ΓΕΥΣΗ

Ακριβό γλυκό ή τίμιο προϊόν; Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πανετόνε

Ο μάστορας του ιταλικού χριστουγεννιάτικου γλυκού που κατέκτησε τον κόσμο (και προσφέρεται όλο τον χρόνο στην Αθήνα), Αντώνης Σελέκος, εξηγεί τι πληρώνουμε όταν αγοράζουμε ένα πανετόνε και πώς μπορούμε να το απογειώσουμε γευστικά, πέρα από το να το φάμε σκέτο.

Είναι ακριβό πράγμα το πανετόνε; Το κόστος ενός πανετόνε είναι ανάλογο του χρόνου που χρειάζεται για να φτιαχτεί – και η αλήθεια είναι πως θέλει πολύ χρόνο για να γίνει.

«Αν πάρουμε ως παράδειγμα ότι σε ένα σούπερ μάρκετ μπορεί κανείς να βρει πανετόνε των 750 γραμμαρίων στα 18 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ πιο μικρό μαγαζί, που ακολουθεί μια άλλη, χειροποίητη διαδικασία, θα πρέπει να πουλάει στη διπλάσια τιμή, μια και οι ποσότητες που παράγει είναι πολύ διαφορετικές. Παράλληλα, τα υλικά για να φτιαχτεί ένα καλό πανετόνε είναι ακριβά· ωστόσο, ο κόπος που απαιτείται είναι αυτός που το κάνει να κοστίζει τα παραπάνω.

Μιλάμε για ένα προϊόν που απαιτεί τρεις ημέρες για να ολοκληρωθεί και κοστίζει γύρω στα 35 ευρώ, ενώ μία τούρτα που χρειάζεται μόλις μία μέρα για να ετοιμαστεί μπορεί να κοστίζει από 35 έως 50 ευρώ. Ή άλλες τούρτες, αυτές που φτιάχνονται από ζαχαρόπαστα και με φτηνά υλικά, χωρίς γεύση, επειδή χρειάζονται χρόνο για να ολοκληρωθούν, μπορεί να κοστίζουν από 70 και να ξεπερνούν ακόμη και τα 100 ευρώ».

Στην Αθήνα συναντάμε και διάφορα εισαγόμενα ιταλικά πανετόνε, τα οποία είναι όμορφα αμπαλαρισμένα και συχνά μπρανταρισμένα· μπορεί δηλαδή να φέρουν το όνομα ενός μεγάλου οίκου μόδας και να κοστίζουν πάνω από 45 ευρώ.

«Αλλά στο τέλος τι μετράει, η συσκευασία ή αυτό που θα καταναλώσεις και θα βάλεις στον οργανισμό σου; Δεν μπορώ, λοιπόν, να το χαρακτηρίσω ακριβό. Ίσως όμως δεν είναι κάτι που μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα. Και αν το καλοσκεφτούμε, ένα πανετόνε των 35 ευρώ βγάζει οχτώ γενναίες μερίδες – κάνε τη διαίρεση και θα δεις πως ακόμη και μία βάφλα να παραγγείλεις στο σπίτι θα σου κοστίσει το ίδιο ή περισσότερο».


Γιατί απαιτεί τόσο χρόνο για να φτιαχτεί ένα πανετόνε;

Ένα παραδοσιακό πανετόνε είναι φτιαγμένο από 100% προζύμι, αυτό που οι Ιταλοί λένε «lievito madre» ή «pasta madre». «Όταν λοιπόν ξεκινάμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε πανετόνε, θα χρειαστούμε περίπου δώδεκα ώρες για να είναι έτοιμο το pasta madre, με το οποίο ο ζαχαροπλάστης θα ζυμώσει την πρώτη του ζύμη. Από τη στιγμή που αυτή θα ολοκληρωθεί –μετά από περίπου μία ώρα– χρειάζεται άλλες δώδεκα έως δεκατέσσερις ώρες για να ωριμάσει. Στη συνέχεια θα ζυμώσει την τελική ζύμη και, μετά από άλλες έξι ώρες, θα είναι έτοιμος να ψήσει».


