iStock
ΓΕΥΣΗ

Το καλύτερο τυρί στον κόσμο ξεχώρισε ανάμεσα σε 5.200 τυριά

Το ελβετικό Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial ωρίμανσης 18 μηνών, ένα τυρί από νωπό αγελαδινό γάλα, απέσπασε τον περίφημο τίτλο του καλύτερου τυριού στον κόσμο.

Ήταν μια καλή χρονιά για τη γραβιέρα (Gruyère), καθώς το ελβετικό τυρί κέρδισε την πρώτη θέση στα ετήσια World Cheese Awards, που πραγματοποιήθηκαν στη Βέρνη της Ελβετίας μέσα στον Νοέμβριο.

Το Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial ωρίμανσης 18 μηνών, ένα τυρί από νωπό αγελαδινό γάλα που παράγεται από το τυροκομείο Bergkäserei Vorderfultigen, κέρδισε πάνω από 5.200 τυριά από όλο τον κόσμο και απέσπασε τον περίφημο τίτλο του καλύτερου τυριού στον κόσμο.

Για την αξιολόγηση χιλιάδων τυριών και για να καθοριστεί τελικά ο κορυφαίος υποψήφιος, η Guild of Fine Food του Ηνωμένου Βασιλείου προσλαμβάνει δεκάδες ειδικούς τυριών από όλο τον κόσμο. Φέτος, 265 κριτές – ειδικοί στην ωρίμανση τυριών επαγγελματίες βαθμολογητές, λιανοπωλητές, δημοσιογράφοι και άλλοι – εργάστηκαν σε ομάδες των δύο ή τριών για να δοκιμάσουν τυφλά δεκάδες τυριά από τα 5.244 που συμμετείχαν.

Σύμφωνα με τον Patrick McGuigan, ο οποίος συνδιοργάνωσε την τελική παρουσίαση των 14 κορυφαίων τυριών, αυτή είναι η πρώτη φορά που υποβλήθηκαν για αξιολόγηση περισσότερα από 5.000 τυριά, στα 37 χρόνια των World Cheese Awards.

Η γεύση και η αίσθηση στο στόμα έχουν το μεγαλύτερο βάρος κατά την αξιολόγηση, ενώ η εμφάνιση, το άρωμα και η υφή συνυπολογίζονται στο αν ένα τυρί θεωρείται άξιο να λάβει διάκριση Χάλκινου, Ασημένιου, Χρυσού ή Σούπερ Χρυσού από τις αρχικές ομάδες κριτών.

Στον δεύτερο γύρο της αξιολόγησης, και τα 110 τυριά που έχουν χαρακτηριστεί Σούπερ Χρυσά δοκιμάζονται από μια Σούπερ Επιτροπή 14 κορυφαίων εμπειρογνωμόνων τυριών σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε ένα από τα 14 μέλη της κριτικής επιτροπής προτείνει το αγαπημένο του τυρί, παρουσιάζοντας ζωντανά τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ανακηρυχθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής για φέτος. Τα 14 κορυφαία τυριά λαμβάνουν μια τελική βαθμολογία από τους 14 κριτές και αυτό με την υψηλότερη βαθμολογία ανακηρύσσεται νικητής.

Η Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial ωρίμανσης 18 μηνών είναι ένα τυρί από νωπό αγελαδινό γάλα που παράγεται από τον Piuz Hitz του Bergkäserei Vorderfultigen στο Hinterfultigen της Ελβετίας, στους πρόποδες των Άλπεων.

Ο Perry Wakeman, Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας τυροκομικών προϊόντων Rennet and Rind, υποστήριξε το τυρί κατά τη διάρκεια του τελικού γύρου της αξιολόγησης, λέγοντας: «Αυτό το είδος τυριού είναι που κάνει τους ανθρώπους να αγαπήσουν το τυρί. Είναι εντυπωσιακό. Όποιος το δοκιμάσει, ενθουσιάζεται και θέλει κι άλλο».

Με αυστηρές προδιαγραφές και απαιτητικά πρότυπα που έχουν τεθεί από την ονομασία προέλευσης προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα, τα τυριά Gruyère συχνά διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς τυριών. Ένα άλλο Gruyère AOP κέρδισε τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Τυριών στα World Cheese Awards το 2022, ενώ το Le Gruyère AOP Vieux ανακηρύχθηκε νικητήριο τυρί στο φετινό Mondial du Fromage.

Ο νικητής τυροκόμος, Hitz, εξήγησε ότι η διάκριση αυτή αποτελεί τιμή για την αφοσίωση που απαιτεί το τυρί, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. «Είναι τιμή για όλο τον χρόνο που το τυρί περνάει μαζί μας, περίπου 20 μήνες», εξήγησε ο Hitz. «Όλη η ομάδα θα είναι πολύ περήφανη και ανυπομονώ να δω πώς θα επηρεάσει αυτό την επιχείρησή μας». Η ομάδα από το Bergkäserei Vorderfultigen, το τυροκομείο που είναι υπεύθυνο για το τυρί που κατέκτησε την πρώτη θέση, είχε και ένα ακόμα στην πρώτη 14άδα: το Gantrisch Bergkäse.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version