ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Άννα Μαρία Σαμουλαδά φέρνει τα cocktails της στην Αθήνα

Στις 4 και 5 Νοεμβρίου, το μπαρ Lolita έρχεται από τη Λάρισα στο παγωτατζίδικο Dolce far Niente και στο wine bar LOU, έχοντας το δικό του μυστικό για Negroni στις αποσκευές του.

Η Άννα Μαρία Σαμουλαδά έχει καταγωγή από τον Τύρναβο και τη Ρουμανία. Σπούδαζε στο Τμήμα Θεάτρου της Καλών Τεχνών, όμως παράλληλα δούλευε σερβίς και μπαρ – πρώτα στον Τύρναβο, ύστερα στη Λάρισα. «Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ανοίξω μαγαζί ούτε έκανα σχέδια για το μέλλον», λέει. «Ήξερα μόνο ότι η εστίαση είναι κάτι που μου αρέσει και που δεν θα βαρεθώ ποτέ».

Κάποια από τα μαγαζιά που δούλεψε τα ένιωσε σπίτι της — κι ένα από αυτά ήταν εκείνο όπου γνώρισε τους σημερινούς συνεταίρους της. Η χημεία ήταν άμεση. Όταν της έδειξαν έναν χώρο και της πρότειναν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, τέσσερις άνθρωποι, με ξεχωριστό ρόλο ο καθένας, η Άννα Μαρία είδε το όνειρο. Έτσι ξεκίνησε το Lolita.

Στη Λάρισα, η γυναικεία εκπροσώπηση στα μπαρ δεν είναι δεδομένη. «Δεν ξέρω τι γίνεται στην Αθήνα, αλλά απ’ όσο ξέρω, εδώ δεν υπάρχουν γυναίκες επιχειρηματίες στον κλάδο των μπαρ – και σίγουρα όχι στην ηλικία μου», λέει.


«Στα 27 μου έγινα επιχειρηματίας χωρίς να το καταλάβω! Και το λέω έτσι γιατί, δυστυχώς, ακόμα και το 2025 δεν είναι αυτονόητο τρεις άντρες να συμπεριλάβουν μια γυναίκα τόσο φυσικά σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς να της πουν απλώς “έλα να το τρέξεις” ή “πάρε ένα μικρό ποσοστό”. Ελπίζω αυτό να αλλάξει σιγά-σιγά. Όσο εξειδικεύεται ο κόσμος των αποσταγμάτων, των κρασιών, των κοκτέιλ, πιστεύω πως όλο και περισσότερες γυναίκες θα μπουν στο παιχνίδι και η παλέτα της πόλης θα ανοίξει».


Όσο για το τι κάνει το Lolita ξεχωριστό, η απάντηση έρχεται χωρίς δεύτερη σκέψη. «Είναι μια κρυφή αυλή στο κέντρο της πόλης, χωρίς ταμπέλα, στην άκρη ενός στενού διαδρόμου με ένα κόκκινο φως για είσοδο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση: πώς θα πείσουμε τον Λαρισαίο, που αγαπά την “περατζάδα” της πλατείας, να μπει σε ένα μαγαζί που δεν φαίνεται;

Όμως το μότο μας από την αρχή ήταν πως δεν βάζουμε ταμπέλες σε κανέναν και πουθενά. Κι αυτό τους έκανε να μας ψάχνουν. Έτσι δημιουργήθηκε μια ενέργεια, ένα vibe που έκανε το Lolita αμέσως στέκι. Η αισθητική, η τοποθεσία, αλλά κυρίως η αίσθηση που έχεις μόλις μπεις, είναι αυτό που το κάνει ιδιαίτερο».

Η έννοια του safe place είναι αυτονόητη για εκείνη και την ομάδα της. «Το πετυχαίνεις όταν δεν το σκέφτεσαι καν. Είναι δεδομένο ότι σε έναν χώρο εστίασης πρέπει όλοι να νιώθουν ασφαλείς. Ερχόμαστε στα μπαρ για να νιώσουμε ωραία, να γελάσουμε, να ερωτευτούμε, να ξεσπάσουμε – χωρίς να μας κρίνει κανείς. Έτσι θέλουμε να νιώθουμε κι εμείς όταν βγαίνουμε έξω, κι έτσι φερόμαστε και στους πελάτες μας, που πια είναι φίλοι μας. Δεν βάζουμε ταμπέλες σε κανέναν και πουθενά».

