iSTOCK
ΓΕΥΣΗ

Πού θα βρεις τα καλύτερα καλοκαιρινά γλυκά στην Αθήνα

Τραγανές τάρτες με φινετσάτες κρέμες, παγωτό σε μπριός και παγωμένη πάβλοβα μπαίνουν στη λίστα με τα γλυκά του καλοκαιριού.

Ακόμα και η ζαχαροπλαστική έχει την εποχικότητά της. Φρέσκα φρούτα, ελαφριές κρέμες που βασίζονται σε συστατικά όπως μασκαρπόνε και λευκή σοκολάτα και αρώματα από lime κερδίζουν έδαφος το καλοκαίρι, παραγκωνίζοντας τα πιο βαριά, σοκολατένια γλυκά. Δε λείπουν όμως και οι συνδυασμοί – υβρίδια που βάζουν στο παιχνίδι το παγωτό, συνδυάζοντάς το με κλασικά σιροπιαστά.

Κάναμε μία βόλτα στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και ξεχωρίσαμε 11 καλοκαιρινά γλυκά.

Τάρτα λεμόνι από το Choc ‘O Rock

 

Το ιδανικό κλείσιμο μετά το φαγητό δεν είναι άλλο από την τάρτα λεμόνι. Στο Choc ‘O Rock, το ζαχαροπλαστείο της Ρένας Οροκλού που φημίζεται για τα χειροποίητα και νόστιμα γλυκά της, βρίσκεις μια εκδοχή με βάση βουτύρου και πούδρα αμυγδάλου και φινετσάτη κρέμα με λεμόνι, lime και σαντιγί μασκαρπόνε. Στον αντίποδα, για όσους δεν μπορούν να αποχωριστούν τη σοκολάτα, κυκλοφορεί ένα αέρινο προφιτερόλ με σοκολάτα γάλακτος, μπίτερ και λευκή.

Τάρτα με κόκκινα φρούτα από τη Μέλισσα

Πιστοποιημένο για τα πλήρως βιολογικά γλυκά και το παγωτό του, το ζαχαροπλαστείο Μέλισσα στο Περιστέρι ακολουθεί τις εποχές και όχι τις τάσεις, προσφέροντας γλυκά σταθερές αξίες. Η τάρτα με την τραγανή μπισκοτένια βάση, την ελαφριά κρέμα και τις φράουλες είναι ανάμεσα στα γλυκά που αγαπάμε.

Sable από το Ourse

Sable, το τραγανό μπισκότο με παγωτό αλμυρής καραμέλας και ανθό αλατιού που βρίσκεις στο Ourse. Όπως όλα όσα εμπνέεται ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης, έτσι και το Sable προσφέρει με κάθε δαγκωνιά διαφορετικές υφές στα διαφορετικά επίπεδα – τραγανό, μαλακό, κρατσανιστό, και συνδυασμούς όπως και αντιθέσεις στη γεύση (γλυκό και αλμυρο). Μια εμπειρία συνολικά που σου δίνουν συνήθως τα εστιατορικά γλυκά.

Limoncello tiramisu από το All About Lemon

Μία οικογενειακή επιχείρηση που κρατάει χρόνια την ποιότητα σταθερή, το All About Lemon φημίζεται για τη lemon pie του, με την τραγανή βάση, τη γέμιση με ισορροπημένη οξύτητα και τη μαρέγκα που έχει ροδίσει ελαφρώς. Αν αναζητάς όμως κάτι διαφορετικό, το Limoncello tiramisu είναι το γλυκό που θα σε ταξιδέψει στη χερσόνησο του Σορέντο, από όπου και κατάγεται το φημισμένο ιταλικό λικέρ.

Μπριός με παγωτό από το Bon Bon Fait Maison

Brioche con gelato ή αλλιώς η ιταλική απάντηση στο σάντουιτς παγωτό. Στο Bon Bon Fait Maison, φτιάχνουν ένα αφράτο μπριός το οποίο κλείνει μέσα του χειροποίητο παγωτό.

Strawberry lemon lavender από το In Love Again

Το γλυκό project του Θάνου Προυναρούς έχει μπει σε καλοκαιρινή διάθεση και η οδός Κλειτίου αναδεικνύεται στο ιδανικό pit stop για τις βόλτες στο κέντρο της Αθήνας. Αν, λοιπόν, φτάσεις μέχρι το In Love Again, αυτή η τάρτα με μαρμελάδα βατόμουρο και φράουλα, cremeux λεμόνι, ganache monte λευκής σοκολάτας και άρωμα λεβάντας είναι τόσο αέρινη και καλοκαιρινή όσο ακούγεται.

Μπαμπάδες με παγωτό από τον Tillas

Οι Μπαμπάδες με ρούμι είναι ένα κλασικό γαλλικό γλυκό που επιδέχεται αρκετές παραλλαγές. Και η πρόταση που βρίσκουμε στον Tillas, το θρυλικό ζαχαροπλαστείο στη Νέα Φιλαδέλφεια, συνάδει τέλεια με την εποχή. Οι ζουμεροί, σιροπιαστοί Μπάμπαδες με ρούμι γεμίζουν με μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι.

Cheesecake από το σouit

Υπάρχουν κάποιες σταθαρές αξίες στα γλυκά, ανεξαρτήτως εποχής. Και το cheesecake είναι ένα από αυτά. Στο σouit φτιάχνουν καθημερινά μία λαχταριστή, ολόφρεσκη εκδοχή με κραμπλ αμύγδαλο, αρκετό ξύσμα lime και ξινούτσικη, χειροποίητη μαρμελάδα με διάφορα μούρα.

Σαραγλί με παγωτό από το Πετέκ

Το σιροπιαστό γλυκό γεμίζεται με παγωτό καϊμάκι και το αποτέλεσμα είναι το τέλειο υβρίδιο για τις καλοκαιρινές λιγούρες. Απέξω τραγανό και μελωμένο και στο εσωτερικό του δροσιστικό χάρη στο παγωτό.

Σορμπέ βύσσινο από το Maraboo

Με το γλυκό του κουταλιού έχουμε συνοδεύσει αρκετές φορές το παγωτό καϊμάκι. Με τη βυσσινάδα έχουμε γλυκαθεί και δροσιστεί κάτω από τη σκιά των δέντρων. Το Maraboo συλλέγει για ακόμα μία φορά τις πιο αγαπημένες αναμνήσεις μας και τις μετατρέπει σε ένα σορμπέ, φτιαγμένο σχεδόν φυσικά, με γλυκόξινη γεύση, που μόνο το βύσσινο μπορεί να δώσει. Το φρούτο είναι στην εποχή του, απόλαυσέ το όσο προλαβαίνεις.

Frozen πάβλοβα από το Ice Canteen

Έχουμε δώσει αρκετές φορές ψήφο εμπιστοσύνης στο Madame Fraise, το ghost ζαχαροπλαστείο που έστησαν οι pastry chefs της Noble Pastry, Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Ιωάννης Κίκιρας. Τώρα, οι δυο τους επανέρχονται με ένα καλοκαιρινό εγχείρημα – μία καντίνα δροσιάς όπου συνδυάζει παγωτό και γλυκό. Τις γεύσεις του Ice Canteen επιμελείται η head chef Γεωργία Τσαμπάνη. Ξεχωρίζει η Strawberry pavlova, που αποτελεί ουσιαστικά μία παγωμένη εκδοχή του κλασικού γλυκού με σορμπέ φράουλα, τραγανές μαρέγκες και raspberry sauce.