© Νεφέλη Καραφυλλάκη
ΓΕΥΣΗ

5 νέα αθηναϊκά eateries που αξίζει να δοκιμάσεις

Τα νέα μαγαζιά που έρχονται να εμπλουτίσουν τον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας. Μικροσκοπικά μέρη με τεράστιο ενδιαφέρον για φαγητό, ποτό, καφέ και γλυκό.
Το γεγονός ότι τον τελευταίο ένα χρόνο μετράμε συνεχώς νέα εγχειρήματα στην πόλη, μόνο θετικό μπορεί να είναι. Άνθρωποι με όραμα και θάρρος, διοχετεύουν τη δημιουργικότητα και τις ιδέες τους σε κονσεπτικά μαγαζιά και όχι τόσο προφανείς γειτονιές. Το Dope για παράδειγμα, που γνωρίσαμε πριν από μερικά χρόνια στο Εμπορικό Τρίγωνο, δίνει χρώμα στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη. Λίγο πιο πάνω, πίσω από τη γειτονιά της Δημοτικής Αγοράς στην Κυψέλη, το Morning Sweetie μετράει μόλις ενάμιση μήνα ζωής και ήδη έχει χαρίσει στην περιοχή λίγη από τη θετική του ενέργεια.

Συμβαίνουν πολλά ωραία και καινούργια στην Αθήνα, όπως μαγαζιά που ειδικεύονται στον καφέ και το πρωινό ή άλλα, που συνδυάζουν διαφορετικές ανάγκες και προτάσεις. Από την Κυψέλη, μια γειτονιά που αγκαλιάζει εδώ και χρόνια την πολύ-πολιτισμικότητα μέχρι τον Νέο Κόσμο και τον Πειραιά, που είναι πολλά περισσότερα από το λιμάνι του, βρήκαμε πέντε μαγαζιά που έρχονται να προστεθούν στα ενδιαφέροντα μέρη που μπορείς να βγεις τώρα στην πόλη.

Αυτά είναι τα καφέ και micro eateries που αξίζουν να γνωρίσεις από κοντά.

Δύο νέες αφίξεις, δύο ξεχωριστά μαγαζιά στην Κυψέλη

Ένα μαγαζί που γνωρίσαμε (και αγαπήσαμε) στην οδό Βύσσης προσγειώθηκε στη Φωκιώνος Νέγρη και το νέο εγχείρημα ενός ζευγαριού που αγαπάει την Κυψέλη, σερβίρει πρωινό από το πρωί μέχρι το απόγευμα.

Dope για καλό καφέ

Το φωτεινό κίτρινο χρώμα του τραβάει το βλέμμα. Αν κάνεις μια στάση, το άρωμα του καφέ σκάει αμέσως. Μετά είναι η βιτρίνα – μια γερή συμπυκνωμένη δόση γαλλικής μπουλανζερί, με γλυκά και αλμυρά που φτιάχτηκαν με γνώμονα να ταιριάζουν με τον καφέ.

Το Dope το γνωρίσαμε στην οδό Βύσσης, όπου έγινε instant προορισμός για ποιοτικό καφέ και τις λαχταριστές δημιουργίες του Γάλλου pastry chef Kamel Saci.

Στη νέα του διεύθυνση, στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, κρατάει όλα εκείνα τα στοιχεία που το έκαναν να ξεχωρίσει και έρχεται να δώσει στους κατοίκους της γειτονιάς, ένα στέκι για νόστιμα διαλείμματα.

Εδώ, βρίσκουμε φυσικά τον Αντώνη Τζαρουκιάν, master mind πίσω από τον καφέ, με μία οικογενειακή παράδοση τεσσάρων γενεών στο roasting.

«Δεν μπορείς να πετάς σε οποιαδήποτε γειτονιά τη δική σου αισθητική, πρέπει κάπως να δένει» λέει ο ίδιος, τονίζοντας πόσο πολύ του αρέσει η Κυψέλη και τη δυναμική που έχει σαν περιοχή.

Στο νέο Dope (Φωκίωνος Νέγρη 49, Κυψέλη), βρίσκεις τα ίδια λαχταριστά γλυκά του κέντρου, εξελιγμένα ψωμιά που βασίστηκαν σε γαλλικές συνταγές και νόστιμα αλμυρά με ποιοτικές πρώτες ύλες.

Όσον αφορά στον καφέ, πίνεις Αιθιοπία, Ονδούρα, Βραζιλία και Γουατέμαλα, ενώ δεν λείπουν τα single origins από τις παραπάνω περιοχές, καθώς επίσης και organic μονοποικιλιακός από Περού και Γουατεμάλα.

