iStock
ΓΕΥΣΗ

Οδηγίες για το τέλειο σάντουιτς

Πέντε άνθρωποι που έχουν ιδιαίτερη σχέση με το φαγητό, μοιράζουν τη γνώση τους για το πώς φτιάχνεται το τέλειο σάντουιτς.

Υπάρχει μία χαρακτηριστική σκηνή στο Kill Bill: Volume 2, στην οποία η Uma Thurman (The Bride) βρίσκεται – επιτέλους – αντιμέτωπη με τον Bill (David Carradine), τον αρχηγό της δολοφονικής οργάνωσης που προσπάθησε να τη σκοτώσει. Όταν τον ανακαλύπτει μαζί με την κόρη τους, την οποία η ίδια είχε για νεκρή, ο Bill προσπαθεί να παραμείνει χαλαρός και ψύχραιμος. Όσο ετοιμάζει σάντουιτς, της δείχνει πως τη μεγάλωσε με αγάπη και στοργή, αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι είναι «γεννημένη δολοφόνος» όπως άλλωστε και οι ίδιοι.

Σε αυτό το new-western του Quentin Tarantino, ο οποίος εκτός από τις πολυσυζητημένες σκηνές βίας είναι επίσης γνωστός για τις σκηνές που πλαισιώνονται από φαγητό, η στιγμή που ο Bill ετοιμάζει το σάντουιτς, ο χρόνος μοιάζει να διαστέλλεται. Και παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πώς τον περιμένει η μεγαλύτερη μάχη του, δίνει τη δέουσα προσοχή στα υλικά, κόβει ακόμα και τις άκρες του ψωμιού για τη μικρή του κόρη. Ο σκηνοθέτης αναγάγει την προετοιμασία του σάντουιτς σε μία ιερή στιγμή, μία οικογενειακή ρουτίνα γύρω από το τραπέζι της κουζίνας.

Το σάντουιτς έχει ζήσει πολλές στιγμές στην οθόνη, με μερικές από τις πιο δημοφιλείς να είναι στο The Breakfast Club και το When Harry Met Sally. Και φυσικά, υπάρχει πάντα ο μεγαλύτερος λάτρης των σάντουιτς στην ιστορία της τηλεόρασης, που δεν είναι άλλος από τον Joey Tribbiani (Matt LeBlanc) στο Friends. Στην εποχή του TikTok τώρα, δεν είναι λίγες οι φορές που μία συνταγή για σάντουιτς των 5 λεπτών γίνεται viral. Γιατί πολύ απλά, αυτό που το κάνει τόσο αγαπητό είναι ότι μπορείς να φας κάτι νόστιμο, γρήγορα κι εύκολα, ασχέτως αν για πολλούς εκεί έξω, έχει αναδειχθεί σε επιστήμη προκειμένου να φτιάξουν το τέλειο σάντουιτς.

Το τέλειο για τον καθένα είναι υποκειμενικό, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά, όπως ότι το ψωμί παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Για τα υπόλοιπα, στραφήκαμε σε πέντε ανθρώπους που αγαπούν τα σάντουιτς και το φαγητό και μας έχουν χαρίσει κάποιες δυνατές συγκινήσεις, είτε μέσα από τα μαγαζιά τους είτε από τις ιστορίες τους.

Το ψωμί για τον Αντώνη Καζάκο (The Black Salami)


Black Salami, microbakery των Εξαρχείων. Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021.

Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Black Salami, microbakery των Εξαρχείων. Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021.
Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

 

Όλα ξεκινάνε από το ψωμί το οποίο πρέπει να είναι τραγανό εξωτερικά· με ανοιχτή δομή, μαλακό και ελαστικό εσωτερικά, ώστε να μπορεί να απορροφήσει και να συγκρατήσει την υγρασία της γέμισης, χωρίς ωστόσο να είναι πολύ σε ποσότητα. Επίσης πρέπει να διαλύεται εύκολα και γρήγορα στο στόμα με την κάθε μπουκιά. Εννοείται, πως οι πρώτες ύλες πρέπει να είναι φρέσκες, υψηλής ποιότητας και σωστά μαγειρεμένες.

