Monika Grabkowska/Unsplash+
ΓΕΥΣΗ

Χριστουγεννιάτικο δείπνο σε εστιατόριο ή στο σπίτι;

Αν αποφασίσεις να κλείσεις τραπέζι σε ένα εστιατόριο, οι επαγγελματίες θα αναλάβουν τα πάντα. Αρκεί όμως μόνο αυτό;

Χριστουγεννιάτικο δείπνο; Στο σπίτι ή σε εστιατόριο; Σε αυτή την περίοδο του χρόνου, με το χριστουγεννιάτικο δείπνο να πλησιάζει με γοργά βήματα, ίσως σκέφτεσαι να αποτινάξεις το βάρος της φιλοξενίας και να κάνεις μία κράτηση σε ένα εστιατόριο.

Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να κατηγορήσει έναν ερασιτέχνη μάγειρα που θέλει να φορτώσει αυτό το μεγάλο βάρος σε κάποιον άλλο.

Τα εστιατόρια στην Αθήνα έχουν ήδη φτιάξει τα γιορτινά μενού τους και οι τιμές ξεκινούν από 60-70 ευρώ / άτομο για να φτάσουν -σε κάποιες περιπτώσεις- σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Το πιθανότερο είναι να σας σερβίρουν μία βελουτέ σούπα, σαλάτα με ρόδι και ξηρούς καρπούς, κάποιο χοιρινό κρέας ή γαλοπούλα με σάλτσα και ένα γλυκό με κάστανο ή σοκολάτα.


Θα ακούγονται γιορτινές μελωδίες και θα υπάρχει ένα σχετικά ευχάριστο κλίμα, αν σκεφτεί κανείς ότι κανένας υπάλληλος στον κλάδο της φιλοξενίας δεν έχει θελήσει ποτέ πραγματικά να δουλέψει στις 24 και τις 25 Δεκεμβρίου.


Ryan Grice/Unsplash

Παρά τις δυσκολίες του να οργανώσεις ένα δείπνο στο σπίτι σου – και ό,τι αυτό σημαίνει μετέπειτα (η μητέρα μου κοιμόταν πάντα τα χαράματα προκειμένου να συμμαζέψει όλο το σπίτι), συχνά η εμπειρία υπερτερεί του να επιλέξεις τελικά να δειπνήσεις σε ένα εστιατόριο.

Η αλήθεια είναι ότι, παρά τα παράπονα που αναπόφευκτα θα προκύψουν από οικογένεια και φίλους, νιώθεις είτε ότι συνεχίζεις μία οικογενειακή παράδοση είτε δημιουργείς μία δική σου. Είναι από αυτές τις στιγμές που νιώθεις πραγματικά ενήλικας και ότι παρά τις αντιξοότητες, κατάφερες να ετοιμάσεις το γιορτινό τραπέζι.

Αν αποφασίσεις να μείνεις στο σπίτι και να μαγειρέψεις, το πρώτο και σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι πως γνωρίζεις ακριβώς τι θα μπει στο τραπέζι. Τα Χριστούγεννα στο σπίτι, όμως, δεν είναι μόνο θέμα συστατικών.


Anna Peipina/Unsplash

Η μέρα μπορεί να κυλήσει με τον δικό σου ρυθμό και ο μάγειρας της οικογένειας δεν χρειάζεται να μείνει κολλημένος μέσα στην κουζίνα· μπορεί να οργανώσει τον χρόνο του όπως θέλει, να προετοιμάσει κάποια πιάτα από την προηγούμενη ημέρα και να μαγειρεύει απολαμβάνοντας ένα – δύο ποτήρια κρασί.

Και μετά το μεγάλο τραπέζι; Εκεί έρχεται μια από τις πιο ανεκτίμητες στιγμές των Χριστουγέννων στο σπίτι: ο καναπές, μια κουβέρτα και ένα κουτί σοκολατάκια που κάποιος έφερε δώρο. Μπορείς να χαλαρώσεις, να αποκοιμηθείς στον καναπέ και να αποτελειώσεις το συμμάζεμα του σπιτιού το επόμενο πρωί.

Φυσικά, όπως σε όλα, έτσι και εδώ υπάρχουν δύο πλευρές. Το να βγεις έξω για φαγητό σημαίνει ότι θα σε φροντίζουν από την αρχή μέχρι το τέλος και δεν θα ασχοληθείς με κουζίνες, σκεύη, προετοιμασίες και πλύσιμο.


Κάποιοι άνθρωποι αντλούν χαρά από το να μαγειρεύουν για δεκαπέντε άτομα· άλλοι τρομάζουν στην ιδέα ότι θα περάσουν όλη την ημέρα κλεισμένοι στο σπίτι με την οικογένεια. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος· υπάρχει μόνο αυτό που σε κάνει πραγματικά χαρούμενο.

Προσωπικά, προτιμώ να δειπνήσω σε ένα εστιατόριο μία άλλη γιορτινή ημέρα αλλά όχι Παραμονή και ανήμερα. Απολαμβάνω πολύ περισσότερο όταν παρατείνεται η εορταστική διάθεση και δεν ακολουθούμε τα πρέπει.

Τελικά, τα Χριστούγεννα, είτε στο σπίτι είτε εκτός, είναι υπόθεση προσωπική. Το σημαντικό είναι να μοιραζόμαστε στιγμές που θα θυμόμαστε. Και συχνά, αυτές οι στιγμές βρίσκονται πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε, συνήθως, στη θαλπωρή του σπιτιού.

Exit mobile version