«Ένα σπάνιο χαρμάνι, ένα single origin είναι προτιμότερο να το απολαμβάνεις χωρίς γάλα»

«Ο ορισμός του coffee pairing είναι ότι το ένα αναδεικνύει το άλλο. Άψογα σεταρισμένα είναι η Αιθιοπία με το μπριός ροδάκινο, η Γουατεμάλα με το μπριός σοκολάτας και η Ονδούρα με το κέικ φιστίκι».

Δεν μπορώ να μη ρωτήσω τον Αντώνη για το τέταρτο κύμα καφέ, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που το αναφέρουν ήδη.

«Τα έχω πει εδώ και καιρό εγώ. Βέβαια, για τα κύματα που μιλάμε κατά καιρούς, ο καθένας τα ορίζει διαφορετικά. Υπάρχουν διάφορες σχολές. Για μένα, όταν μιλάς για κύμα, είναι κάτι το οποίο σαρώνει. Δεν είναι απλές αλλαγές για να πάμε σε τέταρτο, πέμπτο κύμα».

Για τον Αντώνη, η επόμενη τάση σαν τέταρτο κύμα, είναι η επένδυση στην απόλαυση του καταναλωτή.

«Περάσαμε μία φάση τα τελευταία 10-15 χρόνια που η ποιότητα απογειώθηκε. Κάνουμε όλοι ό,τι καλύτερο μπορούμε, από την πρώτη ύλη, τέλεια καβουρδίσματα, φρεσκάδα.

Κι όλα αυτά πιστεύω ότι θα συντονιστούν με την απόλαυση του πελάτη, να βρούμε ένα φρέσκο γάλα, να διαφοροποιήσουμε τη ζάχαρη, όλα αυτά. Ο καφές δεν είναι ένα trend»..

Τελικά, υπάρχει σωστό και λάθος με τον καφέ και το γάλα;

«Ο καφές είναι τόσο ιδιαίτερος που μπορεί ο καθένας να τον απολαύσει όπως νομίζει. Υπάρχουν καφέδες που καλύτερα είναι να μην τους πίνεις με γάλα, για παράδειγμα ένα πολύ σπάνιο χαρμάνι, single origin. Από την άλλη υπάρχουν καφέδες που ταιριάζουν τέλεια με το γάλα».

«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να βάζουμε τέτοιους περιορισμούς. Σίγουρα ένας σκέτος καφές είναι πολύ πιο ωραίος και απολαμβάνεις και διαφορετικά πράγματα και εκεί είναι και η ουσία του τρίτου κύματος, να αναγνωρίσεις τον καφέ. Δεν υποτιμώ τις μίξεις όμως. Γενικά, ο πελάτης έχει πλέον πολλές και καλές επιλογές».

Morning Sweetie για «σπιτικά» γλυκά


Ένα μαγαζί αφιερωμένο στο πρωινό γεύμα έστησαν η Ολίνα και ο Βασίλης, ζευγάρι στη ζωή και στη δουλειά. Με αρκετή προσωπική καθοδήγηση και ιδέες από τα ταξίδια του ζευγαριού, με πιο πρόσφατο αυτό στο Βερολίνο, το Siso Studio έφτιαξε έναν μίνιμαλ χώρο που σου φτιάχνει τη διάθεση.

Μπλε και κίτρινο είναι ο χρωματικός συνδυασμός που κυριαρχεί, ενώ οι φωτεινές κατασκευές στο ταβάνι δίνουν την αίσθηση του αίθριου.

Από το ανοιχτό εργαστήριο, βγαίνουν καθημερινά γλυκά και αλμυρά σνακς, που βασίζονται στα εποχικά υλικά και είναι μελετημένα ώστε να ταιριάζουν με τον καφέ, με την υπογραφή του chef Γιάννη Μπουροδήμου.

«Τα γλυκά μας φτιάχτηκαν έτσι λίγο πιο σπιτικά, να μην λυπάσαι να τα κόψεις, να είναι γενναίες οι μερίδες και όλα με φρούτα εποχής. Είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτείς γευστικά την ομορφιά της κάθε εποχής» λέει η Ολίνα.

Εκτός όμως από τα νόστιμα που παρασκευάζονται στο εργαστήριο, το Morning Sweetie (Ζακύνθου 13, Κυψέλη) φέρνει ψαγμένα προϊόντα, όπως τους 100% φρέσκους χυμούς ψυχρής έκθλιψης VERVE, βιολογικά αναψυκτικά, gingerale από την Κέρκυρα, φρέσκια, απαστεριώτη μπύρα Χίος, και το Buzi Gelato, ένα παγωτό από τα Γιαννιτσά που φτιάχνεται με ολόφρεσκο γάλα και προσφέρει ιδιαίτερους συνδυασμούς γεύσεων.

