
Το workshop που σε μαθαίνει να φτιάχνεις το δικό σου ψωμί
- 18 ΑΥΓ 2025
Όσοι ασχολούνται με το προζυμένιο ψωμί γνωρίζουν ήδη τα πολλαπλά οφέλη όλης της διαδικασίας. Δεν είναι μόνο το γευστικό προφίλ μιας τροφής που έχει υψηλότερη θερμιδική αξία αλλά και η αίσθηση της ικανοποίησης του να χρησιμοποιείς τα χέρια σου. Η όλη ενασχόληση είναι επίσης απολαυστικά θεραπευτική για το καθημερινό στρες.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα πρώτα βιωματικά workshops για αρχάριους με τίτλο «Ψωμί από την Αρχή», που διοργάνωσε ο Γιώργος Τασούλας, δημιουργός της Bobota – The Sourdough Project, έγιναν αμέσως sold out. Τα επόμενα ενεργά σεμινάρια που μπορείς να κλείσεις τη θέση σου είναι στις 24/9 και 9/11.
Μέσα από τα βιωματικά workshops που δίνουν έμφαση στην παρατήρηση, την αργή ωρίμανση και τη χαρά της χειροποίητης δημιουργίας, ο αυτοδίδακτος sourdough specialist μοιράζεται την εμπειρία του προζυμιού. Κατανοείς ότι το ψωμί δεν είναι προϊόν, αλλά σχέση. Με τον χρόνο σου, με τα χέρια σου, με το τραπέζι σου.
Το workshop είναι μια παύση· μια στιγμή να χαμηλώσεις ρυθμό, να παρατηρήσεις, να θυμηθείς τι σημαίνει να δημιουργείς.
«Το πρώτο μου προζύμι δεν πέτυχε. Ούτε το δεύτερο. Μέχρι που σταμάτησα να κυνηγάω “τη σωστή συνταγή” και άρχισα να παρατηρώ: τη μυρωδιά, τη θερμοκρασία στο δωμάτιο, τον ήχο που κάνει το αλεύρι όταν συναντά το νερό. Και κυρίως, τον χρόνο που ζητά η ζύμη για να γίνει κάτι αληθινό», εξηγεί ο ίδιος.
Από εκεί γεννήθηκε η Bobota – The Sourdough Project. Όχι σαν brand, όπως τονίζει, «αλλά σαν ανάγκη». «Να θυμηθούμε πώς είναι να φτιάχνεις κάτι από την αρχή. Με τα χέρια σου. Με φροντίδα. Με παρουσία».
Το workshop «Ψωμί από την Αρχή» δεν είναι μια απλή συνταγή, ούτε τεχνικό σεμινάριο. Είναι μια ήσυχη στιγμή δημιουργίας και επανασύνδεσης. Σε έναν φωτεινό χώρο στο Κουκάκι, λίγοι άνθρωποι μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι, δουλεύουν το δικό τους ψωμί με φυσικό προζύμι και ανακαλύπτουν ξανά τι σημαίνει να ξεκινάς κάτι από το μηδέν.
Είναι ένα βιωματικό, εισαγωγικό workshop για ψωμί με φυσικό προζύμι. Δεν είναι «συνταγή», είναι εμπειρία: να ξεκινήσεις κάτι από το μηδέν, με τα χέρια σου, στον ρυθμό που ζητά το ίδιο το ψωμί.
«Δεν υπάρχουν θεατές – όλοι συμμετέχουν. Δεν μοιράζονται “μαγικές συνταγές” αλλά αρχές: πώς να παρατηρείς τη ζύμη, πώς να την κατανοείς, πότε να την αφήνεις ήσυχη και πότε να τη βοηθάς. Στόχος δεν είναι ένα τέλειο καρβέλι με τη μία, αλλά να χτίσεις μια σχέση με το ψωμί και τον ρυθμό του», καταλήγει.
Τι θα μάθεις
- Να δημιουργείς και να φροντίζεις φυσικό προζύμι
- Να κατανοείς και να επιλέγεις αλεύρι
- Τι σημαίνει «διαβάζω» τη ζύμη και πώς αναπτύσσεται η γλουτένη
- Τεχνικές ζυμώματος με τα χέρια, χωρίς μίξερ
- Πώς ψήνουμε σωστά σε οικιακό φούρνο
- Πώς να προσαρμόζεις τον ρυθμό του ψωμιού στη δική σου καθημερινότητα
Τι παίρνεις μαζί σου:
- Ένα βαζάκι με ενεργό προζύμι
- Τη δική σου ζύμη έτοιμη για ψήσιμο στο σπίτι
- Υλικό με οδηγίες για να συνεχίσεις στο σπίτι
***
Info
«Ψωμί από την Αρχή» – βιωματικό, εισαγωγικό workshop για αρχάριους
Τοποθεσία: Soybird, Βεΐκου 75-77, Κουκάκι (Αθήνα)
Διάρκεια: 4 ώρες
Έναρξη: Σεπτέμβριος 2025
Κρατήσεις: bobota.gr
Περισσότερα: Instagram @giorgostasoulas
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.