Ekiben
ΓΕΥΣΗ

Άρη Βεζενέ, πώς είναι να βγάζεις από το μαγαζί σου ένα πολύ αγαπημένο πιάτο;

To Birdman Smash έχει βρει μόνιμη στέγη στο Ekiben Kitchen παρά τις πολλές αντιδράσεις που είχε το φανατικό κοινό του πιο αγαπημένου burger της Αθήνας.

Έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από τότε που ο Άρης Βεζενές έβαλε τη λέξη smash δίπλα στο burger και σύστησε στο αθηναϊκό κοινό τη δική του εκδοχή για το πιο αγαπημένο αμερικάνικο street food. Ένα κλασικό, αφράτο potato bun, καλής ποιότητας μοσχαρίσιο κρέας και τυρί που λιώνει αποτελούν την ιερή τριάδα και τη βάση για το τέλειο cheeseburger. Για το Birdman Smash χρειάστηκαν έξι υλικά και η αντίδραση Maillard για να φτιαχτεί ένα burger που ήταν συνεχώς sold-out.

Φτιαγμένο με αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες, για κάθε smash ετοιμάζονται δύο burgers με το ιδανικό blend κρέατος από grass-fed αγελάδες. Στο χειροποίητο ψωμάκι potato roll μπαίνουν στη συνέχεια τρία μόνο ακόμη υλικά, που σε απόλυτη αρμονία και χωρίς κανένα τους να ξεχωρίζει ώστε να κλέβει την παράσταση, δίνουν το τέλειο αποτέλεσμα: Διπλό cheddar, κόκκινο κρεμμύδι και η μυστική sauce του Birdman.


Έγινε γρήγορα το πιο viral burger της πόλης την περίοδο που η εστίαση προσπαθούσε να βρει νέους τρόπους επιβίωσης εν μέσω lockdowns. Το Birdman Smash ή burger του Ekiben by Birdman, το pop-up resto που δημιούργησε ο Άρης Βεζενές την περίοδο της καραντίνας, βρήκε τελικά τη μόνιμη στέγη του εδώ και λίγο καιρό στο Ekiben Kitchen. Η μετάβαση σε έναν νέο χώρο, που φτιάχτηκε ουσιαστικά για να στεγάσει το smash, έγινε εξαιτίας της τεράστιας απήχησης που είχε από την αρχή που μπήκε στον κατάλογο του Birdman. Στον δικό του χώρο, στο Ekiben Kitchen, μαζί με τα υπόλοιπα είδη του καταλόγου και με κάποια της ημέρας που ετοιμάζουν οι σεφ, το Smash εξακολουθεί να είναι το best seller.

Στο στενό της Σκούφου, το Ekiben Kitchen έχει γίνει σημείο συνάντησης όταν θέλεις να φας γρήγορα και νόστιμα, με εστιατορική φιλοσοφία. Πίσω από τη φιλική ατμόσφαιρα και το urban dining με ιαπωνικές γεύσεις, craft μπύρες και φυσικά κρασιά βρίσκεται η εμπειρία της ομάδας του Άρη Βεζενέ στο κρέας και η nose-to-tail προσέγγιση που εκφράζεται στην πράξη εδώ και 12 χρόνια. Η στρατηγική περιορισμού της σπατάλης τροφίμων και το κοινωνικό αποτύπωμα των εστιατορίων του Άρη Βεζενέ είχε πάντα μια ουσιαστική θέση στις προτεραιότητες τους και συνεχίζουν να αποτελούν βασική δέσμευση τους.

Πώς είναι όμως να βγάζεις από το μαγαζί που το ξεκίνησε το πιο αγαπημένο smash της Αθήνας; «H πίεση ήταν αφόρητη το πρώτο διάστημα, με την ομάδα του Birdman να προσπαθεί να εξηγήσει στους πελάτες ότι το smash burger μπήκε στο ειδικό μενού του Ekiben Kitchen κατά τη διάρκεια του lockdown (πριν ακόμη να ανοίξει το Ekiben ως φυσικό σημείο) αλλά αυτές έμοιαζαν με λεπτομέρειες που δεν ενδιέφεραν τους φανατικούς», εξηγεί ο Άρης Βεζενές. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι δεν έλειψε ούτε το τρολάρισμα, αφού κάποιοι από τους σταθερούς πελάτες του Birdman που έπαιρναν κάθε φορά smash, όταν ξεκίνησαν να πηγαίνουν και στο Ekiben ανέβαζαν stories με το smash και τους έκαναν tag στο άλλο μαγαζί.

Παρά τις πολλές αντιδράσεις των θαμώνων, ο λόγος που το δημοφιλές burger βρήκε άλλη στέγη, ήταν για να παραμείνει το Birdman εντός του concept του και της ταυτότητάς του, ενός Japanese Grill δηλαδή, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τεχνική του ψησίματος, του κρέατος, με μία ωραία λίστα ποτών, κοκτέιλ και κρασιού και ψαγμένη μουσική μόνο από βινύλια.


Στο Ekiben Kitchen τώρα, μην μείνεις μόνο στο burger. Κάνε την αρχή με gyoza γεμιστή με dry-aged chuck, μοσχαρίσιο ταρτάρ με kimchi, πίκλα simeji, ρύζι, τραγανό κρεμμύδι και κρόκο αυγού και την επική σαλάτα με πράσινα φασολάκια, μπρόκολο και dressing αμύγδαλο – σουσάμι, lime. Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε sando, να δοκιμάσεις το Miso Chashu ramen με χοιρινό λαιμό, καπνιστό ζωμό, spicy miso, edamame, φρέσκο κρεμμύδι, nori και πίκλα από κόκκινο λάχανο και να επιλέξεις από τις κοπές κρεάτων που επιθυμείς από το Ikigai marker για να τις ψήσουν οι έμπειροι μάγειρες στο robata grill – μια διαδικασία που μπορείς να παρακολουθήσεις όσο πίνεις την μπύρα σου.