iStock
ΤΟ ΠΙΑΤΟ

Στο Τσόφλι στην Αγία Παρασκευή για μία από τις πιο βουτυράτες κουρού στην Αθήνα

Η τυρόπιτα που φτιάχνει ο Μιχάλης Μπίας είναι μία από τις πιο νόστιμες της πόλης αλλά δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να βρεθείς στο μαγαζί του.

Ένας χώρος ξεκάθαρος, φωτεινός και με λιτές γραμμές συνδυάζει το bakery και το εργαστήριο του Μιχάλη Μπία, ο οποίος μετά από μία εικοσαετή πορεία μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας άνοιξε το δικό του μαγαζί στην Αγία Παρασκευή. Το Τσόφλι, όπως το ονομάζει, δεν είναι ο παραδοσιακός φούρνος της γειτονιάς. Κι αυτό γιατί εδώ δεν ξεφουρνίζεται μόνο ψωμί αλλά και μια ποικιλία από κρουασάν, τάρτες, μπριός, μπισκότα και άλλα pastries που φτιάχνονται αποκλειστικά από τον ίδιο, σε καθημερινή βάση.

Η φιλοσοφία του πηγάζει από το στιλ των βορειοευρωπαϊκών bakeries, κι έτσι κι εδώ μπορείς να προμηθευτείς το ψωμί της εβδομάδας, να πάρεις τον καφέ σου (μονοποικιλιακός από την Ονδούρα που καβουρδίζεται στη Θεσσαλονίκη) και να φύγεις με δύο – τρία λαχταριστά σνακ για το πρωινό σου.

Η μικρή και προσεγμένη παραγωγή περιλαμβάνει τέσσερα είδη ψωμιού αργής ωρίμανσης (24 -36 ωρών) που φτιάχνονται μόνο τέσσερα βασικά υλικά: νερό, αλεύρι, αλάτι και φυσικό προζύμι, το οποίο χρησιμοποιείται και σε πολλά από τα υπόλοιπα προϊόντα, όπως τα μαντλέν και τα soft cookies.

Ναι, καλά διάβασες, στο Τσόφλι βρίσκεις τις φίνες, γαλλικές μαντλέν, με προζύμι και όχι μαγιά, και γεύσεις όπως σοκολάτα, βανίλια, λεβάντα, λεμόνι ή βατόμουρο. Προζυμένια είναι και τα soft cookies, τα μαλακά μπισκότα αμερικάνικου στυλ, που εδώ έρχονται με πληθωρικές σοκολατένιες εκρήξεις.

Ο Μιχάλης Μπίας δεν έχει καθορισμένο συνταγολόγιο. Η δημιουργικότητά του πηγάζει από όσα του αρέσει να φτιάχνει, άλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο όταν αποφασίζεις να στήσεις τη δική σου δουλειά.

Τα προϊόντα φούρνου χωρίζονται σε τέσσερα διαφορετικά είδη ζύμης: τάρτα, φοκάτσια, μπριός και κρουασάν. Οι γεμίσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή και την όρεξη του δημιουργού. Ξεχωρίζει το μπριός που γίνεται με την τεχνική του κρουασάν και είναι – θα λέγαμε – φυλλοποιημένο, οι τάρτες που αναδεικνύονται σε ολοκληρωμένο γεύμα με συνδυασμούς όπως κοτόπουλο, μανιτάρι, γραβιέρα και μπρόκολο, προβολόνε, κατίκι.

Ανάμεσα σε αυτές τις νόστιμες ιδέες, η τυρόπιτα που φτιάχνει ο Μιχάλης Μπίας παραμένει η σταθερή μας σύνδεση με το παρελθόν. Με αυτή τη βουτυράτη, τραγανή τυρόπιτα κουρού που η γεύση της δε φεύγει ποτέ από τις αναμνήσεις μας. Στο Τσόφλι, το υπέρτατο street food όλων, φτιάχνεται με ζύμη τάρτας και αρκετό, αληθινό βούτυρο. Είναι μία από τις πιο νόστιμες της Αθήνας και έχεις κάθε λόγο να φτάσεις μέχρι την Αγία Παρασκευή, αν δεν κινείσαι ήδη στο βόρειο τμήμα της πόλης.