ΓΕΥΣΗ

Στο The Zillers Pastry Bar το γλυκό έχει τον πρώτο λόγο

Μετά το αστεράτο Zillers, ένα εστιατόριο γλυκού διαφορετικών ταχυτήτων άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας με τον chef pâtissier Γιώργο Πλατινό να μοιράζει χαρά μέσα από τις δημιουργίες του.

Στον μικρό και ήσυχο πεζόδρομο της Παλαιολόγου Μπενιζέλου, πίσω από τη Μητρόπολη, άνοιξε τις πόρτες του το The Zillers Pastry Bar, αδερφάκι του αστεράτου εστιατορίου που λειτουργεί λίγα μέτρα μακριά. Το ζεστό πορτοκαλί στον εσωτερικό χώρο, οι αρχιτεκτονικές καμπύλες και το μωσαϊκό δημιουργούν μία ’70s φαντασίωση. Ακριβώς απέναντι, ο χώρος του καφέ και η προθήκη με τα viennoiseries, με περιορισμένη παραγωγή μέσα στην ημέρα, υπακούν σε μίνιμαλ σχεδιασμό. Ένα παράθυρο στο εργαστήριο επιτρέπει στους επισκέπτες να γίνουν κοινωνοί της εμπειρίας. Εδώ, το γλυκό ετοιμάζεται τη στιγμή της παραγγελίας, σερβίτεται στο πιάτο και μπορείς να το απολαύσεις ακόμα και με ένα ποτήρι κρασί σε μία βραδινή έξοδο.


Ο κορυφαίος chef pâtissier Γιώργος Πλατινός ηγείται της ομάδας, κουβαλώντας μαζί του μια εμπειρία χρόνων που χαρακτηρίζεται από σκληρή δουλειά και ταπεινότητα. Πιστώνει την επιτυχημένη διαδρομή του στην ευκαιρία που του έδωσε ο Ελληνογάλλος Gilles Simon Deliyannis, ως μέντοράς του, καθώς επίσης και τα χρόνια που πέρασε στη Γαλλία. Δεν τον ενδιαφέρουν ωστόσο τα βραβεία και οι βαρυσήμαντες δηλώσεις παρά η ουσία. Που δεν είναι άλλη από το να δημιουργεί γλυκά με τα πιο αγνά υλικά και να δίνει χαρά μέσα από αυτά. Γιατί στο τέλος της ημέρας, ένα γλυκό θα έχει πετύχει τον σκοπό του αν έχει καταφέρει να σε κάνει για λίγο χαρούμενο.


Με ξεναγεί στην κουζίνα κι εκεί η οργάνωση κερδίζει τις εντυπώσεις. Τακτοποιημένα ψυγεία και ράφια, όπου αναγράφονται τα στοιχεία για το κάθε συστατικό ξεχωριστά. Όλα φτιάχνονται μέσα στο εργαστήριο, με τις καλύτερες πρώτες ύλες που συχνά αναζητά ο ίδιος. Έξω, στα τραπέζια ένα ζευγάρι απολαμβάνει χαρούμενο το γλυκό του. Ξαφνικά νιώθω πώς έχουμε γυρίσει πίσω στον χρόνο, τότε που τα ραντεβού δίνονταν σε αστικά ζαχαροπλαστεία.

Το The Zillers Pastry Bar είναι ένα εστιατόριο γλυκού, ένας όρος θα αρχίσουμε να συνηθίζουμε σιγά σιγά, όταν γνωρίσουμε καλύτερα τη φιλοσοφία του. Η ημέρα ξεκινάει με μονοποικιλιακό καφέ από τη Fair και μία ποικιλία σε viennoisserie και γλυκά που μπορεί να αγοράσει κανείς για το σπίτι, όπως τάρτες, εκλέρ και μιλφέιγ. Το βράδυ, η φιλοσοφία αλλάζει καθώς προτείνονται πιο «γαστρονομικά» γλυκά τόσο σε επιλογή à la carte όσο και σε degustation.

Στο à la carte μενού φιγουράρουν επιλογές όπως ένας «μπαμπάς» με κρεμέ passion fruit, μαγειρεμένο μάνγκο και ανανά, το αχλάδι με κρέμα λεμονιού, αμύγδαλο, αχλάδι σορμπέ και ψημένο και μία τούρτα που προτείνεται για δύο άτομα, με κρέμα φιστικιού, φινανσιέ, κόκκινα φρούτα, αμύγδαλο και παγωτό βανίλια.


Στο degustation (60 ευρώ), ο Γιώργος Πλατινός ανοίγει ένα διάλογο με το εστιατόριο, ξεκινώντας με τέσσερις αλμυρές προτάσεις, όπως μία comfort σούπα μανιταριών με καρύδα και μία κις, πριν περάσει στα γλυκά που ξεδιπλώνονται μέσα από πέντε στάδια. Η μετάβαση γίνεται φινετσάτα με ένα ζελέ εσπεριδοειδών με πορτοκάλι και γρεναδίνη για να φτάσουμε σε μία σοκαλάτα με καραμελωμένο πεκάν, πορτοκάλι, σαφράν και ζεστό ρόφημα σοκολάτας, το οποίο είναι πραγματικά απολαυστικό.


Αν βρεθείτε στη γειτονιά το Σάββατο, κάντε μία στάση για τη νόστιμη τυρόπιτα που ξεφουρνίζεται τα πρωινά αλλά και για τα αφράτα μπριός. Μην ψάξετε για πανετόνε, ο pastry chef κάνει τη διαφορά και προτείνει kugelhopf, ένα μπριός με σταφίδες και αμύγδαλο.