τεχνικές.

Κατεβαίνοντας όμως στο υπόγειο, το σκηνικό γίνεται dark, intimate και φουτουριστικό, με τα γυμνά τούβλα και την τεχνολογία να έχουν τον πρώτο λόγο στα ποτά. Ο κατάλογος είναι αυστηρά επιλεγμένος με μόλις 6 cocktails «βόμβες» γεύσης.

Επιβάλλεται να δοκιμάσεις το Fin à l’eau, ένα ξεχασμένο γαλλικό bistro classic με Martell VS που εδώ αναγεννιέται.

Inside tip: Το μαγαζί δεν κάνει κρατήσεις και γεμίζει αμέσως, οπότε πήγαινε από νωρίς που ανοίγει για να πιάσεις μία από τις περιζήτητες θέσεις.

Και από την Art Nouveau, πάμε στην απόλυτη avant-garde εμπειρία του Abstract Bistrot. Εδώ ο Rémy Savage «ξαναχτυπά», αυτή τη φορά στην Rue Saint-Sauveur, πολύ κοντά στο De Vie, φέρνοντας την αφηρημένη τέχνη κυριολεκτικά στο ποτήρι σου.

Ο χώρος είναι μια σταλιά, φτιαγμένος ουσιαστικά για να πίνεις στην μπάρα ή στο πορτοκαλί lounge στο βάθος, αλλά αυτό που συμβαίνει στο εργαστήριο με τους διχροϊκούς τοίχους είναι μαγεία. Ξέχνα τα μπουκάλια που ξέρεις.

Εδώ σχεδόν όλα τα αποστάγματα παράγονται από τους ίδιους (μέχρι τώρα στη Λυών, σύντομα και επιτόπου), εστιάζοντας στην καθαρή γεύση και όχι στη φόρμα. Μην σε ξεγελάσει ο πλαστικός κατάλογος που θυμίζει γαλλική brasserie.

Παρήγγειλε το «Picon bière» που κρύβει μέσα της passion fruit, ή το Bloody Mary που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Αν πάλι αντέχεις τις συγκινήσεις, η Μαργαρίτα του χωρίς τεκίλα, είναι μια εμπειρία που ισορροπεί ανάμεσα στη δύναμη και την απόλαυση. Vintage αισθητική, high-tech καρδιά και γεύσεις που παίζουν με το μυαλό σου.

Για το κλείσιμο, άφησα κάτι πραγματικά ξεχωριστό, το De Vie. Πρόκειται για ένα project που ήρθε για να προσφέρει μια ολιστική εμπειρία φιλοξενίας και να ταράξει τα νερά της παγκόσμιας σκηνής.

Το μπαρ βρίσκεται υπόγεια, σε ένα παλιό ατμοσφαιρικό κελάρι και έχει μόλις 11 θέσεις. Το genuis της υπόθεσης;

Η μία από αυτές τις θέσεις είναι για τον bartender. Δεν υπάρχει το κλασικό «εμείς και εσείς». Εμάς μας σέρβιρε ο Barney O’Kane, γνωστός μας από το θρυλικό Little Red Door, και η αίσθηση ήταν σαν να είσαι καλεσμένος στο σπίτι ενός φίλου που τυχαίνει να ξέρει τα πάντα για τα αποστάγματα.

Το concept εστιάζει στα Eau de Vie και στη βιωσιμότητα με έναν τρόπο radical: εδώ δεν υπάρχει πάγος. Ξέχνα τους θορύβους από τα σέικερ και τα stirring glasses που διακόπτουν την κουβέντα.

Τα ποτά είναι όλα pre-batched, υπολογισμένα με μαθηματική ακρίβεια για το τέλειο dilution, και σερβίρονται κατευθείαν σε ειδικά παγωμένα κεραμικά σκεύη και χοντρά ποτήρια που κρατάνε την ιδανική θερμοκρασία μέχρι την τελευταία γουλιά.

Είναι ένα concept που θέλει να κρατήσει την ατμόσφαιρα ανέγγιχτη από περιττούς εντυπωσιασμούς, εστιάζοντας απόλυτα στην ουσία και τη γεύση.

Είμαι σίγουρος ότι θα δούμε το De Vie να πρωταγωνιστεί σε αρκετές λίστες τα επόμενα χρόνια. Είναι το τέλειο φινάλε για μια βόλτα σε ένα Παρίσι που, ευτυχώς για όλους μας, βρήκε ξανά τον εαυτό του.


Το Παρίσι δεν είναι πια η πόλη που κοιμάται νωρίς ή πίνει μόνο κρασί σε bistrot. Η μπαρ σκηνή του έχει σφυγμό, έχει άποψη και κυρίως, έχει περάσει σε μια νέα εποχή ωριμότητας που συνδυάζει την τεχνική με την τρομερή φιλοξενία.

Μην αρκεστείς στα συνηθισμένα και μην φοβηθείς να σπρώξεις εκείνη την πόρτα που δεν μοιάζει με μπαρ ή να κατέβεις σε εκείνο το κελάρι που χωράει ίσα-ίσα μια παρέα. Εκεί κρύβεται πλέον η μαγεία.

Κλείσε εισιτήριο, φτιάξε βαλίτσα και όταν τσουγκρίσεις το ποτήρι σου στο πρώτο από αυτά, θυμήσου πως η Πόλη του Φωτός λάμπει ξανά, αυτή τη φορά μέσα από το σέικερ.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις

Exit mobile version