
Πού βρίσκεις τα πιο αφράτα πανετόνε της Αθήνας
- 12 ΔΕΚ 2025
Στην Ιταλία, το πανετόνε θεωρείται μια σπεσιαλιτέ της Λομβαρδίας από τον 19ο αιώνα, όταν τα βιβλία μαγειρικής, όπως το Nuovo Cuoco Milanese Economico (1853) του Giovanni Felice Luraschi, τοποθετούσαν τις ρίζες της αρχικής συνταγής στην περιοχή γύρω από το Μιλάνο. (Το γλύκισμα αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ένα χειρόγραφο της δεκαετίας του 1470, γραμμένο από έναν διδάσκαλο του οίκου Sforza του Μιλάνου.)
Η αυθεντική ιταλική συνταγή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αφού το ζυμάρι θέλει τον χρόνο του για να ωριμάσει και να αναδειχθούν τα αρώματά του. Ψήνεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και στη συνέχεια αναποδογυρίζεται για να κρυώσει – έτσι προστατεύεται από το να μην ξεφουσκώσει και χάσει το χαρακτηριστικό σχήμα του.
Μια φέτα πανετόνε κι ένα ποτήρι σαμπάνια (ή prosecco) αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να ευχηθείς καλές γιορτές. Το γιορτινό αυτό γλύκισμα δεν λείπει από τα σπίτια των Ιταλών, καθώς το να προσφέρεις πανετόνε δεν είναι απλώς μια πράξη καλοσύνης, αλλά μια χειρονομία πλούσια σε ιστορία και παράδοση.
Το αφράτο κέικ έχει κατακτήσει πλέον όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας τα σύνορα της Ιταλίας και την περίοδο των Χριστουγέννων, μπαίνει σε όμορφες συσκευασίες και στολίζει τις βιτρίνες των φούρνων και των ντελικατέσεν. Και φυσικά έρχεται και στην Αθήνα από τους μάστερ του είδους που βάζουν τα δυνατά τους για να το προσφέρουν στην πιο λαχταριστή εκδοχή του.
Temps Perdu
Ζύμη μακράς ωρίμανσης με χειροποίητο κονφί πορτοκάλι, μανταρίνι και λεμόνι, κορινθιακή σταφίδα, κομματάκια σοκολάτας γάλακτος και αρωματισμένη με Mandarine Napoleon συνθέτουν το παραδοσιακό πανετόνε του Temps Perdu. Φέτος, η ομάδα μαζί με την SAINT OF ATHENS, έντυσε με ζωγραφιές που ετοίμασαν τα ωφελούμενα άτομα του Σικιαρίδειου
Ιδρύματος, Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας, όλες τις γιορτινές συσκευασίες.
ΤΕMPS PERDU
Antonis Selekos Conceptual Desserts
Όλο τον χρόνο φτιάχνει τα πανετόνε του ο Αντώνης Σελέκος στο εργαστήριο του στο Παγκράτι, με τη δική του ξεχωριστή συνταγή. Στο Antonis Selekos Conceptual Desserts μπορείς να παραγγείλεις το πανετόνε της επιλογής σου, διαλέγοντας μία από τις τρεις διαφορετικές γεύσεις: Signature με σταφίδες, cranberries, χειροποίητο confit από πορτοκάλι & λεμόνι, σοκολάτα bitter, Pistachio με φιστίκι Αιγίνης και επικάλυψη πάστας φιστικού, Total Hazelnut με σοκολάτα gianduja, καραμελωμένα φουντούκια, αλμυρή καραμέλα και ανθο αλατιού.
ANTONIS SELEKOS CONCEPTUAL DESSERTS
- Εριφύλης 2, Αθήνα
- 2107248888
Kora Bakery
Το φουντούκι και η σοκολάτα γάλακτος συμπληρώνουν το ένα το άλλο σε αυτό το πλούσιο πανετόνε, που ισορροπεί στη γεύση και διατηρεί την υγρασία στη ζύμη του. Ιδανικό για να το φέρεις δώρο στο γιορτινό τραπέζι.
