Tom McCorkle for the Washington Post/Getty Images/Ideal Image
ΓΕΥΣΗ

9 από τις καλύτερες πίτσες που τρώμε στην Αθήνα

Ψάξαμε, βρήκαμε και δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο νόστιμες πίτσες της πόλης.

Πίτσα ναπολιτάνικου στυλ, με φυσικό προζύμι, αργής ωρίμανσης, ψημένη στον ξυλόφουρνο ή old school – ό,τι κι αν σκεφτείς θα το βρεις στις παρακάτω διευθύνσεις.

Le Pizze di San Gennaro


OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Η ναπολιτάνικη λεπτή πίτσα με το φουσκωτό στεφάνι φτιάχνεται από βιολογικό αλεύρι, χωρίς προζύμι. Ωριμάζει για τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο και μπορεί να ξεπεράσει και τις δύο ημέρες. Η πίτσα παίρνει το άρωμά της από τον ξυλόφουρνο και υπάρχει μυστικό για τη σωστή φλόγα με τη σωστή επιλογή και αναλογία των ξύλων. Στο μενού βρίσκεις δώδεκα διαφορετικές πίτσες, από την κλασική Μαργαρίτα μέχρι πιο ιδιαίτερες επιλογές όπως ένα calzone με ρικότα, ναπολιτάνικο σαλάμι και μοτσαρέλα ή τη San Gennaro που είναι αφιερωμένη στον άγιο.

LE PIZZE DI SAN GENNARO

Portofino


Η πίτσα ταψιού στο Portofino / OneMann.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Η πίτσα ταψιού στο Portofino

Πολύ πριν την εμφάνιση της ιταλικής πίτσας στην εγχώρια γαστρονομική σκηνή, υπήρχε αυτή με το φουσκωτό ζυμάρι που ψηνόταν σε στρογγυλό ταψί. Ένας συνδυασμός λιωμένων τυριών, με ξεροκαμένες άκρες και υλικά όπως μπέικον, πεπερόνι και μανιτάρια υπερτερούσαν κάθε μινιμαλιστικής προσέγγισης. Αυτή η πρώτη και παντοντινή – για πολλούς – αγάπη είχε καναδέζικη καταγωγή, απόρροια της επιστροφής των Ελλήνων μεταναστών στα πάτρια εδάφη.

Στο Portofino ο Τρυφωνας Πατρινός συνεχίζει να φτιάχνει καναδέζικη πίτσα όπως ο παππούς του, με την ίδια συνταγή στο ζυμάρι και τη μυστική σάλτσα. Στο μενού βρίσκεις πίτσες με ονομασίες όπως Portofino (με σάλτσα ντομάτας, mix τυριών, πεπερόνι, φρέσκα μανιτάρια και πράσινη πιπεριά), Μόντρεαλ (το τυρί φτάνει ως την άκρη της ζύμης), Royal και Special, όλες φτιαγμένες με ποιοτικά υλικά και μεράκι.

Valtezziana 2.0


Αντώνης Κατρακάζης

Η αργή και μακρά ωρίμανση, τα ποιοτικά άλευρα που έρχονται από έναν πετρόμυλο στο Τορίνο – μία οικογενειακή επιχείρηση με μικρή παραγωγή – και είναι πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεΐνες, η συνέπεια, πολλή δουλειά και φυσικά η αγάπη για ό,τι κάνουν παίζουν κι εδώ τον πιο σημαντικό ρόλο. Χρησιμοποιούνται τρεις διαφορετικές τεχνικές προζύμωσης, με αποτέλεσμα να παίρνουμε ένα ζυμάρι ευδιάλυτο και εύπεπτο, με πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Στην αγαπημένη μου πίτσα με την πικλαρισμένη αγκινάρα (που κάνουν οι ίδιοι), για παράδειγμα, είναι η φρέσκια κρέμα γάλακτος που κάνει τη διαφορά. Στην Τζουμαγιά, τη δική τους παραλλαγή της Salsiccia, το ξύσμα λεμονιού ενώνει υλικά όπως βλήτα, χοιρινό λουκάνικο τζουμαγιάς και κρέμα γκοργκοντζόλας. Νούμερο ένα σε προτίμηση παραμένει η Πεπερόνι, που εδώ περιλαμβάνει σουτζούκι βουβαλίσιο.

