iStock
ΓΕΥΣΗ

Πόσα άτομα αγγίζουν το φαγητό σου πριν φτάσει σε σένα;

Λαντζέρηδες, μάγειρες και σερβιτόροι, συμβάλλουν στο να φτάσει το πιάτο μπροστά σου.

Η κουζίνα αποτελείται από μία ομάδα όπου ο καθένας έχει το πόστο του όμως όλοι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον όταν χρειάζονται περισσότερα «χέρια». Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα άτομα αγγίζουν το φαγητό σου πριν φτάσει σε σένα;

Όλα ξεκινούν από το πλυντήριο πιάτων
Ένα πιάτο ξεκινά τη μέρα του σε ένα εστιατόριο, στοιβαγμένο μαζί με άλλα πιάτα, φρεσκοπλυμένα από το προηγούμενο βράδυ. Το πρώτο χέρι που το αγγίζει είναι αυτό του λαντζέρη, του οποίου η δουλειά είναι να το βγάλει από το πλυντήριο και να το μεταφέρει στην κουζίνα, πιο κοντά στον προορισμό του για να γίνει το σκεύος που θα σερβιριστεί το φαγητό. Το πλυντήριο πιάτων αποχαιρετά το πιάτο που πλύθηκε, γνωρίζοντας ότι σύντομα θα επιστρέψει από εκεί που ήρθε.

Και μετά η ομάδα της κουζίνας
Το επόμενο χέρι που αγγίζει το πιάτο ανήκει στον σεφ ή τον μάγειρα, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει το πιάτο για τον σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε. Το βγάζει από τη στοίβα, έτοιμο για δράση. Ανάλογα με το εστιατόριο, το φαγητό θα τοποθετηθεί με αγάπη ή θα χτυπηθεί βιαστικά στην επιφάνειά του, ακριβώς όπως το παρήγγειλε ο πελάτης. Μπορεί να πάρει ένα μπέργκερ και μια χούφτα πατάτες τηγανητές ή ίσως να φιλοξενήσει ένα μοσχαρίσιο φιλέτο και τερίνα πατάτας, με ένα ακόμη ζευγάρι χέρια που ανήκουν στον μάγειρα που κοσμεί αυτό το πιάτο. Από εκεί, το πιάτο τοποθετείται «στο πάσο» μέχρι να το αγγίξουν περισσότερα χέρια.

Στη συνέχεια είναι όποιος κάνει πάσο
Αυτό είναι το επόμενο άτομο που μπορεί να έρθει σε επαφή με το φαγητό. Είναι το άτομο στην κουζίνα που έχει ως καθήκον να ελέγχει κάθε πιάτο και να αποφασίζει αν είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Ίσως χρειάζεται μια τελευταία γαρνιτούρα ή ένα γρήγορο σκούπισμα για να βεβαιωθεί ότι είναι καθαρό, χωρίς ατέλειες. Θα ρίξει μια τελευταία ματιά στο πιάτο πριν πει: «Χρειάζομαι σερβιτόρο».

Ο σερβιτόρος αναλαμβάνει τα ηνία
Στην σκηνή μπαίνει ο σερβιτόρος. Το μοναδικό καθήκον του είναι να μεταφέρει τα πιάτα με το φαγητό από την κουζίνα στα τραπέζια, με σπιρτάδα. Ζει ανάμεσα σε δύο κόσμους – αυτόν της κουζίνας και της σάλας.

Και το επιστρέφει
Αφού τελειώσει το γεύμα, ένα τελευταίο ζευγάρι χέρια θα κρατήσει αυτό το πιάτο. Ο σερβιτόρος θα καθαρίσει το τραπέζι, παίρνοντας κάθε πιάτο για να πετάξει τα υπολείμματα σε έναν κάδο και να το αφήσει για λάντζα, εκπληρώνοντας έτσι το πεπρωμένο του πιάτου. Σειρά έχει ο λαντζέρης που θα επαναλάβει με τη σειρά του την ίδια διαδικασία πλυσίματος που ακολουθεί κάθε βράδυ.

Η λειτουργία ενός εστιατορίου απαιτεί μια ολόκληρη ομάδα. Κανείς δεν κάνει τα πάντα και το πιάτο είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τον έναν υπάλληλο με τον άλλο. Μεταφέρεται από το ένα άτομο στο άλλο, δημιουργώντας μια απρόσκοπτη εμπειρία για τους πελάτες, σαν να το κάνει ένα μόνο ζευγάρι χέρια. Αν ακούσεις ποτέ κάποιον στην κουζίνα να λέει ότι χρειάζεται χέρια, πιθανότατα εννοεί ότι χρειάζεται βοήθεια. Και τότε θα ξέρεις.

Exit mobile version