Paul
ΓΛΥΚΑ

9 μαγαζιά για γιορτινά γλυκά (που δεν είναι μελομακάρονα και κουραμπιέδες)

Δίπλες, ξεροτήγανα, χριστουγεννιάτικοι κορμοί και επιδόρπια με κάστανο μπαίνουν στη λίστα με τα γλυκά που θέλουμε να φάμε (και) αυτές τις γιορτές.

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και πανετόνε αποτελούν τα κλασικά πλέον γλυκά των Χριστουγέννων. Τα δύο πρώτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική παράδοση, ενώ το αφράτο σαν σύννεφο γλύκισμα έχει βρει τον δρόμο του από τη γειτονική Ιταλία προς τα αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία.

Παρόλα αυτά, οι γιορτινές ημέρες χωράνε λίγη ακόμα γλυκιά εξτραβαγκάντσα. Από το εορταστικό τραπέζι μέχρι τα καλέσματα σε φίλους, αξίζει να αναζητήσουμε και πιο ιδιαίτερα καλούδια, τόσο από την τοπική γαστρονομία όσο και από τις κουζίνες του κόσμου.

 

Το bûche de Noël για παράδειγμα, που παραπέμπει σε κορμό, μοιάζει με ένα μικρό έργο τέχνης. Στα καταστήματα PAUL (Πανεπιστημίου 10), οι εμβληματικοί γαλλικοί κορμοί αποτελούν μια παράδοση που κάθε χρόνο ζωντανεύει με νέες γεύσεις, ισορροπημένες υφές και κομψή, χαρακτηριστική διακόσμηση. Από σοκολάτα και πραλίνα μέχρι φρούτα του δάσους και αρωματική βανίλια, οι κορμοί ταιριάζουν πάντα στο γιορτινό τραπέζι.


Paul

Διαθέσιμοι κατόπιν παραγγελίας είναι οι κορμοί από τα Άκρα (Αμυντά 12), προκειμένου να στολίσουν το τραπέζι στο σπίτι σου. Σοκολάτα γάλακτος, βιολογικά μύρτιλλα και τρούφες μαύρης σοκολάτας για όσους αγαπούν υπερβολικά τη σοκολάτα, μαρέγκα και βιολογικά εσπεριδοειδή (μανταρίνι, κλημεντίνες, λεμόνι, κίτρο, περγαμόντο, φράπα) για ένα πιο φρέσκο κλείσιμο και η μοναδική τάρτα με καραμελωμένο γάλα και ανθό αλατιού, είναι ανάμεσα στα γλυκά που προσφέρει ο φούρνος – εστιατόριο των Γιάννη Λουκάκη και Σπύρο Πεδιαδιτάκη.

 

Χριστουγεννιάτικους κορμούς βρίσκεις και στο Rio (Πρωτέως 4-8) στο Παλαιό Φάληρο. Δεδομένου ότι το ζαχαροπλαστείο φημίζεται για τα πολίτικα και σιροπιαστά γλυκά του, μη φύγεις χωρίς να πάρεις κι ένα κουτί «μπαμπαδάκια με ρούμι».

 

Γιορτινούς κορμούς σε δύο μεγέθη (μικρό για 5-6 άτομα και μεγάλο για 10-12 άτομα) ετοιμάζει το Choc O’ Rock (Βουτσινά 105). Ξεχωρίζει η εκδοχή Κάστανο – Σοκολάτα με βάση σοκολατένιο biscuit, φουντούκια, πατέ κάστανο ρούμι, mousse κάστανο, κάστανα και σοκολάτα και το Αρμενοβίλ με βάση παντεσπάνι Madeleine, mousse λευκής σοκολάτας, μαρέγκες, καραμελωμένα αμύγδαλα και κομμάτια σοκολάτας.

 

Το Mont Blanc είναι πιθανότατα το πιο δημοφιλές επιδόρπιο με κάστανο και σίγουρα απόλυτα ταιριαστό στη γιορτινή περίοδο. Το ζαχαροπλαστείο Desire (Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι) φημίζεται για το φίνο αυτό γλυκό, καθώς επίσης και για την πλούσια γκάμα σε βουτήματα, πτι-φουρ και σοκολάτες σε γιορτινά σχέδια.

Οι δίπλες, τα ξεροτήγανα, τα κρητικά πατούδα (αχνισμένα πιτάκια) είναι επίσης μερικά από τα εορταστικά γλυκά που συναντάς ανά την Ελλάδα και που αναδεικνύουν το μεράκι των δημιουργών τους. Στο α λα γκρεκ, ο ιδιοκτήτης Κωστής Κωτσάκης τιμά την κρητική του καταγωγή και φτιάχνει όλα τα παραδοσιακά γλυκίσματα της ιδιαίτερης πατρίδας του.


Τραγανές δίπλες, ένα γιορτινό γλυκό της ελληνικής παράδοσης / iStock

Τραγανές δίπλες, ένα γιορτινό γλυκό της ελληνικής παράδοσης

Γιορτινές, χειροποίητες δίπλες βρίσκεις στο Πετέκ (3ης Σεπτεμβρίου 81). Το σχήμα τους δεν είναι κυλινδρικό καθώς δεν χρησιμοποιείται κάποιο μηχάνημα, αλλά κόβονται σε τετράγωνα κομμάτια με το χέρι και στη συνέχεια τηγανίζονται.

Τα αυγά, που είναι και βασικό συστατικό τους, έρχονται από έναν παραγωγό στα Μέγαρα με τον οποίο το ζαχαροπλαστείο συνεργάζεται εδώ και τριάντα χρόνια. Τα καρύδια είναι από το Καρπενήσι, το μέλι θυμαρίσιο από τις Κυκλάδες και ο χυμός πορτοκαλιού από φρέσκα, ελληνικά φρούτα.


Ένα γλυκό βγαλμένο από την ελληνική παράδοση στο ζαχαροπλαστείο Αποστόλου / OneMan.gr/ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Στο ζαχαροπλαστείο Αποστόλου (Χαλκίδος 4) στα Άνω Πατήσια, η σπεσιαλιτέ τους είναι η Μελαχρινή, μια σιροπιαστή καρυδόπιτα με φρέσκια σαντιγί, βασισμένη σε οικογενειακή συνταγή.


Baked Alaska στο Le Greche / iStock

Ένα γλυκό ωδή στις γιορτές είναι και το Baked Alaska. Η ιστορία του αποτελεί ένα μικρό μυστήριο. Ο γάλλος chef Charles Ranhofer από το θρυλικό Delmonico’s Restaurant στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι δημιούργησε το εν λόγω γλυκό για να γιορτάσει το γεγονός ότι οι Ρώσοι πούλησαν την Αλάσκα στους Αμερικανούς το 1867, όμως πρώιμες μορφές του Baked Alaska είχαν παρουσιαστεί ήδη από το 1802.

Μπορείς να παραγγείλεις το κομψό αυτό επιδόρπιο σε όλα τα καταστήματα Le Greche (Σύνταγμα, Ψυχικό, Αγία Παρασκευή). Λεπτότατες στρώσεις υγρού κέικ σοκολάτας, πλούσιο gelato σκούρας σοκολάτας, απαλή κρέμα με βανίλια Μαδαγασκάρης και εσάνς εσπεριδοειδών και σορμπέ από φρούτα του δάσους στο κέντρο, κλείνονται σε ένα σύννεφο λευκής μαρέγκας με τόνους καραμέλας. Το φλαμπάρισμα την κάνει λίγο πιο boosy και μαλακώνει ελαφρώς το παγωτό.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version