VALTEZZIANA 2.0
  • Βαλτετσίου 41, Εξάρχεια
  • 2121073755

Normandia Pizza

Η νοσταλγία σού χτυπάει την πόρτα όταν περάσεις την πόρτα του Normandia και δεις το μενού στη φωτεινή επιγραφή που δεσπόζει πάνω από το πάσο της κουζίνας. Η πιτσαρία έχει συμπληρώσει 45 χρόνια ζωής αλλά είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Το ψωμένιο ζυμάρι της δε σε λιγώνει καθόλου, η ποσότητα των υλικών είναι αρμονική και δεν υπάρχει ίχνος περιττής λιπαρότητας. Highlight τα μακαρόνια φούρνου αραμπιάτα.

Lisa

Λεπτές, με ιδανικό πάχος σε στεφάνι και με συνταγές που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Έχουμε ξεχωρίσει τη Marinara στυλ Τόκι, με σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, ρίγανη, stracciatella και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, και τη Margherita με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, φρέσκο βασιλικό, παρμεζάνα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Εδιαφέρουσα επιλογή είναι η Marmite με μοτσαρέλα, provolone, marmite, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σκόρδο και η πικάντικη Lucifer με Nduja, provolone, μοτσαρέλα και ρίγανη.

LISA ATHENS

Granello

Σε ένα ιστορικό κτίριο του 1865, στην καρδιά της Αθήνας, ο custom ξυλόφουρνος, που έχει έρθει από τη Νάπολη, είναι ο πρωταγωνιστής. Εκεί, η ομάδα του Granello, με επικεφαλής τον Κυριάκο Λιοδάκη, παρασκευάζει καθημερινά ναπολιτάνικου στυλ πίτσα, με φυσικό προζύμι, που ωριμάζει για 48 ώρες. 14 διαφορετικές επιλογές, όλες με καλοδιαλεγμένα υλικά – με προτίμηση στους μικρούς παραγωγούς – για κάθε προτίμηση και γούστο.

GRANELLO
  • Περικλέους 18, Αθήνα
  • 210 3226542

Mario & Luigi – The Eatalians

Στο Mario & Luigi, οι παιδικοί φίλοι Σπύρος Αργυρίου και Αντώνης Βαρδάλος ένωσαν την αγάπη τους για την ιταλική γαστρονομία, ταξίδεψαν από το Μιλάνο έως τη Νάπολη και συνδύασαν την τέχνη της ιταλικής κουζίνας με την ελληνική φιλοξενία. Με 75% υγρασία, όταν ψηθεί, το ζυμάρι δημιουργεί ένα μαλακό φουσκωμένο στεφάνι, με τραγανή υφή λεπτής κρούστας. Ο κατάλληλος συνδυασμός για να απολαύσεις τις ποιοτικές πρώτες ύλες που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Κρέμα τρούφας, παρμεζάνα, φρέσκος βασιλικός, σάλτσα san Marzano είναι μόλις μερικά από τα λαχταριστά υλικά που στολίζουν την πίτσα σου.

MARIO & LUIGI – THE EATALIANS
  • Ελευθερίου Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη
  • 21 0995 7953

 

Napul’é Italian Comfort Food

Η πίτσα είναι λεπτή και με ελαφρώς τραγανή ζύμη – το ζυμάρι παίρνει τον χρόνο που πρέπει – και τα υλικά που μπαίνουν από πάνω προέρχονται από την Ιταλία.  Η διαδικασία της παρασκευής και η «ξεκούραση» 48 ωρών του ζυμαριού είναι και οι λόγοι για τους οποίους το εστιατόριο έχει μικρή διαθεσιμότητα σε πίτσα. Για μια αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, προτίμησε τη Marinara με σάλτσα ντομάτας, ρίγανη και σκόρδο.

NAPUL'É ITALIAN COMFORT FOOD
  • Β. Κωνσταντίνου 43, Βάρη
  • 21 0965 5815

Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version