«Αφού το ξεφουρνίσει, θα κρεμάσει το πανετόνε ανάποδα για μία μέρα, προκειμένου αυτό το τόσο μαλακό ζυμάρι να μην χάσει τη διόγκωσή του. Άρα, ένα πανετόνε θέλει περίπου τρεις μέρες για να ολοκληρωθεί».

Πέρα από σκέτο, πώς αλλιώς μπορούμε να καταναλώσουμε ένα πανετόνε;

Για πρωινό μπορείτε να το περάσετε από το τηγάνι με λίγο βούτυρο ή απλώς να το βάλετε στην τοστιέρα και να το σερβίρετε με διάφορους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Μπορείτε φυσικά να το συνδυάσετε με μια δική σας σπιτική πραλίνα ή με μία που θα αγοράσετε απ’ έξω, απλώς φροντίστε να μην είναι εντελώς τυποποιημένη και με πολλή ζάχαρη.

Ένα κλασικό πανετόνε με αποξηραμένα φρούτα συνδυάζεται άψογα με ένα ντόπιο ανθότυρο, μαζί με καρύδια και μέλι. Γενικά, ταιριάζει με τυριά που δεν έχουν μεγάλη ένταση, οπότε μπορείτε να πειραματιστείτε. Επίσης, μπορείτε να το συνοδεύσετε με ένα αφρώδες κρασί.

Αν θέλετε να φτιάξετε μια σπιτική τούρτα, μπορείτε αντί για παντεσπάνι να χρησιμοποιήσετε μια στρώση από φέτες πανετόνε. Για ένα πιο απλό και γρήγορο επιδόρπιο, προσθέστε μια μπάλα παγωτό γάλα στο πανετόνε σας –και αν έχετε και αλμυρή καραμέλα βουτύρου με λίγα καραμελωμένα φουντούκια (δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε με τις ποσότητες των toppings, εφόσον έχετε αγοράσει ένα ποιοτικό πανετόνε)– θα το απογειώσετε.


Πόσο αντέχει ένα πανετόνε;

«Αιωρείται μία άποψη ότι ένα πανετόνε αντέχει 3-4 μήνες, αλλά κάποια πράγματα δεν είναι καλό να διατηρούνται για πάρα πολύ, όπως ένα γλυκό ψωμί που έχει ψηθεί, και θα πρέπει να μας προβληματίσει αν αντέχει πράγματι τόσο.

Ένα καλό πανετόνε αντέχει το πολύ έναν με ενάμιση μήνα. Προσωπικά, προτείνω το πανετόνε που θα πάρει κάποιος από μένα να το καταναλώσει μέσα σε δύο μέρες το πολύ, για να το χαρεί στο έπακρο, προκειμένου να μην αρχίσει να χάνει τα αρώματά του και τη φρεσκάδα του. Και καλό είναι, αν κάποιος έρχεται από μακριά στο κατάστημα, να κάνει ένα τηλέφωνο πριν για να τσεκάρει αν έχουμε πράγματι τη γεύση που θέλει, γιατί δεν στοκάρουμε – ψήνουμε, πουλάμε και συνεχίζουμε. Και αν αυτή η γεύση δεν υπάρχει, σίγουρα δεν μπορώ να την έχω έτοιμη την επόμενη μέρα».


Πώς διατηρείται καλύτερα ένα πανετόνε;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: αφού το ανοίξετε, θα το ξαναβάλετε στο κουτί του και με μία νάιλον σακούλα θα το κλείσετε σφιχτά, προκειμένου να μην παίρνει αέρα, για να μη χάνει την υγρασία του και να μην ξεραίνεται.

Επίσης, καλό είναι το πανετόνε που θα αγοράσετε να είναι από 350 γραμμάρια και πάνω. Μην πέφτετε στην παγίδα των μικρών και χαριτωμένων συσκευασιών, μια και το περιεχόμενό τους θυμίζει απλώς ένα αφράτο κέικ.

ANTONIS SELEKOS CONCEPTUAL DESSERTS

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version