OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Ο Μανώλης Σεμερτζάκης φέρνει μια σειρά από pop-ups με νόστιμο ράμεν στην Αθήνα

Το Kyōdai είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο μέσα από το οποίο ο μάγειρας τροφοδοτεί με φρέσκα noodles τα εστιατόρια της πόλης.

Ο Μανώλης Σεμερτζάκης αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες φωνές της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής, με πορεία που χαρακτηρίζεται από συνέπεια, έρευνα και αγάπη για τη λεπτομέρεια. Από τα πρώτα του βήματα σε οργανωμένες κουζίνες μέχρι τη συνεργασία του με τον Σωτήρη Κοντιζά, έχει καλλιεργήσει μία βαθιά κατανόηση της fusion κουζίνας και των ασιατικών υλικών.

Η τελευταία του πρωτοβουλία, η δημιουργία του Kyōdai (@kyodai.athens) – λέξη που σημαίνει «αδερφάκι» στα ιαπωνικά – τον καθιστά τον πρώτο μάγειρα στην Ελλάδα που παράγει και διαθέτει στην αγορά φρέσκα ramen και udon noodles, δίνοντας νέα διάσταση στην εγχώρια γαστρονομική παραγωγή.

Η σχέση του με το ράμεν ξεκίνησε το 2018, όταν δοκίμασε για πρώτη φορά το πιάτο από τον φίλο και συνάδελφό του Γιώργο Χατζηιωαννίδη. Η εμπειρία αυτή τον οδήγησε να ασχοληθεί εντατικά με τη φιλοσοφία και τις τεχνικές του πιάτου, κυρίως μέσα από τη συμμετοχή του στην ομάδα του P.S. Luncheon και αργότερα μέσα από τη σημαντική του συμβολή στο μενού του Tanpopo, ενός από τα πρώτα ramen bars που άφησαν ένα ουσιαστικό αποτύπωμα στην Αθήνα.

Το καθοριστικό βήμα ωστόσο ήταν το ταξίδι του στο Slurp της Κοπεγχάγης, όπου εκπαιδεύτηκε με δικά του έξοδα. Εκεί απέκτησε βαθύτερη γνώση των διαδικασιών και των ισορροπιών που κάνουν ένα ramen πραγματικά καλό.


Ο Σεμερτζάκης βλέπει το ράμεν ως ένα πιάτο-σύμβολο θαλπωρής, πλούσιο σε γεύση και διατροφική πληρότητα. Παράλληλα, αναγνωρίζει τη συμβολή των social media στη διάδοσή του, αλλά και τη σημασία της εξειδίκευσης στη σύγχρονη εστιατορική σκηνή. Όπως υπάρχουν αρτοποιοί που φτιάχνουν εξαιρετικό ψωμί για κορυφαία εστιατόρια, έτσι κι εκείνος επιλέγει να αφοσιωθεί αποκλειστικά στα noodles, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας στους επαγγελματίες της εστίασης.

Τα δικά του ramen noodles περιλαμβάνουν αλκαλικά άλατα – το στοιχείο που χαρίζει τη χαρακτηριστική ελαστικότητα και το άρωμά τους – και βασίζονται σε ιταλικά άλευρα, καθώς η πρόσβαση σε ιαπωνικά είναι περιορισμένη. Με διάφορες παραλλαγές, από σίτου και ολικής έως ταπιόκα, αλλά και με udon noodles υψηλής ενυδάτωσης, καταφέρνει να προσαρμόζει τη γεύση και την υφή στις ανάγκες κάθε συνταγής.

Πέρα από την παραγωγή, δίνει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με άλλους μάγειρες και δημιουργούς. Θεωρεί ότι το καλό φαγητό είναι αποτέλεσμα συνύπαρξης ιδεών και τεχνικών. Για αυτό τον λόγο, τα noodles του Kyodai δεν είναι απλώς ένα προϊόν, αλλά μια πλατφόρμα συνεργασίας και έμπνευσης. «Μου αρέσει να δημιουργώ τις συνταγές μαζί με τον μάγειρα που θα τα χρησιμοποιήσει. Θέλω να μου πει πώς φαντάζεται το πιάτο του, για να το υποστηρίξω σωστά», εξηγεί.

Η νέα φάση της πορείας του εκφράζεται μέσα από μια σειρά pop-up συνεργασιών που συνδυάζουν δημιουργικότητα, τεχνική και πειραματισμό. Το πρώτο από αυτά πραγματοποιείται το Σάββατο 15 Νοεμβρίου στο Lisa, όπου θα ενώσει τις δυνάμεις του με τον pizzaiolo Σταύρο Τσάμη σε ένα ειδικό μενού τριών πιάτων.

Θα ακολουθήσουν ακόμα δύο events στο Διακοπές στον Άλιμο και το Blind Spot, όπου θα παρουσιάσει νέες εκδοχές των noodles του μέσα από φρέσκες συνεργασίες.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις

Exit mobile version