ΓΕΥΣΗ

Στο Okra με θέα στην Ακρόπολη και σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Το μπιστρό που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στο Μοναστηράκι είναι ιδανικό για τα βράδια στην πόλη που αναζητάς comfort γεύσεις σε ένα σκηνικό με εντυπωσιακή θέα.

Η μαγευτική θέα στην Ακρόπολη είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις μόλις μπαίνεις στο Okra. Το εστιατόριο άνοιξε στα τέλη του καλοκαιριού και στεγάζεται στον τελευταίο όροφο ενός κτηρίου στο Μοναστηράκι, μακριά από τον θόρυβο της περιοχής. Η διακόσμηση του χώρου είναι λιτή – πάτωμα σκακιέρα, ξύλινα τραπέζια και μπαμπού καρέκλες, άνετοι καναπέδες και μία μεγάλη μπάρα κατά μήκος της βεράντας, για όσους θέλουν να δειπνήσουν με τη θέα σε πρώτο πλάνο, συνθέτουν το σκηνικό.

Το εύηχο όνομα του εστιατορίου (okra σημαίνει μπάμια) σε ωθεί να φανταστείς ένα μενού ελληνικό και μεσογειακό ταυτόχρονα, ό,τι έχει σκεφτεί δηλαδή και ο chef Γιώργος Ζαχείλας (τον γνωρίσαμε στις αρχές του Lost στο Παγκράτι). Οι εποχικές πρώτες ύλες έρχονται στο προσκήνιο σε ένα συμπυκνωμένο μενού, το οποίο θα αλλάζει τακτικά, που συγκεντρώνει πιάτα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.


Η αρχή γίνεται με ζεστό προζυμένιο ψωμί που συνοδεύεται με ελαιόλαδο και ξινή κρέμα, και με αφράτο πατατόψωμο γλασαρισμένο με ντομάτα. Τα πιάτα είναι προορισμένα για να μπαίνουν στη μέση, να μοιράζονται με την παρέα, ακολουθώντας τη φιλοσοφία ενός ελληνικού τραπεζιού.


Ακολουθούν στρείδια, φασολάκια πλατιά με παλαιωμένο τυρί τριετίας, ένας φίνος ταραμάς με φύλλα πίτας και μπάμιες, οι οποίες πανάρονται κι έρχονται τραγανιστές για να τις βουτήξεις σε μία μαγιονέζα βασιλικού.


Οι ντομάτες με βουβαλίσια στρατσιατέλα, φιστίκη Αιγίνης και χυμό ντομάτας σε ζύμωση, είναι ένα πιάτο ελαφρύ και νόστιμο. Ο μπακαλιάρος στα κάρβουνα, που έρχεται τυλιγμένος σε αμπελόφυλλα και συνοδεύεται με χορταράκια μέσα σε βουτυροσάλτσα είναι πραγματικά εξαιρετική και νόστιμη ιδέα. Με τον chef να ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο παραδοσιακές συνταγές, οι κολοκυθοανθοί εδώ γεμίζονται με ξεψαχνισμένο κατσίκι και σιτάρι και συνδυάζονται με αυγολέμονο.



Η οσπριοσαλάτα με μαριναρισμένο κολιό, ξύδι μπύρας και πιπεριά Φλωρίνης και το θράψαλο με τα σέσκουλα, τις άγουρες ντομάτες και το κεφίρ, αποτελούν με τη σειρά τους γνώριμα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, παρουσιασμένα με μία πιο σύγχρονη ματιά.


Θα βρεις μία ενημερωμένη λίστα κρασιών με ετικέτες που εκπροσωπούν τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και μπύρες από μικροζυθοποιίες όπως η Noctua και τα Σούρμενα, για να συνοδεύσεις το φαγητό σου.

Ο Αλέξανδρος Κονιάρης (δημιουργός του ζαχαροπλαστείου Φίλινγκς στο Παγκράτι) υπογράφει τα γλυκά του εστιατορίου, φροντίζοντας να δίνει τακτικά νέες προτάσεις. Η τάρτα με αλμυρή καραμέλα custard και ξινή κρέμα θυμίζει τις καραμέλες βουτύρου που τρώγαμε παιδιά, ενώ η bitter σοκολάτα με μανταρίνι και κάρδαμο είναι ένας δροσιστικός και ενδιαφέρον συνδυασμός.

Αξίζει να μείνεις λίγο παραπάνω και να απολαύσεις τη βραδιά με ένα από τα signature cocktail του εστιατορίου, ατενίζοντας την Ακρόπολη σε ένα σκηνικό πραγματικά προσεγμένο αλλά ταυτόχρονα ανεπιτήδευτο.