Με φιλοσοφία ότι το πρωινό είναι ένα γεύμα που δεν χρειάζεται να περιοριστεί ούτε στην ώρα ούτε στα προϊόντα, το μαγαζί λειτουργεί 7:30 το πρωί με 19:30 το απόγευμα.

Στην αισθητική έρχεται να προστεθεί και η συμπεριληπτικότητα, με το Morning Sweetie να διαθέτει τουαλέτα ΑΜΕΑ και non binary, ενώ σύντομα θα μπει και η μπάρα στην είσοδο. Αν προσέξεις μάλιστα την οργάνωση του χώρου, θα διαπιστώσεις ότι τα τραπέζια είναι σε συγκεκριμένο ύψος με εύκολη πρόσβαση.

 

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στον καφέ, με τους ιδιοκτήτες να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό roastery ΜΟC. Εδώ, θα πιείς 100% αφρικανικό καφέ – Buna blend – ενώ αν είσαι τυχερός κι έρθει η σειρά σου, μπορείς να επιλέξεις τον επόμενο single origin που θα ανοιχτεί στο μαγαζί.

Στα ράφια του Morning Sweetie θα βρεις κάποιες πρώτες επιλογές σε merch, που όσο περνάει ο καιρός θα εμπλουτίζονται, καθώς επίσης και συσκευασμένο καφέ, που κόβεται ανάλογα με τη χρήση του.

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ όμως, αφού το ζητούμενο για την Ολίνα και τον Βασίλη είναι να χτίσουν μια κοινότητα με νέους καλλιτέχνες από τη γειτονιά. Το Morning Sweetie, όπως λένε, είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για όλους όσοι έχουν μια ωραία ιδέα.

Το όμορφο «Τέρας» του Νέου Κόσμου


Olympianna Miliaki

 

Πιστεύοντας στη γειτονιά του Νέου Κόσμου αλλά και από τη δυναμική του χώρου που βρέθηκε στον δρόμο τους, οι Χάρης Ρηγάλος, Παναγιώτης Τερζόπουλος και Λεωνίδας Ζαρίφης, έδωσαν μία νέα πνοή σε μια υπέροχη μονοκατοικία.

Η ιδέα για το «Τέρας» (Θεοδωρήτου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος) ξεκίνησε αρχικά ως ένας χώρος για να φιλοξενήσει τα μοναδικά έπιπλα του Χάρη, αλλά κατέληξε σε ένα ενδιαφέρον concept store. «Ο χώρος από μόνος του έχει μια δυναμική που μας ξεπερνά όλους, είναι ένας χώρος ζύμωσης» λέει ο ίδιος.

Έτσι, στο ισόγειο, βρίσκεις χειροποίητα έπιπλα και αντικείμενα όπως καρέκλες, τραπέζια και φωτιστικά, όλα χειροποίητα, καθώς επίσης κι ένα φανταστικό μπαρ, για να οδηγηθείς τελικά σε μία όμορφη αυλή.

Design και εστίαση συνδυάζονται αρμονικά – από τη μία μπορείς να αγοράσεις ένα έπιπλο το οποίο έχεις θαυμάσει στον χώρο, πίνοντας το ποτό σου και από την άλλη να χαλαρώσεις απολαμβάνοντας ενδιαφέροντα πιάτα με έμπνευση από τη Λατινική Αμερική.

Οι προτάσεις ξεφεύγουν από το εστιατορικό μενού, εδώ τα πιάτα είναι πιο χαλαρά – κάποιες φρέσκες επιλογές για πρωινό, για τσίμπημα με το cocktails σου αλλά και πιάτα ημέρας για μία μεσημεριανή στάση, με comfort διάθεση.


Olympianna Miliaki

Στον πρώτο όροφο έχει ξεκινήσει δειλά δειλά να δίνεται μια διαφορετική κατεύθυνση, με workshop φιλοσοφίας, εκθέσεις φωτογραφίας και άλλα δρώμενα που θα εμπλουτίζονται και θα αλλάζουν, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα έπιπλα στο ισόγειο.