Όταν τη ρωτάω τι θα ήθελε να δει περισσότερο στην ελληνική μπαρ σκηνή, απαντάει αβίαστα «συναίσθημα». «Εννοώ ότι καλά είναι τα μίνιμαλ σκαμπό και το ακριβό ξύλινο ράφι με το τέλειο τέλεια τοποθετημένο βάζο, πάρα πολύ ωραία και τα clear cocktail με τον άψογο πάγο και την ιδιαίτερη γαρνιτούρα, αλλά αν δεν έχει ο χώρος συναίσθημα και δεν δημιουργήσει κάτι στον εκάστοτε πελάτη νομίζω ότι δεν θα θυμηθεί κανείς κανένα βάζο.

Και αυτό πετυχαίνει πιστεύω από τους ανθρώπους που δουλεύουν και συνεργάζονται εκεί μέσα. Δεν υπάρχει για μένα πιο ωραίο συναίσθημα από το να μπεις σε έναν χώρο και να δεις τα παιδιά που δουλεύουν να περνάνε καλά. Με μια κουβέντα φιλική ή μια ατάκα της στιγμής μπορείς να φτιάξεις το βράδυ κάποιου και να μην το μάθεις και ποτέ. Αυτό μου λείπει, ο ανθρώπινος καλοσυνάτος παράγοντας και το χιούμορ».


Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα guest shifts που συμβαίνουν στην πόλη αυτή την εβδομάδα, βάλε στο πρόγραμμα και ένα ακόμα. Το Lolita κατεβαίνει Αθήνα για δύο ημέρες (4-5/11) αλλά με τον δικό του, «ανορθόδοξο» τρόπο. «Το κάνουμε αυθαίρετα», λέει γελώντας.

«Χρησιμοποιούμε τη χρονική στιγμή για να δείξουμε κάτι δικό μας: το LaZou Bitter. Είναι ένα ποτό που φτιάξαμε σε συνεργασία με το αποστακτήριο της οικογένειας Καρδάση στον Τύρναβο. Η ιδέα ξεκίνησε καθαρά D.I.Y., για να μειώσουμε τα κόστη στο μαγαζί, μιας και στη Θεσσαλία το Negroni και τα σφηνάκια Campari είναι σταθερά πρώτα στις πωλήσεις».

Με τη βοήθεια και την τεχνογνωσία του κυρίου Κώστα Καρδάση, πειραματίστηκαν μέχρι να καταλήξουν στη γεύση που ήθελαν, με συστατικά αποκλειστικά από τη Θεσσαλία. «Το όνομα LaZou προέρχεται από τη λέξη “ζούλα” γραμμένη ανάποδα – κάτι λίγο κουλό και αστείο, τοπικό, που κλείνει το μάτι στο Lolita, που είναι κι αυτή μια ζούλα αυλή».

Τα μπουκάλια είναι εκείνα του τσίπουρου, οι ετικέτες απλά κομμάτια χαρτιού, κι η «γοργόνα» του LaZou προέρχεται από μια χαμένη τέχνη του Τυρνάβου, τα Σταμπωτά. «Είναι όμως και τόσο σύγχρονη και κρύβει πολύ νόημα το οποίο μπορείτε να ανακαλύψετε παρακολουθώντας την αντί-μάρκετινγκ παρουσία της στο Instagram. Ό,τι δείχνουμε, γράφουμε και τραγουδάμε έχει νόημα. Δεν είναι άρα ένα ποτό απλά, έχει ιστορία και θέλουμε να τη μοιραστούμε και να δώσουμε μέσα από αυτή λίγο ελπίδα, γιατί η ίδια η ζωή είναι γλυκόπικρη σαν το LaZou».

Το Lolita (Δευκαλίωνος 2Γ, Λάρισα) θα εμφανιστεί στις 4 Νοεμβρίου στο παγωτατζίδικο Dolce far Niente (Τσάμη Καρατάσου 26, Αθήνα) και στις 5 Νοεμβρίου στο wine bar LOU (Χαβρίου 1, Αθήνα). «Σας περιμένουμε να τα πιούμε από κοντά», λέει η Άννα Μαρία, με το ίδιο χαμόγελο που φωτίζει και τη μικρή κρυφή αυλή της Λάρισας.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις

Exit mobile version