KORA BAKERY
- Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα
- 2103627855
PAUL
Οι γαλλικοί φούρνοι PAUL φέρνουν και φέτος τη μαγεία των Χριστουγέννων στο γιορτινό τραπέζι, δημιουργώντας γλυκά, εμπνευσμένα από την αυθεντική γαλλική παράδοση και την αφοσίωση τους στη ζαχαροπλαστική. Έτσι, βρίσκεις αυθεντική Galette des Rois, παραδοσιακούς κορμούς σε επτά διαφορετικές γεύσεις και πανετόνε, που εδώ χαρακτηρίζεται από γαλλική φινέτσα.
Το νόστιμο γλύκισμα επιστρέφει και φέτος, για να ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Οι αρτοποιοί συνδυάζουν τα πιο αγνά υλικά με την τεχνογνωσία και δημιουργούν μία αφράτη ζύμη σε τέλεια ισορροπία με τα αποξηραμένα φρούτα, δημιουργώντας μία γεύση που ταιριάζει απόλυτα σε κάθε στιγμή της ημέρας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όποια κι αν είναι η περίσταση, είτε πρόκειται για μία απογευματινή συνάντηση είτε για το γιορτινό τραπέζι, τα πανετόνε είναι η τέλεια επιλογή για να προσθέσετε μια πινελιά φινέτσας στις γιορτινές στιγμές.
PAUL
- Πανεπιστημίου 10, Αθήνα
- 2103632352
La Mole
Το ζαχαροπλαστείο La Mole στην Πεύκη φημίζεται για τα αυθεντικά ιταλικά γλυκά του, όπως είναι το cannoli και το τιραμισού. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το πανετόνε, με το οποίο ο ιδιοκτήτης Marco Mure καταπιάνεται όλο τον χρόνο. Εδώ, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε κλασική παραδοσιακή γεύση με σταφίδες, πορτοκάλι και κίτρο (και τα τρία υλικά έρχονται από την Ιταλία), με σοκολάτα και τον συνδυασμό σοκολάτα – πορτοκάλι.
Τα πανετόνε του Marco είναι αργής ωρίμανσης και η διαδικασία απαιτεί χρόνο και υπομονή, «ακόμα και ο καιρός παίζει ρόλο» όπως λέει ο ίδιος. Αν φτάσεις μέχρι εκεί, δοκίμασε και Pandoro, το οποίο ανταγωνίζεται το πανετόνε, καθώς ακολουθείται περίπου η ίδια διαδικασία ωρίμανσης και χρόνου αλλά είναι λευκό με έντονο άρωμα βουτύρου και βανίλιας.
LA MOLE
- Δημοκρατίας 3, Πεύκη
- 2108062594
Bread B.C.
Φέτος, το Bread B.C. παρουσιάζει για πρώτη φορά το δικό του πανετόνε, αέρινο και αρωματικό, που στηρίζεται στη σωστή ζύμωση και στη μεγάλη υπομονή. Η δική τους εκδοχή είναι 100% προζυμένια, φτιαγμένη με pasta madre, διπλή διαδικασία ζυμώματος και αργή ωρίμανση, ένα αποτέλεσμα που έρχεται μετά από πολλές δοκιμές και την επιμονή που απαιτεί ένα πραγματικά απαιτητικό αρτοσκεύασμα.
Διατίθεται σε δύο εκδοχές: Διπλή σοκολάτα (bitter & γάλακτος), Confit εσπεριδοειδών & σταφίδες.
BREAD B.C.
- Αγ. Παρασκευής 59, Χαλάνδρι
- 2106851961
72H Bakery & Eatery
Το κλασικό πανετόνε του 72H Bakery & Eatery επιστρέφει και φέτος τα Χριστούγεννα, όπως πρέπει. Με δύο είδη σοκολάτας, σταφίδες και κράνμπερι εμποτισμένα με Cointreau.
72H BAKERY & EATERY
- Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9-11, Αθήνα
- 2160006770
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.