
Στον Δαρεμά στο Μαρκόπουλο για τα καλύτερα μουστοκούλουρα
- 14 ΣΕΠ 2025
Καθώς μπαίνει ο Σεπτέμβριος και ο τρύγος γεμίζει τα αμπέλια των Μεσογείων με ζωντάνια, έρχεται και η εποχή που το άρωμα του μούστου βρίσκει τον δρόμο του σε γλυκά και αρτοσκευάσματα. Κι αν υπάρχει ένα όνομα που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με αυτήν την παράδοση, αυτό είναι ο Δαρεμάς.
Λίγα πράγματα λειτουργούν τόσο ενωτικά στις συζητήσεις περί φαγητού όσο τα μουστοκούλουρα του ιστορικού φούρνου στο Μαρκόπουλο· κουλούρια που έχουν αποκτήσει φήμη σε όλη την Ελλάδα, και που συνεχίζουν να φτιάχνονται όπως παλιά, με μούστο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικό κρασί και πολύ μεράκι.
Από το 1888 μέχρι σήμερα, η παράδοση ζυμώνεται καθημερινά στον ίδιο χώρο. Τα κουλούρια πλάθονται στο χέρι και ψήνονται στον παραδοσιακό φούρνο, φτάνοντας στους επισκέπτες φρέσκα, αρωματικά και γεμάτα γεύση. Στον αντίποδα των μηχανών που μπορεί να προσφέρουν ποσότητα και ταχύτητα, η οικογενειακή επιχείρηση επιμένει στη θαλπωρή και την αξία του χειροποίητου.
Κάθε κουλουράκι είναι κομμάτι μιας ιστορίας που ξεκινά από τις τοπικές ποικιλίες Ροδίτη και Σαββατιανό των οικογενειακών αμπελώνων, συνεχίζεται με το ελαιόλαδο από επιλεγμένα ελαιοτριβεία της Κρήτης, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, και ολοκληρώνεται με τα άλευρα μικρών μύλων. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κουλούρια αυτά έχουν μείνει στη μνήμη όσων τα δοκίμασαν και τα εξυμνούν κάθε φορά.
Κι αν τα μουστοκούλουρα έχουν τη δική τους δόξα, η μουσταλευριά έχει κι αυτή την τιμητική της την ίδια εποχή. Με το χαρακτηριστικό άρωμα του μούστου, είναι ένα γλυκό που ξυπνά αναμνήσεις από παλιότερες εποχές, τότε που σε κάθε σπίτι έβραζαν μούστο μετά τον τρύγο. Στον Δαρεμά τη φτιάχνουν ανάλαφρη, με λευκό αμύγδαλο και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Παρόλο που βρίσκεις τα προϊόντα τους σε επιλεγμένα αθηναϊκά μαγαζιά, αξίζει μία βόλτα μέχρι το Μαρκόπουλο για να γνωρίσεις καλύτερα έναν τόπο με βαθιά ιστορία. Τα Μεσόγεια υπήρξαν πάντα περιοχή στενά δεμένη με την αμπελουργία, με παραδόσεις που χρονολογούνται από την αρχαιότητα. Το Μαρκόπουλο, με τον αυθεντικό χαρακτήρα του, κρατά ακόμα ζωντανή αυτή τη σύνδεση με τη γη και τον τρύγο, ενώ βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.
Κι όσο κι αν τα μουστοκούλουρα είναι η μεγάλη ατραξιόν, ο φούρνος Δαρεμά κρύβει κι άλλα μικρά διαμαντάκια: ψωμιά με αλεύρι ζέας, κριτσίνια, κουλούρια, πάστα-φλώρα, όλα φτιαγμένα με τον ίδιο σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ίδια φροντίδα. Δεν πρόκειται για μια παραγωγή που κυνηγά την ποσότητα· εδώ, κάθε προϊόν είναι λίγo και εκλεκτό, αποτέλεσμα μιας φιλοσοφίας που δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα.
Έτσι, όταν δοκιμάζεις ένα μουστοκούλουρο ή μια κουταλιά μουσταλευριάς από τον Δαρεμά, γεύεσαι κάτι πολύ περισσότερο από μια παραδοσιακή συνταγή. Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, μια επαφή με τη γη των Μεσογείων και τον κόπο των ανθρώπων που την αξιοποιούν, όχι πολύ μακριά από την Αθήνα.
ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΔΑΡΕΜΑΣ
- Λ. Σουνίου 2, Μαρκόπουλο
- 2299025744
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.