Γιατί Τέρας; «Προέκυψε έτσι από πολλά συναισθήματα και το τέρας μέσα μας» λέει ο Χάρης γελώντας. «Η λέξη σε προδιαθέτει σε κάτι κακό, αλλά αν κάνεις τη διαδρομή στο κεφάλι σου βλέπεις ότι δεν είναι και τόσο τρομακτικό τελικά».

Όσο ο καιρός κρυώνει, το Τέρας μεταμορφώνεται σε ένα χειμωνιάτικο μπαρ που θα φιλοξενήσει DJ sets και θα δώσει την ομορφιά που μας έλειψε στα αθηναϊκά βράδια μας.

Το Uncle Tan’s σε κατεβάζει Πειραιά


Νεφέλη Καραφυλλάκη

Μία πιάτσα για bar hopping δημιούργησε ο Θάνος Σεμιτέκολο στη Μαρίνα Ζέας, με το Uncle Tan’s (Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς) να είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη.

Μετά το Rockfellas και το Nazaré Surf Bar, ο Θάνος μαζί με τον αδερφό του Γιάννη Σεμιτόκολο και τον Γιάννη Μάλλιο έστησαν ένα ακόμα μπαρ που δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα.

Το Uncle Tan’s γεννήθηκε από την αγάπη και τη σχέση των ιδιοκτητών του με τη Σιγκαπούρη (οι Γιάννης Σεμιτέκολο και Μάλλιος έχουν ανοίξει το Alati Divine Greek Cuisine στην ασιατική πόλη) και τη σχεδιαστική υπογραφή του Studiomateriality, θέλοντας να μας μυήσει σε ασιατικά spirits που μάλλον δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει.

Ο Σιγκαπουριανός θείος Tan έχει όλα όσα χρειάζεται για να σε βάλει στο κλίμα, από τα memorabilia του και κιτς-funky προσθήκες μέχρι ετικέτες ποτών που ξεφεύγουν από το γνωστό σε όλους μας ιαπωνικό ουίσκι. «Κινηθήκαμε με έναν τρόπο σαν μικρή εισαγωγή σε όσα θέλουμε να δείξουμε» λέει ο Θάνος.

Με την spirit list που έχουν συνθέσει, ο θείος Tan σε ταξιδεύει σε Ινδία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες μέσα από ιδιαίτερες ετικέτες σε τζιν, βότκα και ρούμι. Εδώ, θα δοκιμάσεις και το παραδοσιακό baijiu, ενώ αν πεινάσεις, έρχονται στο μπαρ instant noodles σε διάφορες γεύσεις.

Στο Oh my pinsa στο Παγκράτι για κάτι νόστιμο στο χέρι


 

Με μία εμπειρία χρόνων στην εστίαση, ο Λάκης Αλχανάτης αποφάσισε να στήσει ένα μαγαζί προσαρμοσμένο για take-away και delivery (στα μέτρα και τις ανάγκες της πανδημικής εποχής), εστιάζοντας σε ένα και μόνο προϊόν: την pinsa.

Ο χώρος clean cut και μοντέρνος, στήθηκε βασιζόμενος στο όραμα του δημιουργού του και ενδείκνυται για μία γρήγορη στάση όταν αναζητάς κάτι νόστιμο και διαφορετικό.

Στο Oh My Pinsa (Ευφράνορος 21, Παγκράτι), χρησιμοποιούνται τρία διαφορετικά άλευρα για το ζυμάρι και σε αυτό οφείλεται το αποτέλεσμα, pinsa τραγανή και αφράτη. Η ποσότητα του νερού που σχετίζεται με τα άλευρα μπορεί να φτάσει μέχρι το 80%, και όπως λέει ο Λάκης, αυτή είναι η διαφορά που δίνει τραγανότητα και άρωμα στο ζυμάρι.

Μπορεί η pinsa να είναι ιταλικής προελεύσεως και φυσικά να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις όπως ότι η μοτσαρέλα και οι ντομάτες που έρχονται από τη γειτονική χώρα, αλλά δεν υπάρχουν σύνορα στις γεύσεις.

Μετά τον έναν χρόνο λειτουργίας, κι έχοντας βρει τα πατήματά του, ο Λάκης αναζητά ελληνικά τυριά και αλλαντικά, τα οποία θα προσπαθήσει να συνδυάσει με δημιουργικές συνταγές.

Κι αν η pinsa μαργαρίτα και πεπερόνι είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση, με αυτό το ζυμάρι σαν βάση, ετοιμάσου για ευφάνταστους συνδυασμούς που θα σε εκπλήξουν ευχάριστα.

5 διευθύνσεις που πρέπει να ξέρεις στην πόλη

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!

Exit mobile version