©Lemnos Philema 2022 - photo by Pantelis Pravlis
ΓΕΥΣΗ

Τα νόστιμα φαγητά και κρασιά της Λήμνου έρχονται στην Αθήνα

Στις 11 Νοεμβρίου, το Τσίφτης Γαστροκουτούκι+ υποδέχεται το Lemnos Philema, σε μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη γαστρονομία της Λήμνου.

Η Λήμνος είναι ένα νησί που γνωρίζει καλά τι σημαίνει αυτάρκεια. Από τα εύφορα χωράφια της και τα ήσυχα μελίσσια της μέχρι τα τυροκομεία και τα μικρά οινοποιεία που δουλεύουν με σεβασμό στη γη και στις εποχές, η γαστρονομία της Λήμνου αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα ποιότητας, συνέπειας και ταυτότητας.

Σιτηρά, όσπρια, αλεύρι, παξιμάδια, τα παραδοσιακά φλωμάρια, μελίχλωρο, καλαθάκι και κασκαβάλ, μέλι, ελαιόλαδο και κρασί – όλα τους προϊόντα με ρίζες βαθιές και χαρακτήρα μοναδικό.

Δεν είναι τυχαίο πως από αυτό το νησί προέρχονται μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές της ελληνικής γαστρονομίας: το τυροκομείο Χρυσάφη με τα εκλεκτά του τυριά, τα όσπρια και σιτηρά του Σαλαμουσά, το αλεύρι του Σταματέρη, τα κρασιά ήπιας οινοποίησης του Γκαράλη που φέρνουν στο ποτήρι την αυθεντική έκφραση του Λημνιού και του Μοσχάτου Αλεξανδρείας.

Η Λήμνος είναι ένα νησί που αφηγείται, μέσα από τις γεύσεις του, μια ιστορία αυτάρκειας, συλλογικότητας και πολιτισμού. Και αυτή η ιστορία ταξιδεύει πια πέρα από τα στενά όρια του νησιού και φτάνει μέχρι την Αθήνα.


Την Τρίτη 11 Νοεμβρίου, το Τσίφτης Γαστροκουτούκι+ υποδέχεται το Lemnos Philema, σε μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη γαστρονομία της Λήμνου.

Η ομάδα του Τσίφτη –οι Μπάμπης Καζάνας, Σήφης Μανουσέλης, Αντώνης Νικηταράς και Γιάννης Φυρογένης– συνεργάζεται με τους Λημνιούς μάγειρες Μαρία Καλλιγερή, Μιχαλίτσα Καγκή και Νάσο Κοτσιναδέλη για να δημιουργήσουν ένα μενού που τιμά την παράδοση, αλλά συνομιλεί και με το σήμερα. Από τα παραδοσιακά κατιμέρια και τον πετεινό με φλωμάρι, μέχρι ένα πιο δημιουργικό αρνάκι στις κλιματσίδες με ρετσίνα και μούστο, τα πιάτα αναδεικνύουν τη γη και την ψυχή της Λήμνου.

Τη βραδιά θα συνοδεύουν κρασιά αποκλειστικά από τη Λήμνο, βασισμένα στις δύο ποικιλίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οινικής της ταυτότητας: το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Λημνιό, την αρχαιότερη ελληνική ποικιλία.

Το Lemnos Philema είναι μια πρωτοβουλία που εδώ και χρόνια φέρνει στο προσκήνιο την εξωστρέφεια του νησιού, προωθώντας τη συνεργασία ανάμεσα σε παραγωγούς, σεφ και επιχειρήσεις. Από την άλλη, ο Τσίφτης συνεχίζει να υπηρετεί τη φιλοσοφία του, προτείνοντας μια κουζίνα βασισμένη σε εποχιακά προϊόντα και αυθεντικές ελληνικές γεύσεις.

Έτσι, για μια βραδιά, η Λήμνος «κατεβαίνει» στην Αθήνα κι εκτός από τα νόστιμα φαγητά και κρασιά, φέρνει μια ολόκληρη νοοτροπία για το πώς η παράδοση, όταν μένει ζωντανή, μπορεί να εμπνέει, να εξελίσσεται και να ενώνει.

ΤΣΙΦΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΚΟΥΡΟΥΚΙ+

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις

Exit mobile version