Η ισορροπία των γεύσεων έχει επίσης μεγάλη σημασία. Η αλατότητα, η οξύτητα, η γλυκύτητα και το πικρό στοιχείο πρέπει συνδυάζονται και να συνυπάρχουν αρμονικά ώστε να πετύχει κανείς το “umami” υπό την έννοια της «υπέροχης γεύσης». Τέλος, ερχόμαστε στη σάλτσα, η οποία – πλην του ότι είναι απαραίτητη – ποτέ δεν μπορεί να είναι πολύ. Το ίδιο το σάντουιτς θα φροντίσει να αποβάλλει την περίσσια ποσότητα με κάθε δαγκωματιά, τοποθετώντας την στα φρεσκοπλυμένα σου ρούχα. Εάν δε γίνεις «κώλος» τότε το σάντουιτς σου απέχει από την τελειότητα.

Το cucumber sandwich για τον Άνταμ Κοντοβά (Saitama)


Θα έλεγα ότι το ιδανικό σάντουιτς για μένα είναι ένα τέλεια ψημένο με φανταστικό sourdough ψωμί grilled cheese sandwich. Θα ήμουν όμως πολύ χαρούμενος με ένα φανταστικό cucumber sandwich με βελούδινο ψωμί, cream cheese, αγγούρι φρέσκο και τουρσί, ελαιόλαδο, άνηθο, φρέσκο πιπέρι και ανθό αλατιού (Ωχ, έδωσα και τη συνταγή).

Το πρόστυχο στοιχείο για τον Γαβριήλ Νικολαΐδη (Gaby Athens)

Το ψωμί παίζει το πρώτο και τον τελευταίο ρόλο σε ένα σάντουιτς. Τραγανό εξωτερικά, μαλακό στην ψίχα, με τη σωστή κυψέλωση. Κι έπειτα για μένα είναι ο συνδυασμός των τυριών, γιατί ένα τυρί δεν είναι ποτέ αρκετό. Μια καλή μοτσαρέλα μπούφαλα που λιώνει μαζί με flakes από μια πικάντικη γραβιέρα αποτελούν το ιδανικό σενάριο.

Θέλω πάντα μια ζουμερή, ώριμη ντομάτα που θα λερώσει την μπλούζα και το παντελόνι και ιδανικά μια μορταδέλα (πχ από την Μπολόνια). Αν πούμε να το κάνουμε πιο πρόστυχο θα βάλω και μια πικάντικη αλοιφή ή ακόμα καλύτερα μια κοπανιστή Μυκόνου. Απαραίτητα και δύο φύλλα βασιλικού για τη δροσιά και το άρωμα.

Τα ανοιχτά σάντουιτς για τη Θάλεια Ιωάννου (Urban Food Junkie)

 

Το ιδανικό σάντουιτς αρχικά είναι ανοιχτό για να βλέπω όλα τα υλικά και να χορταίνει πρώτα το μάτι. Κάτι σαν τα Smorrebrod που συναντάμε στη Δανία και εμφανίζονται σαν πίνακες ζωγραφικής στις βιτρίνες των food markets στην Κοπεγχάγη. Πολλές οι επιλογές σε toppings. Εγώ θα επιλέξω με θαλασσινά.

Τώρα, αν θέλουμε οπωσδήποτε το κλασσικό σάντουιτς, το θέλω σε μια εκδοχή αφράτης focaccia με χοντρό αλάτι και ωμό ελαιόλαδο, εκτός και παστραμί, πεκορίνο, ξινολάχανο, καβουρδισμένο βούτυρο και πίκλα κρεμμυδιού εντός. Να βάλουμε και μια μουστάρδα με μέλι για να είναι πιο ζουμερό το αποτέλεσμα.

Το κλασικό PB&J για τη Sharon Brenner (Records in the Den)


 

Το αγαπημένο μου σάντουιτς (αν θέλεις έτσι και λίγο αμερικάνικη «ποικιλομορφία») είναι ένα κλασικό PB&J. Φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα μούρων σε δύο φέτες ψωμί.