ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Anne Meurling έφτιαξε έναν φούρνο με σπιτική θαλπωρή

Αρτοποιεία με σκανδιναβική αισθητική και προϊόντα υπάρχουν πολλά πια στην Αθήνα, αλλά το Hygge είναι το ξεχωριστό εγχείρημα μιας Σουηδέζας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΣΠΑ ΚΟΥΛΥΡΑ

Δύσκολο να προφερθεί, ακόμη πιο δύσκολο να εξηγηθεί∙ το hygge (προφέρεται «χούγκα») είναι μια λέξη που περικλείει μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής. Πρόκειται για εκείνη τη γλυκιά αίσθηση πληρότητας που νιώθεις όταν παίρνεις λίγο χρόνο μακριά από το καθημερινό άγχος για να απολαύσεις την ησυχία, τη συντροφιά ανθρώπων που αγαπάς ή και την παρέα του εαυτού σου.

Η λέξη hygge, που την έχουμε υιοθετήσει πια τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα ως συνώνυμο της θαλπωρής και της ζεστασιάς, υπάρχει στη σκανδιναβική γλώσσα από το 1800, ενώ οι ρίζες της φτάνουν ως τον Μεσαίωνα. Τότε, μια παλαιότερη νορβηγική λέξη με παρόμοια σημασία περιέγραφε την αίσθηση της προστασίας από τον έξω κόσμο. Και αυτή ακριβώς είναι η ουσία του hygge: μια αγκαλιά ζεστασιάς, ένα μικρό καταφύγιο ηρεμίας.

Αυτή την αίσθηση έχει καταφέρει να φέρει στην Ιπποκράτους η Anne Meurling, μέσα από τον φούρνο της, Hygge. Η Anne, Σουηδέζα στην καταγωγή, ήρθε στην Ελλάδα για τον Έλληνα σύζυγό της, αλλά ζώντας πλέον εδώ, απογοητεύτηκε από την ποικιλία ψωμιών στην Αθήνα.

«Μου έλειψαν τα πράγματα που μου θύμιζαν τη Σουηδία. Έχουμε μεγάλη ποικιλία ψωμιών και αρτοσκευασμάτων που δεν είναι πολύ γλυκά. Πιστεύω ότι οι σκανδιναβικοί φούρνοι είναι οι καλύτεροι, ακόμα και σε σύγκριση με τη Γαλλία». Έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χώρο όπου η παράδοση της σκανδιναβικής αρτοποιίας θα συναντούσε τη φιλοσοφία του hygge – έναν φούρνο που να μυρίζει σπίτι.

«Για μένα το hygge είναι κάτι σαν μάντρα», λέει η Anne. «Είναι η υπενθύμιση να περιβάλλεσαι από ό,τι σου κάνει καλό – να σταματάς για λίγο, να συνδέεσαι με τους ανθρώπους και να απολαμβάνεις τις μικρές στιγμές της ζωής».

Η ίδια μεγάλωσε μέσα στη σουηδική παράδοση του σπιτικού ψησίματος, μια κουλτούρα βαθιά ριζωμένη στις οικογένειες της Σουηδίας, που περνά από γενιά σε γενιά. Από παιδί θυμάται να ζυμώνει μαζί με τη μητέρα και τη γιαγιά της, ειδικά τα Χριστούγεννα, όταν όλο το σπίτι μοσχοβολούσε κανέλα και κάρδαμο. Η σκανδιναβική αρτοποιία, όπως εξηγεί, στηρίζεται στη λιτότητα: καθαρά υλικά, ξεκάθαρες γεύσεις και επιμέλεια στη λεπτομέρεια.

«Είναι το μόνο σκανδιναβικό αρτοποιείο στην Ελλάδα που ανήκει σε Σουηδέζα», λέει. «Είμαστε προσεκτικοί με τα υλικά μας και δοκιμάζουμε συνεχώς τις συνταγές μας, για να είμαστε σίγουροι ότι προσφέρουμε το καλύτερο».

Το Hygge έχει αγαπηθεί τόσο από τους κατοίκους της πόλης όσο και από τους επισκέπτες της. Το ψωμί σικάλεως, τα βουτυρένια μπισκότα και τα αρωματικά buns είναι πραγματικά καλοφτιαγμένα.

Η Anne δεν κρύβει ότι το να διευθύνει μια επιχείρηση στην Ελλάδα έχει τις δυσκολίες του. «Πιστεύω ότι ορισμένα πράγματα, όπως η δομή και οι σαφείς διαδικασίες, είναι καλύτερα στη Σουηδία. Όμως στην Ελλάδα υπάρχει προθυμία να βοηθήσουν και μεγαλύτερη ευελιξία». Σημαντικό επίσης για την ίδια είναι να υπάρχει ένα ευχάριστο και ομαδικό κλίμα όπου ο ένας βοηθάει τον άλλον – από το εργαστήριο στο πίσω μέρος μέχρι τον χώρο της εξυπηρέτησης.

Από παιδί θυμάται να ζυμώνει μαζί με τη μητέρα και τη γιαγιά της, ειδικά τα Χριστούγεννα, όταν όλο το σπίτι μοσχοβολούσε κανέλα και κάρδαμο.

Εδώ, μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ένα τυπικό σουηδικό πρωινό, το οποίο περιλαμβάνει «σίγουρα κάτι αλμυρό», όπως λέει η Anne. «Δύο φέτες ψωμί σίκαλης με βούτυρο, τυρί και από πάνω μερικές φέτες αγγούρι, ντομάτα ή πιπεριά και λίγο θαλασσινό αλάτι – και ένα μεγάλο φλιτζάνι καφέ φίλτρου. Το Σαββατοκύριακο προσθέτεις ένα μπολ γιαούρτι και γκρανόλα ή ένα γλυκό swirl κανέλας ή κάρδαμου, για να ολοκληρώσεις το πρωινό σου ενώ διαβάζεις εφημερίδα».

Η Anne δείχνει ενθουσιασμένη για το μέλλον, καθώς έχει πολλές ιδέες και συναρπαστικά σχέδια. «Προς το παρόν, είμαι ενθουσιασμένη για έναν νέο Σκανδιναβό αρτοποιό που θα έρθει στο Hygge, αυτή τη φορά από τη Στοκχόλμη, ο οποίος θα ψήνει μαζί μας και θα μας διδάξει νέες τεχνικές και προϊόντα. Για τα Χριστούγεννα θα σερβίρουμε πολλά παραδοσιακά σκανδιναβικά αρτοσκευάσματα».

Προσπαθούν πάντα να ακολουθούν τις εποχές και να χρησιμοποιούν ό,τι είναι διαθέσιμο στην περιοχή. Έτσι, τον Ιανουάριο επιστρέφει το παραδοσιακό semla, το οποίο σερβίρεται πριν από τη Σαρακοστή για περίπου δύο μήνες, ενώ την άνοιξη θα ακολουθήσουν νέες εκδοχές.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις